2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Önvédelem, taktikai közelharc

2020. november 07. szombat, 18:30
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A valós és a digitális életben készség szinten használható önvédelemre oktat az a saját fejlesztésű program, mely immár Zalaegerszegen is elérhető. Első kézből, azaz egykor Angliában testőrként szolgáló szakembertől, Pöltl Ákostól tanulhat minden korosztály és mindkét nem egyaránt.

 Testőr program Zalaegerszegen is

Az önvédelmi program egyediségéhez és hatékonyságához a technikai mellett, a mentális képzés megléte is hozzájárul.

- Mennyire valós veszély egy utcai támadás? 

- Nem mindenki találkozik vele élete során, de egyre gyakoribbá válik sajnos. Ha megesik, akkor másodpercek alatt kell túljutnunk a sokkal tapasztaltabb és rutinosabb támadókon. Az áldozat kiválasztása már attól is függ, hogy milyen belső erőt sugárzunk, mennyire vagyunk asszertív önbizalommal telve. Mert a támadó, mindig a leggyengébbnek látszó embert szűri ki a tömegből. Már a jó kiállás, a fizikálisan is megalapozott önbizalom is védelem lehet. 

- De konkrét technikákat is tanítasz, nem csak (ki)állóképességet.

- A védekezésnek három vonala van. Az első a jelenlét, a belső erő, hogy ne váljunk potenciális áldozattá, ne gyengeséget sugározzunk. A második a taktikai kommunikáció. Merjek kiabálni, határozottan használni a hangom. Ez komoly visszatartó erő lehet, mert elbizonytalanítja a támadót. Az emelt hang mögött azonban belülről jövő önbizalomnak kell lenni, amit az edzés, az izomerő, állóképesség, és technikai tudás is erősít. S végül a közelharc. Olyan technikákat tanítok, amelyekkel a mentális feszültség megléte mellett, az utcán 2-3 ember ellen lehet védekezni és elkerülni a legnagyobb veszélyt, vesztesen kikerülni a támadásból. 

- Azt mondtad a mentális részt Magyarországon más nem oktatja.

- Nagyon kevesen és kevés hangsúlyt fektetve rá. Fontos készség szintre emelni az önvédelmi reakciókat, melyek sokszor éppen ellentétesek lehetnek az ösztönös viselkedéssel. Például támadás esetén az alapösztön a menekülés. Taktikailag pedig egy küzdelmi helyzetben a közelkerülés, vagyis a támadó felé történő mozgás a cél. Így kisebb a támadó ütő ereje, közelebb kerülve hozzá tudunk alkalmazni bizonyos technikai elemeket és a további támadás elhárítása szempontjából kulcsfontosságú taktikai helyezkedés is könnyedén kivitelezhető. Nagyon sokszor kell gyakorolni egy mozdulatsort, amíg az automatikussá válik. Amit az edzésen begyakorolsz, az fog előjönni éles helyzetben is. Ilyenkor a stressz miatt csak a készségszintű, automatikus reakciók jönnek elő, gondolkodás nélkül, automatikusan hajtod végre a technikát. Ha nincs készség szintű válaszod, akkor jön a pánikreakció, ami sosem vezet jóra. 

- Mit jelent a digitális önvédelem?

- A fizikális összetűzések mellett napjaink legnagyobb veszélye a virtuális világ, a közösségi oldalak, hamis profiljai mögé bújó támadók, zaklatók. Az online felületeken vadászók célja előbb-utóbb a való világban való találkozás. A legveszélyeztetettebb korosztály a 12-16 évesek. Ők ekkor nyitnak bizalommal a világra, naivak, a veszélyt kevésbé tudják felmérni. A szülők számára viszont egy idegen terep a digitális tér, fogalmuk sincs, hogy mit csinál a gyerek, kivel ismerkedik. Van a  programomban egy digitális önvédelmi rész, amelyet felső tagozatosoknak és szüleiknek oktatok. Zalaegerszegen most készítjük ezt elő, de a jelenlegi korlátozások miatt kénytelenek vagyunk kivárni. 

- Ezzel a komplex programmal, több mint testőr lehetsz?

- A filmekben ki van élezve a testőr szerepe, amolyan romantikus figura. Valójában, ha a testőr jól végzi a munkáját, akkor szinte láthatatlan. Nagyrészt taktikai előkészítő feladatokat végez a biztonság és védelem érdekében. Nem a munkalehetőség miatt tanultam ezt Angliában, hanem a tudás, vagyis a know-how miatt. Ezt most szeretném megosztani, elsősorban szülővárosomban, Zalaegerszegen, ahová az idén tértem vissza.

- Hogy fogadtak a sporttársak? 

- Nagyon jól. Ilyen jellegű közelharc és önvédelmi oktatás jelenleg nincs a városban. A testőrképzés tematikáját követve a képzés kiegészül még jogi, pszichológiai, taktikai tervezési és elsősegélynyújtási ismeretekkel, szakértők közreműködésével. Taktikai autóvezetés és taktikai lövészet is a tervek között szerepel Nagy várakozással nézek a tanítás elé. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK