2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pilikán Park, a természet ölelésében

2024. február 20. kedd, 17:54
Szerző, fotó: Sámel József
Dr. Szabó Péter, a MATE Georgikon Campus főigazgató-helyettese nemrég megálmodta, majd családi vállalkozásban megnyitotta a Pilikán Parkot Cserszegtomajon.

Különleges családi birtok Cserszegtomaj mellett

- A Pannon Egyetem Georgikon Karán szereztem gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc alapfokozatot, majd 2015-ben okleveles vidékfejlesztő agrármérnökként végeztem. Számos képzés után 2015-ben kezdtem meg doktori tanulmányaimat a Növénytermesztési- és Kertészeti Tudományok-, majd a Festetics Doktori Iskolában. 2017-től egyetemi tanársegéd voltam a PE Georgikon Karán, majd a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetemen Szőlészeti-Borászati Intézetébe kerültem, melynek jelenleg egyetemi adjunktusa vagyok. Jelenleg a MATE Georgikon Campus főigazgató-helyetteseként is dolgozom.

Mint meséli, az álma mindig egy különleges birtok volt. A Pilikán Park Cserszegtomajon, Hévíz és Keszthely vonzáskörzetében helyezkedik el, 3,5 kilométerre a Balaton-parttól, a Georgikon Pincészet (anno Festetics-birtok) szomszédságában, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park ölelésében.

- A területet 2020 elején vásároltam meg, azóta kezdtük el fejleszteni Pilikán Park néven főként feleségemmel, illetve családunk támogatásával, segítségével. A birtok a nevét onnan kapta, hogy Cserszegtomaj ezen részét „Pilikánnak” nevezik, a terület is a Pilikáni és Várvölgyi út kereszteződésében található. A birtok három hektáros területe igen gazdag történelmi múlttal rendelkezik. A parktól néhány száz méterre található a nemrégiben „újrafelfedezett”, 50 éves titkokat rejtő, a sehova nem vezető erdei lépcsősor a Keszthelyi-hegységben, ami egykoron a „Pilikáni katonai lőszerraktár” része volt. A Pilikán Parkot több célból is szerettem volna kialakítani. Egyrészről hosszú távon egy olyan helyen szerettünk volna letelepedni, ahol meg tudjuk oldani az önellátást, és a családunk friss levegőn, természetközelben, növények és állatok között nőnek fel, nem pedig egy zajos, szennyezett levegőjű városi környezetben. Másrészről pedig célul tűztük ki, hogy a területet, illetve az infrastruktúrát kihasználva elkezdjünk vendéglátással is foglalkozni, ezért szálláshelyet is alakítottunk ki. A korábbi piac miatt működött egy melegkonyhás vendéglátóhely is az ingatlanon, mellyel kapcsolatban nagy álmom, hogy egy helyi termékeket felhasználó vendéglátóhelyet tudjunk nyitni. Szőlészként célom továbbá egy szőlőültetvény telepítése is.  A terület egy részén juhokat kezdtünk el tenyészteni. Végül pedig – a labdarúgás szerelmeseként – gyermekkori álmom egy saját focipálya, melynek kialakítása folyamatban van. Vízióm, hogy egy minél szélesebb spektrumú mini arborétumot is kialakítsunk.

A birtokon állattenyésztés is zajlik.

- Hobbiként foglalkozunk állattenyésztéssel, mely gyakorlatilag onnan indult, hogy feleségemmel birkákat kaptunk ajándékba, a nagy birtokunkra. Egy kossal, hat jerkével és három anyajuhhal indultunk, s most már tizennyolc állatból áll az állomány. Többféle fajtával dolgozom, mert az a célom, hogy a régi háztájira jellemző, vegyes állomány alakuljon ki, nem cél egy mintagazdaság vagy egy tenyészet kialakítása. A birkákra szinte családtagként, háziállatként tekintetünk, és számomra a mindennapos munka mellett egyfajta kikapcsolódás is a birkákkal történő foglalkozás. Nemrég iker bárányok születtek, ráadásul két héten belül két ikerellésünk is volt.

Manapság az emberek keresik a házi termékeket, Pilikán Parkban is kínálnak ilyeneket. 

- Meglátásom szerint egyre inkább kardinális kérdéssé válik és egyre többen ismerik fel a helyi termékeknek a jelentőségét. Egyrészről a helyi vállalkozások erősítése hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez, a munkahelyteremtéshez, a fenntarthatósághoz is. A helyi termékek általában frissebbek és ízletesebbek is, sőt, véleményem szerint megbízhatóbbak is, mint a nagy élelmiszerlánc-üzletekben kapható termékek. Én kifejezetten szeretek piacra is járni, melyek egyfajta közösségként is működnek. A Pilikán Parkban „székel” a Pilikáni Portéka is, mely egy helyi termékeket összefogó értékesítési platform a virtuális térben. Valljuk, hogy napjainkban különösen fontos az, hogy biztonságos, egészséges és lehetőség szerint fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszer kerüljön az asztalra. Mi ennek az alapelvnek kívánunk megfelelni és kiemelten nem romlandó élelmiszereket, ruházati termékeket és ajándéktárgyakat árusítunk. A Pilikán Parkban – együttműködésben a Georgikon Tanüzemmel – autentikus helyen nyílik lehetőség a borkóstolásra: Cserszegtomaj otthona a méltán híres cserszegi fűszeres és még számos kiváló minőségű autochton fajtának. Az érdeklődőknek számos, a borturisztikához kapcsolódó túralehetőséget tudunk kínálni.

Dr. Szabó Péter elmondta: a Pilikán Park jövőjével, működésével kapcsolatosan kiemelt céljuk a turizmus fejlesztése, a szálláshelyek bővítése és a vendéglátóhely elindítása. Mindemellett a sportpálya-fejlesztés, az arborétum kialakítása, az állatállomány bővítése is tervben van még.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK