2024.04.17., szerda - RudolfZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Valentin-nap és házasság hete

2023. február 10. péntek, 17:46
Szerző: -pet-
Közeledünk február 14-éhez, azaz Bálint-, vagy Valentin-napjához, amikor a szerelmespárok megajándékozzák egymáat és kedves üzeneteket küldenek egymásnak. Ez az angolszász ünnep az 1990-es évektől kezdődően vált ismertté és népszerűvé hazánkban, pedig hagyománya az ókorig nyúlik vissza.

Programok a szerelem jegyében

A wikipédia szócikke szerint Bálint-nap körül az ókori Rómában két vallásos ünnep is létezett: Faunus ünnepe, és a Lupercalia, vagy más néven Februa. Ezeket az ősi eredetű pásztorünnepeket február 13–15 között tartották. Főleg  tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból álltak, de ekkor volt Júnó istennő, a házasság pártfogójának ünnepe is. A fiatal lányok Juno templomába mentek, hogy ott egy szerelmi jóslatot kapjanak az igazi partner kiválasztásához. A férjek virágot ajándékoztak ezen a napon feleségeiknek, a nép (plebejus) fiatal férfiai pedig ezen a napon tombolát húztak a még hajadon nők neveivel. Az így létrejövő párok egymással jártak egy ideig, és néhányan valóban egymásba szerettek. 

Illusztráció (Forrás: Internet)

Az idők folyamán nemcsak az ókori, hanem a kereszténységhez kapcsolódó eredete is háttérbe szorult az ünnepnek. A keresztény szokás alapja az, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. A történet szerint ugyanis mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték volna, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük a katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni.

Akárhogy is történt, a későbbi évszázadokban Bálint-napja megmaradt a szerelmesek ünnepének. Mára pedig számos rendezvény kapcsolódik a naphoz, sőt a vendéglátóhelyek is különféle alkalomhoz illő kínálattal várják a párokat. Zalaegerszegen is szinte minden kulturális intézmény megemlékezik a jeles dátumról. 

Illusztráció (Forrás: Internet)

A Göcseji Múzeum új kezdeményezése, a Múzeumi kerengő a szerelemről szól. A témához kapcsolódóan február 14-én  öt tárgyat mutatnak be a muzeológusok. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Valentin-nap alkalmából meglepetéssel készül azok számára, akik február 14-én kölcsönöznek könyvet.
A dátumhoz kapcsolódóan rendezik meg a Házasság hete programsorozatot is, mely több helyszínen és változatos programokkal várja a párokat. A nyitóeseményre a Mindszentyneumban kerül sor február 13-án, ahol "A házasság gyógyító kapcsolat" címmel tart előadást Kunszabó Zoltán és Kunszabóné Pataki Anna. Február 15-én a Keresztury VMK-ban Párkapcsolatból szövetség címmel Bedő Imre tart előadást, február 17-én pénteken, pedig egy romantikus vacsoraestre is sor kerül a rendezvényhét keretében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK