2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A megváltozott körülményekhez igazítják

2022. július 30. szombat, 17:33
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszeg fejlesztési terveit is érintve az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónán belül tervezett fejlesztések újra gondolásáról egyeztetett Czunyiné dr. Bertalan Judit a zalai megyeszékhely polgármesterével és országgyűlési képviselőjével a városházán.

Északnyugat-Magyarország gazdaságfejlesztési programját

Vigh László, Czunyiné dr. Bertalan Judit és Balaicz Zoltán

A terület kormánybiztosa elmondta, hogy elődje, Navracsics Tibor kormánybiztossága alatt elkészült bázistervet újra kell egyeztetni a megváltozott körülmények miatt. A cél az, hogy olyan gazdaságfejlesztési irányvonalat határozzanak meg a települési vezetőkkel, a gazdaság szereplőivel és a felsőoktatási intézményekkel a már elindult fejlesztéseket is számításba véve, amelynek köszönhetően a magyar gazdaság húzóerejének számító Északnyugat-Magyarország meg tudja tartani ezt a pozícióját. Jelezte, hogy a zónához tartozó hat megye (közte Zala) ipara növekedett a legnagyobb volumenben 2010 óta. Mint fogalmazott, Zalaegerszeg esetében is átgondolandó a korábban leadott fejlesztési tervek közül melyeket kell mindenképpen megvalósítani, hogy a zalai megyeszékhely továbbra is jó pozíciójú, erős költségvetésű, stabil működésű maradjon. Zala megyére vonatkozóan is olyan fejlesztési irányvonalat kell meghatározni, ami jól illeszkedik az Északnyugat-Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna újraalkotandó fejlesztési programjához. Ezt országosan is össze kell hangolni, hiszen készül egy országos települési és gazdaságfejlesztési program a következő négy évre szólóan, melynek felelőse Navracsics Tibor, területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter.

Balaicz Zoltán polgármester arról számolt be, hogy a város további fejlesztési forrásokat, vagyis 8 milliárd forintot használhat fel a TOP Plusz program által a 2021–2027-es uniós költségvetési ciklusban. Ennek keretében első beruházás a Zalaegerszeg és Teskánd közötti kerékpárút megépítése lesz. Emellett más európai uniós forrásokat is szeretnének megszerezni, amelyeket elsősorban a gazdaság fejlesztésére kívánnak fordítani. Ennek érdekében alkották meg Zalaegerszeg 2030-ig szóló gazdaságfejlesztési stratégiáját. Ebben többek között az északi ipari parkhoz, a járműipari tesztpályához és a körülötte létrejövő gazdasági ökoszisztémához kapcsolódóan határoztak meg nagyobb fejlesztési terveket, amelyekből azt szeretnék, hogy minél több megvalósulhasson.

A sajtótájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a járműipari tesztpálya vonzásaként létrejött beruházásokról számolt be, megemlítve többek között a Rheinmetall harcjárműgyárat, ahol jövő januárban indul a termelés. Szóba hozta, hogy ma már a szükséges munkaerő biztosításán kell gondolkodni a megyeszékhelyen. Mindemellett országosan is tovább csökkent a munkanélküliek száma, a tavalyi második negyedévhez képest idén 40 ezerrel kevesebben keresnek állást. Ez 3,2 százalékos munkanélküliségi rátát jelent, ami szinte teljes foglalkoztatottságot feltételez.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK