2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Palántafesztivál a Göcseji Tudásközpontban

2024. április 14. vasárnap, 19:01
Szerző, fotó: Bánfi Kati
A Göcseji Tudásközpont-Zalaegerszegi Helyi Termék Piac a Göcseji Kézműves Egyesülettel karöltve immár második alkalommal rendezte meg az Egerszegi Palántafesztivált, a nevezett intézmény előtti téren.

Palántázásra bíztatták a közönséget

Zöldségek-, virágok- fűszernövények- vagy éppen eperpalánták sorakoztak a tikkasztó melegben, vevőkre várva. A helyi termelők és hobbi kertészek találkozója kulturális és szakmai programmal volt körítve. 

A megnyitón Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos kapott először szót. Elmondta, egykor a vidék, a falu kultúrájához tartozott a „mindent megtermelni, ami a saját ellátáshoz szükséges” szemlélet, a felesleget pedig eladták. Hozzátette, ez a kultúra kezd leköszönni. Kevés portán van ma már paprika, paradicsom, borsó, bab, pedig a saját termelésű élelmiszer az egészséges táplálkozás része, emellett óriási örömöt is okoz az eredményes kertészkedés. Megemlítette a nehézségeket is ezen a téren, különösen a mostani időjárási viszonyok között. De a kihívások ellenére mindenkit palántázásra bíztatott. 

Balaicz Zoltán polgármester, született belvárosi lakosként is értékelte a lehetőséget, melyet ez a mostani rendezvény nyújt. 

- A Tudásközpont a város és a vidék, a megyeszékhely és a falvak közötti kapcsolatot erősíti. Segít elérni mindent, ami hagyományos volt egykor, hogy azt újra gyakorolni lehessen. Köszönet Tolvaj Márta önkormányzati főtanácsadónak a kezdeményezésért és a ház munkatársainak a napi munkáért. 

Majd Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő és Sümeginé Horváth Anita, a ház igazgatója méltatta a két éve működő intézmény tevékenységét, mellyel még élettel telibb lett a piac, bővültek a közösségek, melyek programjait körbe öleli a szakma. 

A tudásközpontban alkotó Zalai Csipkeműhely tagsága a ház második születésnapjára meglepetés ajándékkal készült. Közös munkával készítették el Zalaegerszeg fontosabb épületeit és növényeit természetesen csipkéből. Az alkotás az épület előadótermében kapott helyet Mészáros Tibor meseszép faliképével szemben. 

A rendezvényen több néptánccsoport lépett fel, illetve az „emberpalánták” képviseletében a Radnóti óvodások, kis tavaszi énekes-körjátékos csokorral. Az előadások biokertészkedésről, homoktövis gondozásról, illetve az agrárképzésről és a kisüzemi pályázatokról szóltak, és egész nap szaktanácsadással szolgáltak a szakértők. Sok hasznos információt adott az épületben elhelyezett gyógynövény kiállítás, mely gyűjtemény a ház saját tulajdona. Ennek szomszédságában különböző technikájú kézműves foglalkozások kapcsolódtak a növényekhez.

A rendezvényen a zenei aláfestést a Tekerős Barátok szolgáltatták, a program házigazdája Mihály Péter színész volt. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK