2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A jövő technológiáiról a konferencián

2018. május 24. csütörtök, 19:32
Szerző és fotó: Antal Lívia
Önvezető és elektromos járművek, robotok és az ezeket kiszolgáló 5G adatátvitel – A második zalaegerszegi Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállításon a jövő technológiái mutatkoztak be, melyek a közép- és felsőoktatási intézmények képzését, kutatás-fejlesztési tevékenységeit is áthatják.

A jövő a hétköznapi és a gazdasági életben is digitalizációról szól, így az év végére minden magyar háztartásban elérhető lesz a szupergyors, legalább 30 megabit másodpercenkénti (Mbit/s) adatátviteli sebességű internetszolgáltatás – jelentette be az infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a nyitórendezvényen.

Kara Ákos továbbá elmondta, hogy Magyarország a mobil széles sáv tekintetében a világ legjobbjai között szerepel, hiszen a 4G hálózat elérhetőségében a hatodik helyen áll, három hellyel megelőzve Szingapúrt, míg sebességében a negyedik helyet foglalja el. A vezetékes hálózatok terén is a legfejlettebb országok közé tartozik, a szupergyors internet lefedettsége 2014-ben 75 százalék volt, ami 2017 közepére 82 százalékra növekedett. A kormányzat célja, hogy az 5G adatátviteli technológia alkalmazásában is az elsők között legyen Magyarország a világban, ami hazánkban elsőként Zalaegerszegen lesz elérhető. Ennek gyakorlati tapasztalatait más régiókban is hasznosítják majd az ötödik generációs mobilfejlesztéseknél, emelte ki.

Zalaegerszeg az épülő járműipari tesztpálya, valamint az M76-os gyorsforgalmi okosút fejlesztését kiszolgálva lesz az 5G informatikai hálózat tesztvárosa. Ezekről a beruházásokról Balaicz Zoltán polgármester beszélt, kiemelve azt, hogy az európai szinten egyedülálló zalaegerszegi tesztpálya a hagyományos mellett a jövőben meghatározó járműtechnológiák – az elektromos és önvezető járművek – kutatására és tesztelésére is lehetőséget nyújt.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos felidézte, hogy május 19-én nagy érdeklődés mellett tartották meg a járműipari tesztpálya első nyílt napját a fejlesztés két évvel ezelőtti bejelentéséhez, illetve egy évvel korábbi alapkőletételéhez kapcsolódóan. Mint mondta, a pálya azért számít egyedinek, mert sok olyan elemet tartalmaz majd, ami máshol nincs. Ilyen például a valós városi környezetet szimuláló Smart City (okos város), ahol valódi építőanyagból valódi falakat építenek, közéjük pedig utakat, kereszteződéseket, járdákat, útjelekkel és közlekedési lámpákkal.

A tesztvárost úgynevezett dummyk, bábuk – amelyek lehetnek felnőttek, gyerekek, kerékpárosok, kutyák – fogják benépesíteni. Ezek újjáépíthető teszteszközök, így nem lesz nagy bajuk, ha elütik őket. A zalaegerszegi tesztpálya egyik fő előnye, hogy biztonságos környezetet biztosít az önvezető járművek teszteléséhez. Közúti forgalomba kerülésüknek ugyanis legfontosabb kérdése, kit terhel a felelősség baleset esetén. A konferencián erről is szó esett a V4 országok képviselőinek panelbeszélgetésén.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK