2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pünkösdi prószafesztivál a Gébárti-tónál

2024. május 20. hétfő, 19:51
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Harmadik alkalommal adott otthont a zalaegerszegi Göcseji Prószafesztiválnak a Gébárti-tó partja. A rendezvényt a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház Családi Pünkösdjével közösen tartották.

Prószasütés, mesterségbemutató, családi délután

A Családi Pünkösdöt tizenhatodik alkalommal, a prószafesztivált pedig huszonnyolcadszorra rendezték meg. Az előző a megszokottnál szerényebb keretek között zajlott, révén a rendezvényt segítő pályázati keretek is szűkösebbek lettek. 

- A nyitott galériák sorozathoz hasonló leginkább a mai program. Mesterségbemutatók, népi kézműves játszóház és kirakódó vásár várta az érdeklődőket. A pünkösdi motívumok visszaköszönnek a kézműves alkotásokon, így a pünkösdi rózsa, mely ilyenkor nyílik. Nagyari Katalin népi kismesterségek oktatójával pedig csuhéból pünkösdi királynőt, kalotaszegi fejdísszel lehet készíteni. De lehet fazekaskodni Csuti Tibor vezetésével és a kovácsok is bemutatják tudásukat. Jó lett volna a pünkösdi hagyományokból is bemutatót tartani néptánccsoportok bevonásával, sajnos ezt most az anyagi helyzet nem tette lehetővé – mondta Kiss-Molnár István, a kézművesház igazgatója. Majd elárulta, a prószasütők között van „csapata” a zalaszentgyörgyi „Ízes Göcsej”, mely évente több alkalommal is süt prószát a nagyérdeműnek különböző alkalmakkor. – Az én kedvencem a vargányás, szalonnás prósza, most ezt a változatot nem sütik, de vargányást igen, mert Zalaszentgyörgy lakói jól ismerik ennek a gombának a lelőhelyét, ezért gyakrabban kerül arra felé az asztalra. Viszont ma édes ízű, kukorica prószát is készít a csapatunk, a gombás és a szalonnás mellett. 

A prószafesztivál szervezőjeként Nagy Johanna, a Keresztury VMK munkatársa nyilatkozott.

- 27 csapat, 80 százalékban, visszatérő szakácsok, baráti társaságok, kollektívák sütik a prószát. De mindig akadnak új arcok is, egyelőre csak a megye területéről, hiszen a prósza tipikusan zalai étel. Az idén a felhívásra jelentkezett veszprémi csapat is, de végül visszaléptek. Tóth Endre mesterszakács vezeti az ötfős szakmai zsűrit, akik jól ismerik a prósza ízt. Három kategóriában díjazzák az első három helyezettet, hagyományos és különleges ízesítésű prósza, illetve a legjobb vendgélátók (terítés, dekoráció, invitálás, kiszolgálás). A vándor fakanalat, melyet tavaly a Vöröskereszt csapata vitt el, a hagyományos prósza kategória győztesének adjuk át a rendezvény végén.

Nagy Johanna még hozzátette: A prószafesztivál korábban az Egerszeg Fesztivál része volt, de megérdemelt egy külön, független programot. Ehhez nagyon jól bevált a gébárti helyszín, ahová szívesen jönnek ki az emberek. A pünkösdhöz pedig egyéb módon nem kapcsolódik már a rendezvény, így jó ötlet volt erre a napra tenni a programot. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK