2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

327 hektárral bővül az északi ipari park

2018. május 30. szerda, 19:15
Szerző és fotó: Antal Lívia
Két ütemben összesen 327 hektárral bővíti az északi ipari parkot Zalaegerszeg önkormányzata, melyre és a szükséges infrastrukturális elemek kiépítésére összesen 2,5 milliárd forintot fordít a TOP-programból, hangzott el a járműipari tesztpálya szomszédságában már megépült úton tartott sajtótájékoztatón.

A bővítés igénye azért merült fel, mert a meglévő iparterületek gyakorlatilag elfogytak, a város ugyanakkor újabb befektetők és vállalkozások betelepülésére számít, mondta Balaicz Zoltán polgármester. Erre leginkább az épülő járműipari tesztpálya ad okot, melynek további fejlesztéséhez a város is hozzá kíván járulni. A 2,5 milliárd forintos TOP-forrás felhasználásának elsődleges célja a megfelelő infrastrukturális környezet kialakítása a gazdasági szereplők számára, hiszen a javuló termelési feltételek a munkahelyek számának növekedését is magukkal vonzzák. A projekt keretében egyrészt 320 hektár nagyságú ipari területet alakítanak ki, ahol valamennyi közművet (víz, szennyvíz, csapadékvíz, gáz és áram) kiépítik. Kelet-nyugati és észak-déli irányban utakat építenek közvilágítással, és körforgalmi csomópontokat létesítenek.

A projekt másik elemeként a Zalaegerszegi Tudományos és Technológiai Park területén alakítanak ki összesen hét hektáros közművesített, úttal ellátott ipari területet a kis- és középvállalkozások számára. E két részből álló beruházás várhatóan 2019. szeptember végére fejeződik be.

A Kispáli úthoz csatlakozóan kelet-nyugati irányban már elkészült egy 660 méter hosszúságú 2x1 sávos útszakasz, melyre az önkormányzat nettó 137 millió forintot fordított. Szeptember közepére megépül a Zalaegerszeg–Kispáli bekötőút és a Ságodi patak közötti zárt csapadékvíz-elvezető rendszer, ami torkolati műtárggyal csatlakozik be a vízfolyásba. Ennek költsége nettó 156 millió forint.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos ugyancsak az épülő járműipari tesztpálya miatt nevezte jelentősnek ezt a beruházás-sorozatot. Felidézte, hogy május 19-én nagy érdeklődés mellett tartották meg az első nyílt napot, a látogatók egyöntetű véleménye az volt, hogy grandiózus építkezés folyik a város a határában. Elmondta továbbá, hogy a nyár végén fogják átadni a Z-fogadóépületet a járműipari tesztpályán, ahol ősszel egy német autóipari cég már tesztelést végez a már meglévő pályaelemeken. Közölte azt is, hogy a fogadóépületet nem a már elkészült kelet-nyugati irányú úton lehet majd megközelíteni, hanem majd az észak-dél irányban megépülő úton.

Vigh László és Balaicz Zoltán, háttérben az épülő fogadóépület

Balaicz Zoltán azt fűzte hozzá, hogy június 9-én, szombaton a testvértelepülések delegációinak is megmutatják a tesztpályát, mely eseményre a sajtó munkatársait is elvárják. Beszélt arról is, hogy az idén második alkalommal megrendezett Mobil járműipari és logisztikai szakkiállításnak jövő májusban várhatóan a fogadóépület ad majd helyet.

Oláh Gábor, Zalaegerszegi Városfejlesztési Zrt. igazgatója azt emelte ki, hogy az északi ipari park bővítését szolgáló kivitelezésekben a helyi, zalai vállalkozásokat részesítik előnyben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK