2022.09.26., hétfő - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A kutatás-fejlesztést és az innovációt erősíti

2019. szeptember 20. péntek, 18:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
A magyar kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitás erősítésére a 2020-as állami költségvetésben 165 milliárd forintot szán a kormány, vagyis 32 milliárddal többet, mint az előző évben – emelte ki az innovációs és technológiai miniszter a magántőkéből felépült a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ avatásán, Zalaegerszegen. Az ünnepségen elhangzott, hogy a zalai megyeszékhelyen létesül a második Science Park az országban.

Átadták a Zalazone Kutatási és Technológiai Központot

Palkovics László (1. kép) , mint mondta, ezzel nem feltétlen a kutatók számát, hanem a kutatások mennyiségét, azok eredményességét kívánják növelni. A kutatási és innovációs rendszer átalakításához létrehozták az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot, amivel egy önálló, a parlamenthez tartozó intézethálózat jött létre. Szeptember 1-jével, a kormány döntése alapján a felsőoktatás irányítása is átkerült az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Ennek az a célja, hogy egyetemeket közelebb vigyék a szakképzéshez, valamint az innovációs folyamatokhoz.

A kormány az infrastruktúrát is fejleszti a Science Parkok kialakításával. Ezek egyike a szegedi lézerkutató központ mellett létesül, amelynek építése hamarosan befejeződik. A korszerű infrastruktúra tovább erősíti a kutatásfejlesztési kapacitások Magyarországra telepítését, a külföldi működő tőke beáramlása pedig lendületet ad a gazdasági növekedésnek.

Az autonóm járművek közép-európai központjaként működni kívánó zalaegerszegi járműipari tesztpályáról elmondta, hogy a helyi egyetemek innovációs környezetéhez 100 duális mérnök-, informatikus és közgazdászhallgatóval is igazodnak, akik projektekben vesznek részt. Ezzel a tesztpálya jövőbeni munkaerőbázisát is megteremtik. Ezen szándék mentén épült meg a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ, ami inkubációs központként helyet ad a duális képzésnek, az egyetemek és a vállalatok együttműködésének, vélekedett Palkovics László.

Science Park is épül Zalaegerszegen

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (2. kép) elöljáróban azokat a fejlesztéseket sorolta fel, amelyekkel a beruházóknak kívántak megfelelő környezetet teremteni a városban. Többek között megemlítette a már elkészült munkáshotelt, valamint a duális szakképző központot, melynek építését október 10-én kezdik meg.  Mindkettő 600-600 millió forint értékű beruházás. Október 11-én adják át a BGE új Innovációs és Tudásközpontját, ami egymilliárd forintból épült fel. A polgármester bejelentette, hogy készül már az a kormány-előterjesztés, miszerint az országban létesítendő nyolc Science Park egyike Zalaegerszegen lesz, ami másodikként épülhet meg a szegedi után.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ a járműipari tesztpálya tevékenységéhez kapcsolódóan, annak tudásbázisaként fog működni, ahol az ipar, a kutatás és az innováció egyszerre találkozik. Mindez Zalaegerszeget, a Dunántúlt és az egész országot olyan fejlődési pályára állítja, amire még nem volt példa

Vigh László, Balaicz Zoltán, Molnár Gábor és Palkovics László átvágja a nemzeti színű szalagot.

Molnár Gábor, a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központot létesítő Z-One Park Kft. ügyvezetője ismertette a beruházást. Mint mondta, a központot azért hozták létre, hogy szinergiát képezzen a szomszédos a járműipari tesztpályával, miután professzionális környezetet biztosít kutatók, hallgatók és a gazdasági szereplők számára.

Az avatási ünnepségen Péter Ágota, a Flex magyarországi alelnöke és Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője a térség ipari és fejlesztési kapacitásának erősítéséről szóló együttműködési megállapodást írt alá.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK