2024.07.25., csütörtök - Kristóf, JakabZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vendégbabák emlékhely a Kertvárosban

2022. október 20. csütörtök, 17:49
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Korai vagy késői vetélésben, születés előtt, szülés alatt vagy az élet első évében elhunyt magzatokat, babákat nevezik vendégbabáknak. Számukra állít emlékhelyet a kertvárosi templom kertjében a Korán Érkeztem Közhasznú Egyesület. Az emlékmű talapzatát a Nemzetközi Perinatális Gyász Világnapon (Babagyász Világnap), október 15-én avatták megható ünnepség keretében, Molnár János plébános áldásával kísérve.

Segíti a gyászfeldolgozást

- Négyből egy anyát érint a fent említett gyász és a babavesztés a koraszülöttek között a leggyakoribb. Ezért is vállalta az egyesület ennek az emlékhelynek a létrehozását, gondozását, melyhez teret adott a kertvárosi plébániában – mondta Bognárné Bengő Hajnalka, a Korán Érkeztem egyesület elnöke, perinatális szaktanácsadó, gyászcsoport vezető. – Bár sok családot érint ez a tragédia, mégis a társadalomban keveset beszélnek róla, amolyan asszonysorsként tekintenek rá. Ezért a feldolgozást érintően sok a szakemberek feladata. A gyászmunka meghatározza a családok további sorsát, vállalnak-e még babát, mikor, milyen minőségű családba érkezhet az új baba. November 8-án indítunk egy gyászsegítő csoportot, ahol ezt a semmihez sem fogható fájdalmat ki tudjuk beszélni, azt nem kell magunkba zárni, nem egyedül kell megküzdeni vele. Az emlékhely nemcsak az emlékezés és a búcsú helye, hanem a terhekből itt is lehet letenni. Gyertyát gyújtani, emléktárgyat elhelyezni. Az emlékmű szimbólumai a fehér kövek. Álljunk meg egy pillanatra és emlékezzünk itt azokra a babákra, akiket már nem ölelhetünk meg. 

Az emlékmű talapzatát Molnár János plébános áldotta meg. A műsorban közreműködött Simon Veronika. Az emlékművet, melynek felső része november végén készül, el a nevezett egyesület a személyi jövedelemadók egy százalékának felajánlásaiból állíttatja.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK