2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A családi vállalkozás elkötelezettségéről

2019. január 29. kedd, 13:18
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Baki Agrocentrum 25 éves fennállását ünnepelte. A családi vállalkozás a két és fél évtized alatt több tíz milliárdos árbevételű céggé nőtte ki magát, és a Zala megyei TOP 100 cégek rangsorában, évek óta a forgalma alapján az első 10 vállalkozásban szerepel. Időközben folyamatosan a gyermekeiket is bevonták a munkába, így lehetőséget teremtve a majdani családi generációváltásra. Az út azonban korántsem volt egyszerű. Mindez kiderült az Arany Bárány Hotel télikertjében tartott nagyszabású rendezvényen, amelyen partnereikkel együtt ünnepeltek.

A Baki Agrocentrum 25 éves fennállásának ünnepén

A rendezvényen H. Horváth Gyula műsorvezető idézte fel a vállalkozás 25 éves történetét. Az alapító tulajdonos, Balogh Rudolf munkahelye 1993-ban megszűnt. Mivel a mezőgazdasági termelésben munkahely nem kínálkozott, így a falu központjában megvásárolt épületben egy helyi gazdaboltot nyitott 1994-ben. 1998-ban már szárítóüzemmel, akkreditált gabonalaboratóriummal, majd irodaházukban százfős konferenciateremmel rendelkeztek, ahol megkezdték a termelők rendszeres szakmai továbbképzését. Ekkor már, mint integrátor, finanszírozták a termelőiket. 2003-ban bezárták a mezőgaz-dasági kisáruházat és a nagykereskedelem felé nyitottak. Később stratégiai döntést hoztak, és egy portfolió tisztítást követően, továbbiakban csak a terményüzletágra fókuszálnak.

Németh-Balogh Éva, Németh Zoltán, Baloghné Panácz Eszter, Balogh Ádám, Balogh Rudolf,
Baloghné Domján Éva, Szabadosné Csók Sarolta, Bíróné Turu Ildikó, Kelemen Ferenc

1998-ban már a feleség, Baloghné Domján Éva is főállásban csatlakozik a céghez. 2004-ben a vállalkozás 10 éves fennállásának ünnepén a következőképpen nyilatkozik: A számviteli főiskolán tanuló Évike lányom a vállalkozás pénzügyi vezetését vihetné tovább, míg Ádám fiam édesapja feladatát, miután kereskedelmet szerető és jó kommunikációs képességgel rendelkező fiatal ember.  
2014-ben, a cég 20 éves ünnepségén Balogh Éva úgy nyilatkozik, hogy a szülők kívánsága szerint bejárta a ranglétrát. A rendelésfelvétellel illetve a számlázással kezdte. Most öt év után az üzletágak és a cég beszerzéseit, elemzéseit végzi, ami nagyon izgalmas feladat. Balogh Ádám pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a családi vállalkozás egy külön világ, ahol gyakorta keverednek a családi és a vállalati dolgok. Ez sokszor nem egyszeru, de úgy érzi, megtalálták az arany középutat az új ötletek és az azokat kontrolláló tapasztalat között.  

A Zalaegerszegi Televízió az Agrocentrum korábbi ünnepségein készített riportjaiban a partnerek is nyilatkoztak, kiemelve a cég megbízhatóságát, korrektségét és szakmai tudását.
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere beszédében azt hangsúlyozta, hogy a családi vállalkozás működésének eltelt éveit az összefogás és a kötődés jellemezte. Azzal, hogy most gyermekeikkel együtt ünnepelnek, a generációváltásra is követendő példát mutatnak. Méltatta a vállalkozás több szakmai kitüntetéssel járó életútját, kiemelve azt, hogy az elmúlt évi Magyar Kultúra napján maga a város is elismerte közösségi tevékenységét a Kultúra Mecénása díj adományozásával. Végezetül átnyújtotta a Zalaegerszeg Önkormányzata kitüntető oklevelét a 25 éves jubileum alkalmából.

Együtt Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármesterével (középen)

Balogh Rudolf, a Baki Agro-centrum Kft. ügyvezetője megköszönte az elismerést, kiemelve, hogy a város vezetésével kiváló kapcsolatot ápolnak. Mint mondta, a mai ünnepen az agrárágazatot, a közös munkájukat és annak sikereit ünneplik partnereikkel együtt. Az ügyfélbarát és eredményes munkájuk révén a sok száz fős partneri körük ma már az egész Dunántúlra kiterjed. Kiemelte továbbá, hogy a hivatalok és a felügyeleti szervek mindig partnerek voltak abban, hogy a termelőket az aktuális jogszabályokról tájékoztassák a szakmai rendezvényeken. A generációváltásról elmondta, hogy ez egy nehéz, akár évtizedes folyamat, mert sokkal nehezebb a vezetést átadni a családtagoknak, mint egy külsősnek. Nyilván annak az örömét, hogy a gyerekek viszik tovább a céget, azt felettébb jó megélni. Mint mondta, menye, Eszter és veje, Zoltán is bekerült már ebbe a nagy családba. Hangsúlyozta: az országnak alapvető érdeke, hogy a hazai családi kis- és középvállalkozásoknál sikeresen megvalósuljon a generációváltás, hiszen ők nem fognak külföldre távozni, mint a multik.

Balogh Ádám ügyvezető felidézte, hogy cég 10 éves ünnepségén adott interjújában, akkor 20 évesen még nem gondolta, hogy mindez valóra válik. Ugyanakkor mindig  előretekintve, sok munkával sikeres családi vállalkozássá tudtak válni a folytonosságnak, a stabilitásnak és a kiszámíthatóságnak köszönhetően. Mindezt azonban nehéz felépíteni és hosszú távon fenntartani. Az elmúlt 25 évben a legnagyobb dolog, amit kaptak az alapító generációtól az, hogy ők megteremtették azokat az alapértékeket és elveket, melyek mentén ma is működnek. Ezek egyike, hogy amit vállalnak, azt minden esetben teljesítik. Továbbá hit abban, hogy a befektetett munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. Az élet ugyanis nem ügyeskedésből és nem a rövid távú befektetésekből áll. Ezért mindig is előtérbe helyezték a hosszú távú kapcsolatok fenntartását, továbbá azt, hogy minőséget adjanak ki a kezükből, és mindig jogkövető magatartást folytassanak. A Baki Agrocentrumban összességében ezt értik a partnerség alatt. Olyan alapértékek mentén dolgoznak, melyekre mindig lehet építeni, bárhogy is alakuljanak a piaci körülmények, szögezte le.

Nagyon fontos alapérték a család is. Megható pillanatok következtek, hiszen ennek tanúságaként Balogh Ádám a színpadra szólította testvérét, illetve házastársaikat, hogy egy festmény átadásával megköszönjék szüleiknek ezen átadott alapértékeket. Egy családi vállalkozás nagy családját a munkatársak is alkotják. A folytatásban köszöntötték a munkatársakat és külön a legrégebbi dolgozókat.

Balogh Ádám a magyar agrárágazat jövőjéről is szólt. Mint mondta, a legfőbb kihívás jelenleg az, hogy a 15–20 millió tonna éves hazai árunak (amely nem haladja meg a világ mezőgazdasági termelésének 1%-át) mi lesz a sorsa a következő években. Itt a szárazföld közepén vajon fenn lehet tartani a versenyt azokkal az országokkal, többek között Oroszországgal és Ukrajnával, amelyek sokkal jobb agronómiai és logisztikai adottságokkal rendelkeznek. Cégszinten most az a kérdés foglalkoztatja őket, hogyan lehetne a magyar tömegárut valamilyen hozzáadott értékkel felruházni. A legfőbb céljuk éppen ezért az, hogy olyan értékesítési láncokat alakítsanak ki a termelők és feldolgozók együttműködésével, amelyek hosszú távú szerződéseket és biztonságot eredményeznek valamennyi partnerük számára a hazai, de különösen a nemzetközi piacokon.
Az ügyfelek 2018-ban mintegy 13 milliárd forint értékű termény értékesítését bízták a cégre, amelyet sikeresen teljesítettek partnereik megelégedésére. Ennek volumene közel 30 százalékkal haladta meg az előző évi mennyiséget. Ezt követően színpadra léptek a Baki Agrocentrum munkatársai, akik ezt teljesítették, hogy közös dallal és tánccal kifejezzék köszönetüket partnereiknek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK