2020.08.09., vasárnap - Em?dZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zala értékei Afrikában

2018. május 22. kedd, 15:39
Szerző: -pet-
Afrikába került Zala megye múltjának, illetve paraszti kultúrájának egy része. A nyugat-afrikai Bissau városának egyik magániskolájában ugyanis május elején egy Magyarországot bemutató kiállítás nyílt.

Hogy hogy kerültünk erre a tárlatra, mi zalaiak? Tulajdonképpen a közösségi médiának köszönhetően – avat be a részletekbe Papp Tamás, a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület elnöke. A történet röviden annyi, hogy a zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont már éve óta testvériskolai kapcsolatot ápol a bissaui Escola Humberto Braima Sambu intézménnyel.

Fotók és hímzett terítő a bissaiu iskolában

Afrikai diákok ismerkednek a magyar kultúrával

2016-ban nyílt egy kiállítás Zsámbékon, ami a Bissau-Guineai Köztársaság történetét, kultúráját mutatta be a diákoknak, most pedig a magyarok utaztak az afrikai állam fővárosába hasonló céllal. A programba bekapcsolódott a zsámbéki önkormányzat, a Magyar Afrika Társaság, a Keresztelő Szent János Iskola Nebuló Alapítványa, és végül a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület is. Nagyjából egy véletlennek köszönhetően.

Papp Tamás

Az afrikai tárlat szervezése közben akadt Papp Tamás a Facebookon egy felhívásra, melyben a zsámbékiak bélyegfelajánlásokat vártak, hogy ezen keresztül mutathassák be Magyarország kultúráját. A zalai egyesület elnöke gondolt egyet, és levelet írt Korponay Szabó Péter szervezőnek, hogy néhány jellegzetes, népművészeti tárggyal ők is szívesen bekapcsolódnának a projektbe, aki szívesen fogadta az ötletet. Mivel azonban a nagyobb tárgyak szállítása túlságosan költséges lett volna, így fényképeken keresztül elevenednek meg a paraszti kultúra korabeli tárgyai és a naptári év szokásai (például szüreti mulatság, farsang). De a magyar történelem fontosabb eseményeiről is láthattak fotókat az ottani diákok.

Egy kézzel hímzett terítő is Afrikába került

Papp Tamás lapunknak elmondta: küldtek egy kézzel hímzett terítőt is, valamint egy tucat régi pénzt (koronát, fillért, pengőt, forintot). A kiküldött fotók és tárgyak Bissauban is maradnak. Az egyesület elnöke nagyon örül, hogy bekapcsolódhattak ebbe a magyar kultúrát népszerűsítő projektbe, annál is inkább, mert Zala megye múltjából, értékeiből is láthatnak az ottaniak egy kis ízelítőt. A kiállítás a visszajelzések alapján nagy sikert aratott; a két iskola közötti kapcsolat a jövőben is fennmarad.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK