2024.07.25., csütörtök - Kristóf, JakabZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

50 éve a szakmáért, a gazdaságért

2023. április 25. kedd, 17:13
Szerző és fotó: Antal Lívia
Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Zala Megyei Szervezete Zalaegerszegen, a Városháza dísztermében. A száz alapító tag a közgazdaság-tudomány gyakorlati érvényesítésének segítését, a megye fejlődésének szolgálatát, valamint a közgazdászok érdekképviseletét tűzte ki célul, hangzott el a rendezvényen.

Jubileumot ünnepeltek a zalai közgazdászok

Dr. Pál Attila, a vármegyei közgyűlés elnöke, Baráth Etele, dr. Sifter Rózsa főispán,
Balaicz Zoltán, dr. Csanádi Ágnes, dr. Navracsics Tibor, Vigh László és Berta László

A résztvevőket elsőként Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntötte, méltatva, a megyei szervezet előbb a főiskolával, majd az egyetemmel, az önkormányzat mindenkori vezetésével, valamint a cégekkel való szakmai együttműködését, ami a város gazdasági fejlesztését szolgáló konkrét projektekben is megnyilvánult az elmúlt 50 évben. Vigh László, a térség országgyűlési képviselője úgy vélekedett, ahhoz, amely szinten áll az ország fejődése, kellenek a közgazdászok is, akik tehetségükkel, javaslataikkal folyamatosan segítik a gazdaság működését.

Baráth Etele, volt Európa-ügyi miniszter, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnöke Hegedüs Éva, az MKT főtitkárának gratulációját tolmácsolta az ünneplőknek. Mint mondta, a magyar közgazdászok legrégebbi, legjelentősebb egyesületének jelenleg is magas rangú szakemberek, tudósok, akadémikusok, bankárok és vállalati vezetők a tagjai, mint a Zala megyei szervezetnek is. Érdekes olvasztótégelye a szakmai tudásnak és a sokféle nézetnek, ugyanakkor a szakmát kell képviselniük, és Magyarország boldogulásáért kell dolgozniuk.

A MKT Zala Megyei Szervezetének 50 éves jubileumát 2020 decemberében ünnepelték volna, de azt a járványhelyzet felülírta, hangzott el. Dr. Csanádi Ágnes alelnök, egyetemi docens idézte fel az 1970 decemberében létrejött szervezet történetének főbb állomásait, szót ejtve, hogy a sorra alakuló szakosztályok a közgazdasági ismeretek átadása mellett hogyan segítették a megye fejlesztési elképzelésinek megvalósítását. Példaként említette, hogy a terület- és településfejlesztési szakosztály koncepciót dolgozott ki az aprófalvak problémáinak megoldására, javaslatot tett a murai vízmű megépítésére, és a zalaegerszegi víziközmű fejlesztésére.

Mindemellett nagy hangsúlyt fektettek a felsőoktatásra. Az egyik első együttműködés az egykori Pénzügyi és Számviteli Főiskola helyi tagozatával jött létre, amely jelenleg a PE Zalaegerszegi Egyetemi Központ gazdálkodási karával áll fenn. A fiatalok tudományos életbe való bevezetésére a kezdetektől odafigyelnek, ezért ösztönzik őket például a tudományos diákköri pályamunkák készítésére. Mint mondta, fontos számukra a társadalmi felelősségvállalás, melynek jegyében már tíz éve segítik a Zala Megyei Szent Rafael Kórház onkológiai osztályának működését.

A folytatásban dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter osztotta meg gondolatait a területfejlesztés új irányairól, amelynek egyik sarkalatos eleme a területi különbségek csökkentése az országban. Ennek az a célja, hogy a következő hétéves uniós pénzügyi keretterv már területi szemléletű fejlesztéseket tartalmazzon.

A rendezvény végén Berta László elnök, a Zalaco Zrt. vezérigazgatója méltatta a zalai szervezet elmúlt 50 évben végzett munkáját, amit, reményei szerint, a következő generációk ugyanúgy sikerrel visznek tovább.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK