2023.02.05., vasárnap - Ágota, IngridZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Világító felhők és naphaló

2021. december 07. kedd, 20:31
Szerző: Bánfi Kati
A Zalaegerszegi Fotóklub kiállításán ismerkedtünk meg Szabó Zsuzsannával, aki a fényképezés egy ritkább területét, a légköroptikai jelenségek megörökítését választotta.

Prospektustól a légköroptikáig - beszélgetés Szabó Zsuzsannával 

- A Kehidakustányi Vendégvárók Egyesülete alelnökeként prospektusok összeállításával is kellett foglalkoznom, ekkor kerültem kapcsolatba a fotózással. Rácsodálkoztam a világra, hogy egy-egy optikával milyen szépen lehet visszaadni a valóságot. 10 éve vagyok tagja a Zalaegerszegi Fotóklubnak. Azért mentem oda, hogy technikai tudásra tegyek szert. Meg ez olyan hely, ahol lehet kérdezni és van is olyan, aki válaszolni tud, illetve gyakorlatban is meg tudja mutatni a fotózás fortélyait. 

Szabó Zsuzsanna

- Hogyan lett a prospektusból légköroptika?

- Egyik szállóvendégem, dr. Farkas Alexandra tudománykommunikátor, kutató hívta fel erre a figyelmem. Aztán tagja lettem az ezzel kapcsolatos közösségi oldalnak, majd személyes találkozókon is részt vettem és elkezdtem elmélyedni ezen a területen. Most már tudom, hogy mikor mire kell figyelni, hol kell keresni az égbolton az adott jelenséget, hogy adott időjárási viszonyok mellett milyen látványosság várható, de még a repülőgépek menetrendjei között is kutakodom, ha például telihold előtt elhaladó repülőgépet szeretnék fotózni – mondja lelkesen és mutatja is az albumában ennek képi bizonyítékát. 

Szabó Zsuzsanna "Nézz, nézz az ég felé" című képe

- A kiállításon is egy naphalós fotóval jelentél meg. 

- Én ragaszkodtam hozzá, hogy ez legyen, mert bár fotótechnikailag nem egy extra kép, és aki a légköroptikában nem jártas, annak nem is mondd sokat, de számomra több szempontból is fontos kép. A naphaló fotózáshoz mindig kell egy hátteret, napot kitakaró részt is keresni. Ezt a célt az én képemen az általam nagyra becsült sényei Kemence kápolna adta, ami egy csodálatos szakrális hely. Azt gondoltam, hogy egy helybeli kiállításon helyi érték jelenjen meg. 

- Mi is az a naphaló?

- A Napot körülvevő fehér, esetenként vöröses színű fénykör. A Hold esetében is látható ilyen, az a holdhaló. Ez utóbbit könnyebb észrevenni. A 8-10 kilométer magasságban lévő fátyolfelhők jégkristályainak fénytörése okozza a jelenséget. Melegfrontok, esőzés előtt látható. A naphaló része a melléknap, amely a Nap egyik vagy mindkét oldalán megjelenő többnyire szivárványszínű foltot jelenti. 

- Mit szoktál még fotózni?

- Világító felhőt, ami csak a nyári időszakban látható. A mi szélességi körünkön naplemente után és napkelte előtt körülbelül 50 perccel tűnhet fel. Magyarországon elég ritka látvány, tőlünk északabbra gyakoribb. Érdekes alakú felhőket is szeretek megörökíteni. Thyndall-sugarakat. Ködjelenségeket (glória és ködív), vagy éppen a reggeli harmaton megjelenő fényjelenséget (dicsfény). Mindennek megvan a szépsége. Ha rááll az ember, akkor nem veszi le róla a szemét. De képes vagyok, akár a mosogatóvízben megjelenő fényjelenséget is fotózni. Türelem kell hozzá és én elég türelmes vagyok. Meg a sok gyakorlás is fontos. 100 fotóból, talán lesz egy jó. Ez időigényes, mert maximalista is vagyok. Különösen a Hold előtti repülőgép fényképezés sok hűhó semmiért. Szivárványt is szoktam fotózni. Annak sokféle fajtája van. Sikerült már éppen Zalaegerszegen számfeletti ívest lencsevégre kapni. Amikor szivárvány a téma, sietni kell, mert általában csak rövid ideig látható. Megfelelő rálátást adó helyszínt is kell találni hozzá. Szerencsére én elég jó helyen lakom ilyen szempontból. Szintén fénytörési jelenség, ami a kedvencem és nagy gyűjteményem van belőle, a pókhálón meghajló fény, ami színessé teszi a háló egy részét. Szokatlan módon nem távolítom el a pókhálókat az udvaron, egyrészt mert szeretem a pókokat, másrészt fotózóm a pókhálókat. Ezt mindig el is mondom a vendégeimnek, akiknek egyébként vezetett fotóstúrákat is tartok igény szerint, hiszen Kehidakustány környékén bőven van látnivaló, megörökíteni való. De ha szerencsés módon bekerül mondjuk egy madár, vagy rovar is a fényképre, annak is utánajárok, hogy pontosan melyik élőlény az és mit kell róla tudni.

Szabó Zsuzsanna: Megvilágosodás

- Milyen gyakran fényképezel?

- Érzés függő nálam. Ha van kedvem, akkor szívesen töltöm ezzel az időt. De mivel időigényes, nem minden élethelyzet ad erre elég alkalmat és akkor sorrendiséget kell állítani. Most karácsony előtt inkább a sütés jön előtérbe – és szívesen kínál a négyféle süteményből, amit aznap készített. 

- Nemcsak a légköroptikában vannak sikereid.

- Korábban volt kiállításom a fürdőben, nőnap alkalmából női portrékkal. Jó volt a visszhangja. De készítettem már naptárt is Kehidakustányról. Annak kapcsán sokat tanultam a nálam nagyobb fotósok tanácsaiból. Zóka Gyula vezetett rá, mi az, ami pluszt ad a képhez, és mit kell róla kihagyni.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK