2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új szolgáltatások a háziorvosi praxisközösségeknél

2020. január 27. hétfő, 19:34
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Ismét eredményesen szerepelt két zalaegerszegi háziorvosi konzorcium (háziorvosokból, házi gyermekorvosokból álló praxisközösség) az Emberi Erőforrások Minisztériumának „Három generációval az egészségéért” második körös pályázatán. Az új szolgáltatások a prevenciót hangsúlyozzák.

A részletekről a városházán tartottak sajtótájékoztatót az érintettek. Mint azt Balaicz Zoltán polgármester bevezetésképpen elmondta, a mostani siker nem előzmények nélküli, hiszen tavaly három praxisközösség már nyert a pályázaton; akkor 200 millió forinthoz jutott a konzorcium. Most újabb két praxisközösség eredményeiről tudnak beszámolni, akik 138 millió forint támogatást nyertek a projekten. Így – az országban egyedülálló módon – összesen öt sikeres pályázatot könyvelhet el magának a város, ami azért is örömteli, mert a háziorvosi alapellátás infrastrukturális fejlesztése mindig is kiemelten fontos feladatként szerepelt az önkormányzat tervei között.

Prevenció és szemléletformálás

Zimborás Béla projektmenedzser hozzátette: a két projektben összesen 22 zalaegerszegi körzet (nyolc gyermek-, tizenhárom felnőtt- és egy vegyes háziorvosi körzet) vesz részt, vagyis közel 40 ezer embert tudnak ellátni. A projektben részt vevő körzetek páciensei térítésmentesen tudnak különféle szolgáltatásokat igénybe venni. A program az alapellátásban résztvevő szereplők hatékony együttműködését állítja középpontba; bevonva a szakellátást, az Egészségfejlesztő Irodákat és az önkormányzatokat is. A cél a szemléletformálás és a prevenció.

Zimborás Béla, Balaicz Zoltán, dr. Batka Jenő, dr. Rónai Lívia és dr. Peitler Gyula

Utóbbi fontosságát hangsúlyozta dr. Batka Jenő gyermekorvos, az egyik praxisközösség képviselője is. Mint felidézte, 2014-ben már volt egy pályázati kiírás, mely svájci modell alapján képzelt el egy praxisközösségeken alapuló új szolgáltatási rendszert.  Zalaegerszeg akkor is sikeresen szerepelt a pályázaton, így módjukban állt kipróbálni a Nyugat-Európában már bevált gyakorlatot. Ami a mostani öt praxisközösség munkáját illeti: a cél egyértelműen a prevenció, főleg a gyermekek és a 60 év feletti korosztályok tájékoztatása, szűrése. Elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a rosszindulatú daganatos megbetegedések szűrését és korai felismerését elősegítő programokat dolgoznak ki. De kifejezetten a gyermekek állapotfelmérésére és egészségfejlesztésére is lesz mód a projekt ideje alatt. Annál is inkább, mert egyre fiatalabb korosztályoknál jelentkezik a magas vérnyomás, a diabétesz, a túlsúly, vagy éppen a mozgásszervi panaszok.

Fontos továbbá a lelki egészség támogatása is, hiszen a civilizációs ártalmak és a stressz miatt egyre több a pszichés megbetegedés. Ezenkívül a szemléletformálásra (mozgás, egészséges táplálkozás, szűrőprogramokon való aktív részvétel) is gondot fordítanak, mivel az egészségtudatosságra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni.

A sajtótájékoztatón (melyen jelen volt dr. Peitler Gyula és dr. Rónai Lívia háziorvos is, mint a programban résztvevő konzorciumok tagjai) elhangzott még, hogy a projekt sikeres megvalósításában nemcsak háziorvosok és szakorvosok vesznek részt. Gyógytornászok, dietetikusok, pszichológusok és egészségfejlesztő szakemberek is segítik a munkát. A különböző szolgáltatásokat – előadások, tanácsadások, szűrések, állapotfelmérések, gyógytorna – térítésmentesen vehetik igénybe a 22 érintett körzetbe tartozó páciensek.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK