2023.02.08., szerda - ArankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A jövő megtalálta Zalaegerszeget

2017. május 19. péntek, 17:46
Szerző és fotó: Antal Lívia
A jövő megtalálta Zalaegerszeget, a mintegy 40 milliárd forintból megvalósuló járműipari tesztpálya nemcsak hazánkban, de egész Európában is egyedülálló lesz. Kapcsolódó beruházásként a kormány a napokban dönt a várost az M7-es autópályával összekötő okos gyorsforgalmi út építése forrásainak biztosításáról – jelentette be Orbán Viktor a járműipari tesztpálya május 19-i alapkő-letételén.

A miniszterelnök beszédében kitért arra, hogy a megyét és a várost tehetséges elődök tették naggyá, és ezzel a beruházással igyekeznek ő nyomdokaikba lépni. Szólt arról, hogy ugyanakkor a döntést komoly viták előzték meg, és más helyszínek is számításba jöttek. Évekkel ezelőtt azonban volt egy megállapodás közte, Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László képviselő között, ami a Flextronics elbocsátási sorozatához vezet vissza. Akkor az itt élők joggal tartottak attól, hogy nem lesznek munkahelyek. Egy a fiatalok megtartásában érdekelt városnak ez az üzenet azonban nem volt megengedhető. Palkovics László államtitkár is lobbizott szülőföldjéért, így döntöttek zalaegerszegi helyszínnel a beruházásról, ami azt hirdeti, főképpen a fiatalok számára, hogy a városnak igenis van jövője, hangsúlyozta Orbán Viktor (1. kép).

Lerakták az alapkövét Európa legkorszerűbb járműipari központjának

A jövő megtalálta Zalaegerszeget, ahol olyan elektromos és önvezető járművek tesztelésére is alkalmas járműipari tesztpálya épülhet, ami magasabb technikai színvonalat képvisel majd a spanyolországinál, ami jelenleg az egyetlen ilyen létesítmény Európában. Zalaegerszeg a 40 milliárd forintból megvalósuló beruházással felkerül a járműipari kutatás-fejlesztés és tesztelés világtérképére. Mindez egyszerre nyújt lehetőséget a Magyarországon dolgozó járműipari vállaltoknak, az ebben az iparágban dolgozó, elhelyezkedni akaró szakembereknek, a kutatóműhelyeknek és a beszállítóknak, jelezte a kormányfő.

Kifejtette, hogy Magyarország nem csupán gyártó szeretne lenni, ahogy egyes bántó kritikák véleményezik, hanem az autóipari tervezések, fejlesztések, tesztelések egyik fő helyszíne. Jelezte továbbá, hogy Gödön a Samsung újra nyitja gyárát, míg Szegeden az ELI lézeripari kutatóközpontot létrehozva fejleszt, a zalaegerszegi tesztpálya ellenben magyar költségvetésből létrejövő beruházás. Ez bizonyíték arra, hogy uniós támogatások nélkül is tud az ország fejleszteni kizárólag saját erőből, és képes európai és világszintű teljesítményre, hangoztatta. Persze, hogy ez a beruházás beváltsa a hozzáfűzött reményeket, meg kell építeni a Zalaegerszeget, a tesztpályát az M7-es autópályával összekötő gyorsforgalmi utat, mely forrásainak biztosításáról napokon belül kormánydöntés születik, fűzte hozzá.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy az új ipari forradalomnak és a digitalizációnak nemcsak lehetőségei, de kockázatai is vannak. „Európában jelenleg nemcsak gazdasági, de jövőképek versenye is zajlik. A mi jövőképünk a hagyományos európai élet, ami a munkára, az innovációra és a teljesítményre akarja építeni a jövőt. Ezért ki kell állni nemzeti és egyházi közösségeink, a család és gyermeknevelés hagyományos formái mellett. Mi magyar Magyarországot akarunk, a mi munkaerő-tartalékainkat akarjuk mozgósítani, nem akarunk bevándorlókat, migránsokat” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos (2. kép) köszöntőjében úgy fogalmazott, a hazai ipar, felsőoktatás, kutatásfejlesztés és innováció fejlesztésével, a tesztpálya megépítésével, az idejövő szakmai értelmiséggel Magyarország és Európa járműipari Szilícium-völgyét alakítják ki Zalaegerszegen. Mint fogalmazott, a város és a megyei önkormányzat valamint a kormányhivatal mindent meg fog tenni azért, hogy „ez a csoda” kiváló minőségben határidőre elkészüljön, szögezte le.

2017 Zalaegerszeg első, 1247-es írásos említésének 770. évfordulója. Különösen nagy öröm, hogy erre az eseményre a kiemelten fontos jubileumi esztendőben kerülhet sor, emelte ki Balaicz Zoltán polgármester (3. kép) . 1998 és 2002 között Zalaegerszeg volt az egyik legdinamikusabban fejlődő város, de sajnos később komoly gazdasági nehézségek alakultak ki, tekintett vissza. Akkor megállapították, hogy a város a kormány támogatása nélkül nem tud visszakapaszkodni a korábbi időszak szintjére. Éppen ezért a 2015. április 14-én Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírt Modern városok program szerződés legfontosabb pontjai a gazdaságfejlesztésre és a munkahelyteremtésre vonatkoztak.

– S lám, két év elteltével most egy olyan országos, sőt európai jelentőségű beruházás alapkőletételén vagyunk, amely hosszú időre kijelöli Zalaegerszeg fejlődésének irányát, hiszen mindaz, ami körülöttünk történik, már a kézzel fogható jövőt jelenti! – hangoztatta a polgármester.

A következő években elindulhat a 8-as főúttal és Vasvárral összekötő gyorsforgalmi út tervezése, ami majd Ausztria, Németország, és Nyugat-Európa felé jelent kapcsolatot a zalai vállalkozásoknak. Reményeik szerint hamarosan kormányhatározat születik a Modern városok programban szereplő zalaegerszegi logisztikai központ és konténerterminál építéséről, ami majd a koperi nemzetközi tengeri kikötő, az onnan Zalaegerszegre vezető nemzetközi vasúti korridor, a sármelléki nemzetközi repülőtér, és a most épülő gyorsforgalmi utak közelségét „használja ki”.

– Mindez a járműipari tesztpályával együtt – ami már magasan kvalifikált álláshelyeket, kutatás-fejlesztést, innovációt, és modern technológiát jelent –, olyan reményteli jövőt hoz el Zalaegerszeg számára, amely nemcsak újabb és újabb befektetőket vonz majd, hanem egyben a korábbi várostörténeti korszakokat is meghaladhatja! – hangsúlyozta Balaicz Zoltán polgármester.

Az alapkőletételen a több száz meghívott között ott volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, valamint a Bosch, a Continental, az Ericsson, a General Electric, a Flextronics, a Huawei és a Nokia képviselője, valamint a brit, a japán, a német és az osztrák nagykövet.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK