2022.01.18., kedd - PiroskaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Illatot az ízhez, az ehető parfüm

2018. június 27. szerda, 18:42
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A modern konyhatechnika egyik hiányossága lehet, hogy a finom íz mellett elveszik az illat. Ezen próbál segíteni egy zalaegerszegi származású szakember, aki ehető/iható parfümjeivel világtalálmánnyal rendelkezik. Az elismert bártenderből és termékfejlesztőből lett feltalálóval, Garamvölgyi Krisztiánnal beszélgettünk.

- Gondoltad valaha, hogy márkanév leszel?

- Soha, nem is volt célom. Sportolónak indultam, kézilabdáztam az első osztályban is, aztán egyéb körülmények miatt váltottam a vendéglátásra. Már suli mellett is dolgoztam az éjszakában. Gondoltam, ha nem tudok hozzáadni a családi kasszához, legalább rám ne kellejen abból költeni – mondja Garamvölgyi Krisztián, aki bevallása szerint az elmúlt több mint 20 évben többször is megjárta a szakmai ranglétrát idehaza és külföldön is. Mosogató fiútól a legjobb étterem- és szálloda vezetőig sok poszton szerzett tapasztalatot. Talán innét adódik halk szavú szerénysége, pedig akár dagadhatna is az egója.

A mai ételek finomak, gyönyörűek, csak az illat hiányzik

- És akkor hogyan indult a sikersztori?

- Azt hiszem véletlenül. A Margit-szigeten gyakoroltam, amikor odajött egy hat fős delegáció nyáron, öltönyben, hogy ők egy nagy világcég francia vezetői és dolgozzam nekik. Szinte nem ismertem a nevüket sem akkor. Aztán másfél év múlva meghívtak a Marie Bizard világversenyre, ahol egyetlen magyarként vettem részt. Ezt a koktélversenyt azóta is egyedüliként kétszer nyertem meg. Innét aztán jöttek az egyéb felkérések – mondja oklevelei, elismerései „árnyékában” ülve.

- Szép dekoráció ez a sok oklevél.

- A nagy része dobozban van.

- Van olyan verseny, amit nem nyertél meg?

- Sokat. Bár a legtöbbször éreztem mivel lehetne nyerni, de inkább a saját fantáziámat teszteltem.

- Volt olyan korszakod, amit csak filmekben látni. Milyen érzés ehhez képest egy kis zalaegerszegi irodában dolgozni?

- A pörgős élet nagyon érdekes néhány évig, én több mint 14 évig csináltam. Volt olyan nap, hogy négy országban tartottam előadást, milliárdosok kértek fel munkákra, velük vacsoráztam, Bruce Willis-szel is volt munkakapcsolatom. Marketinggel is foglalkoztam. De aztán bele lehet fáradni. És valamilyen kötődés mindig volt Zalaegerszeghez. Amikor a találmányom 3 év utánjárást követően engedélyt kapott, itt találtam támogatásra az élelmiszer ellenőrzési szakhatóságtól dr. Kolcsár Gábor és csapata személyében. Ehető parfümöt a világon senki nem csinál, éppen ezért nehéz is a kezdeti elfogadtatás. Most már van egy manufaktúrám, saját szabadalmam.

- Miért is jó az ehető parfüm?

- Régen a vendéglátás lényege például egy jó gulyás volt, aminek az illatát 10 méterről is érezni. Aztán változott a konyhatechnológia, az igények. A mai modern ételek nagyon finomak, gyönyörűen tálaltak, viszont már más az alapanyag minősége, az elkészítési mód, csak így sokszor hiányzik az illat. A teljes gasztronómiai élményhez viszont az nélkülözhetetlen. Ezt lehet pótolni a hozzá illő parfümmel, melyet a fogyasztás előtt fújnak az ételre, italra. De a magyar ember találékony, így láttam már, hogy levegőbe vagy testre is fújták. Elit éttermekben a borfogyasztás kultúráját segítik ilyen parfümökkel, hogy a vendég jobban tudja azonosítani az italban lévő összetevőket.

- A találmányaidhoz elég volt a mixer képzés?

- Nem. Nagyon sokat jelentett az a tapasztalat, amikor a világ két Likőrnagykövetének egyikeként bejárásom volt a legtitkosabb helyekre, laborokba, beleláttam tradíciókba, a gyártási folyamatba, illetve Franciaországban szereztem diplomát italkészítés, italszörp gyártásból. Részben innét vannak azok a kapcsolatok is, ami miatt az egész világról érdeklődnek a termékeim iránt. A márkanév is onnét jött, hogy nem tudták külföldön kimondani a nevem, így kellett egy rövidítés.

- Akkor most már sínen vagy, vagy még lesznek fordulatok?

- Még lesznek. Eddig nagyon a munkán volt a hangsúly, akár 28 órából állt a nap. Most már szeretném a magánéletet, a saját családomat is megteremteni. Ha maradtam volna a vendéglátásban, már jó pár éve kényelmesen élhetnék. De vannak még talonban ötleteim, amit szeretnék megvalósítani és ez rögösebb út. Bár újat kitalálni nem könnyű, de az életviteli szempontok folyamatosan változnak és vele az igények is. Én erre figyelek, nyitott szemmel járok.  Most a diéta és a testépítés a divat, miközben erősödik a laktóz, glutén érzékenység és a cukorbetegség, amely megint új termékeket kíván. Talán engem igazol, hogy a termékeimre már milliárdos befektetéssel is vannak érdeklődők, amelynek megvalósulásához szülővárosom jó helyszín lehet.

- Többek között Magyarország egykori legjobb bármixere voltál. Koktélokkal már nem foglalkozol?

- Évente tartok még néhány előadást, vizsgáztatok, illetve a világ és az ország legjobb mixereivel van munkakapcsolatom, a visszajelzéseik fontosak számomra. De én magam már nem keverek alkoholos italt – mondja, miközben a szintén saját eljárással készült teljesen egyedi gyümölcspüréit és lekvárjait mutatja.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK