Vezető hírek
Az őrségi konyha kincseiről
Az Őrség még a múlt század derekán is zárt világ volt, így sokáig őrizte a régi népi kincseket, többek között a gasztronómia területén is. Gaál Zsuzsanna pedig Szalafőn él, amely a tájegység leginkább archaikus része. Megfigyelései mellett kutatásokat is végzett a nevezett témában, így mentve idős asszonyok receptjeit. De figyelemmel volt az egykori életmód megismerésére is. A szegényebb világban fontos volt a beosztással élés, ennek felelőse a ház legidősebb asszonya volt. Húst csak vasárnap ettek, viszont az ünnepek alkalmával húst hússal. De a fizikai munkák miatt alapvető volt hétköznapokon is a laktató és gyorsan elkészíthető ételek tálalása.
Kiemelt étek volt a leves, melyet a nap bármely szakában fogyasztottak, különböző gabonaféleségekkel gazdagítva. E sorból kiemelkedett a köles, illetve a hajdina, melyek reneszánszukat élik napjainkban. Híresen sokféle gyümölcs termett a vidéken, mely a túlélés záloga volt nehéz időkben, amikor az állatokat, gabonát elorozták a háziaktól. Egyébiránt pedig sokféleképpen használható csemegék ezek az őshonos fajok, melyek mentése a 24. órában kezdődött. Illetve az Őrség egyik „aranyának” „fizetőeszközének” a pálinkának az alapanyagai.
A másik kiemelt helyi értek a tökmagolaj, melynek története 1920-ban indult e tájon. Az előadó hozzátette, a nagy igények miatt ma már a héj nélküli változat dívik, illetve egyéb olajak (kender, len, dió, máriatövis) is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak az egészségmegőrzés vagy terápiás alkalmazás miatt.
Az előadás során részletesebben esett szó a hajdina, köles, kerekrépa, gombák és őshonos gyümölcsök felhasználhatóságáról, illetve a gasztronómia mellett egyéb helyi értékek is szóba kerültek. Könyvajánló is elhangzott. Az első Őrséget bemutató könyv 1818-ból való, és a kifejezetten gasztronómiai témájú „Az őrségi népi táplálkozás” Kardos László tollából az interneten is olvasható.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
80.000 forintért kellett meghalnia - Nyitott porták, nyitott szívek - Tavaszi portanyitogató a Zala-völgyébenTöbb zalaegerszegi helyszínen ültettek fát a VG Kft. munkatársaiVáltozik a zalaegerszegi helyi autóbusz-közlekedés április 26-tólA Fidesz-KDNP frakció a legfontosabb közgyűlési döntésekrőlTojáskeresés sok csokival a Göcseji FalumúzeumbanZalaegerszeg fejlődött a legdinamikusabban 2014-2024 közöttSzombaton húsvéti piac lesz Zalaegerszegen, sonkakóstolóvalNagypénteken is nyitva lesz a zalaegerszegi VásárcsarnokTöbbször reggelizne a magyar úgy, mint húsvétkor, de nincs rá ideje -
rovatunk hírei
Írások szerelemről, szőlőrőlFejezetek Zalaegerszeg évszázadaibólLúdláb a Pontházban, krémes a BáránybanAmiről a sírkertek mesélnekSzulejmán újra meghódítja hazánkat?Szüleink, nagyszüleink iskolájaCsaládi dokumentumokat vár a levéltárNemcsak a diktátor, a rendszer is rosszKözel kerülni a tárgyakhozKonzervatív ízlés, könnyed szórakozás top 10
Változik a zalaegerszegi helyi autóbusz-közlekedés április 26-tólNagypénteken is nyitva lesz a zalaegerszegi VásárcsarnokA gyülekezés alapjog: Zalaegerszegen is demonstrált a MomentumA fiúk körében is népszerű a fodrászat, főleg a barberkedésHorváth Csongor festményei az internet előtti kort idézikPörgős évadzárót kínál a Hotel MentholZalai díjazottak a szombathelyi Szezon tavaszi tárlatonÁprilis 14-től gázvezeték rekonstrukciós munkálatok kezdődnek Zalaegerszegen, a Petőfi utcábanSzombaton húsvéti piac lesz Zalaegerszegen, sonkakóstolóvalNémeth Miklós grafikái ihlették a diákok verseit