2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A Mould Tech az ipar 4.0-ban gondolkodik

2018. április 11. szerda, 11:13
Szerző: Antal Lívia Fotó: Antal Lívia, Mould Tech
Magas szintű automatizálással kíván megfelelni az ipar 4.0 kihívásainak a Mould Tech Kft. A zalaegerszegi cég szándéka, hogy tevékenységét a szerszámtervezés és -gyártás mellett alkatrészgyártással is bővítse, melynek érdekében megvásárolt egy hazai fröccsöntő céget. Mindez idei beruházásait is meghatározza. Az északi ipari parkban lévő telephelyén két új üzemcsarnok felépítését tervezi, amellett, hogy bővíti gépparkját. Az elmúlt évben kutatás-fejlesztési tevékenységét is új szintre emelte Vepp Racing teamjével, amellyel beszállt a hazai és nemzetközi motorversenyzés világába. A termékfejlesztés területén számít az épülő járműipari tesztpálya nyújtotta lehetőségekre is.

– Az ipar 4.0 elnevezésű új ipari korszak a digitalizáció, a mesterséges intelligencia megjelenését jelenti az iparban, egyúttal azt is, hogy az informatikai megoldások egyre nagyobb teret nyernek a gyártási, termelési folyamatokban, a gépek és emberek közötti kommunikációban. Ez a változó ipari környezet a korábbiakhoz képest más feltételeket követel meg, ezért döntöttünk a magas fokú automatizálás mellett, ami gépberuházásainkat is meghatározza – mondja Molnár Gábor ügyvezető igazgató, a Mould Tech Kft. egyik tulajdonosa. – Az új 1000, valamint 2500 négyzetméteres gyártócsarnok megépítését többek között ez is indokolja, hiszen hely kell ahhoz, hogy gépeinket automatizálni tudjuk. Az automatizáltság emelésével kiválthatjuk az éjszakai és a hétvégi műszakot, csökkentve a munkaerő fluktuációját. A robotokkal támogatott termelés célja egyúttal a hatékonyság növelése, a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításával pedig piaci részesedésünk bővítése.

– Milyen új gépeket szereznek be?
– Azt gondolom, hogy egy következő fejlődési fázisba értünk, hátunk mögött egy olyan stabil vevői körrel, melynek nagy része Tier1-es cég, vagyis elsőlépcsős beszállító. Vevői struktúránk áttolódott az autóiparra, a nagyon szigorú követelményeknek azért is kell megfelelnünk, mert az automatizálásnak és robotikának tulajdonképpen az autóipar a motorja. Az új digitális technológiák terén így bevezettük a fém alkatrészek 3D nyomtatását. Emellett üzembe állítottunk egy GOM ATOS típusú mérőrendszert. Ez egy nagyfelbontású, optikai 3D koordinátamérő-rendszer, amely gyors és pontos adatokat szolgáltat a teljes műanyag alkatrészről. Ezáltal teljesíteni tudjuk vevőink magas szintű minőségi elvárását, hiszen tesztfutással együtt kell átadnunk a szerszámokat. A közeljövőben vásárolunk egy nagy forgácsoló gépet, ami már 1250x1250-es mérettartományban dolgozik, míg a jelenlegi legnagyobb gépünk csak 900x900-as mérettartományban.

A megnövekedett elvárásoknak szakmai fejlődéssel is meg kell felelnünk, hiszen jóval nagyobb gyakorlatot kell szereznünk a szerszámok felhasználásában. Az ehhez szükséges gyártási technológia megszerzése érdekében megvásároltunk egy hazai fröccsöntő céget, az egyik felépítendő 2500 négyzetméteres csarnokba fogjuk áttelepíteni a 200 és 600 tonna záróerő közötti fröccsgépeket. Mindezzel elkezdjük a műanyagalkatrészek gyártását, ami piaci pozíciónk változását fogja eredményezni, hiszen megrendelőinknek nemcsak szerszámgyártással, de már alkatrészgyártással is rendelkezésre tudunk állni. Mindez a tudásbázis növelését is magával vonja, amit hasznosítani tudunk a gyakorlati képzés során a műanyagipari ismeretek oktatásával.

– Munkaerő-felvételt is igényel ez a sok fejlesztés?
– Első körben ötven–nyolcvan embert szeretnénk felvenni, ami a piac növekedésével akár több száz főig is elmehet. Ehhez azonban munkát kell biztosítani, ami a hiányzó know how, tudás és tapasztalat megszerzésével lehetséges. Ezért nyitunk irodát áprilisban Salzburgban. Az ausztriai városra azért esett a választásunk, mert 150 kilométeres körzetében nagyon komoly ipari centrumokat lehet elérni, az iroda nyitása mögött éppen ezért áll a tudástranszfer elősegítése. Cégünknél jellemző a harmincas átlagéletkor, a salzburgi irodánkban azonban idősebb, nagy tapasztalatokkal bíró osztrák és német mérnökkollégák fognak dolgozni nekünk, akik segíteni tudják fiatal munkatársaink szakmai fejlődését. A piac egyébiránt megköveteli az ottani jelenlétet, így a kiküldött munkatársainkkal szemben egyik elvárás, hogy jól beszéljenek németül. Mindezzel összességében a hatékonyság, a termelékenység növelése a célunk, ami a megnövekedett bérigények teljesítését is segíti.

– Hol tartanak a brand építésében?
– Marketing terveikben a márka- vagy brandépítés elsődleges szereplővé lépett elő. Ezt egyelőre Magyarország és Ausztria vonatkozásában igyekszünk felépíteni, ami azt az üzenetet közvetíti a vevők felé, hogy a Mould Tech által gyártott termékek jó minőségűek, megfelelnek a nemzetközi elvárásoknak. Ennek egyik eleme a Vepp Racing team, amit fanatikus motorosokként azért létesítettünk tavaly, hogy egy rendkívül tehetséges zalai versenyzőnek lehetővé tegyük a nemzetközi versenyzést. Molnár Gergő tavaly a németországi Yamaha R6 Kupasorozatban indult, nagyon jó eredményeket hozott, de augusztusban sajnos eltörte a lábát az egyik versenyen. Szerencsére felépült, lelkesedése töretlen, egyszóval sikerre éhes, ezért idén komolyabb szintű versenyeket is megcélzunk. Az Alpok–Adria kupa mellett így a Superbike sorozat két világversenyén is elindítjuk őt az SSP 600 kategóriában, mégpedig Honda motorral. Ezek egyike a cseh nagydíj Brno-ban június 8–10., míg a másik San Marino nagydíj Misanoban július 6–8. között.

A nemzetközi média által nagy figyelemmel kísért versenyek hatalmas reklámlehetőséget jelentenek számunkra, hogy a Mould Tech-et, mint fém- és műanyag szerszámok, valamint alkatrészek tervezésével, gyártásával foglalkozó magyar céget megismerjék a világban. A Vepp Racing team létrehozásával, mint már utaltam rá, a tehetséggondozást is felvállaltuk, hogy segítsünk egy tehetséges fiatalt céljai elérésében. A harmadik legfontosabb célunk a kutatás-fejlesztés a motor verseny közbeni adatainak dokumentálásával, elemzésével és kiértékelésével. A nemzetközi motorversenyen való részvétellel ráadásul egy olyan zárt közegbe kerülünk, ahol ott van az összes beszállító és gyártó, ami az ismertség mellett tapasztalatszerzésre is lehetőséget ad. Az így szerzett tudást és tapasztalatot kívánjuk beépíteni termékfejlesztéseinkbe. A motorsportban a legfejlettebb technológiák jelennek meg, ezért a csapatba végzős középiskolásokat és duális mérnökhallgatókat is bevonunk, hogy élőben szerezhessenek szakmai tapasztalatokat. Ezzel együtt a felelősséget is igyekszünk kialakítani bennük, hiszen a biztonság tekintetében nagy a tét.

– A jövő szakembereinek kinevelése is cél ezáltal.
– Mindenképp. Lehet-e ennél jobb pályaorientáció, mint testközelből megismerni ezt a világot. Cégünk a kezdetek óta elkötelezett a szakképzés és a műszaki felsőoktatás támogatásában. A Zalaegerszegi Duális Képzőközpont hét helyi gépipari céggel és az önkormányzattal közösen hoztuk létre, hogy a szakközépiskolai diákoknak gyakorlati képzést biztosítsunk. Egyed Péter tulajdonostársam vezetője az intézménynek, melynek jelenleg a nyomda régi épülete ad helyet. Önkormányzati beruházásban várhatóan idén, egy új modern képzőközpont épül fel az egyetemek szomszédságában, ahol a szakmák oktatásához szükséges technológiák is a 21. századot képviselik majd. Humánerő-igényünk kielégítését szolgálja a Pannon Egyetemmel való együttműködés is, mely révén szakmai gyakorlatot szerezhetnek cégünknél a duális mérnökhallgatók.

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya által nyújtandó lehetőségekre egyaránt számítunk a képzés, a motorversenyzés, a kutatás-fejlesztés, illetve a termékfejlesztés terén. Miután itt önvezető és elektromos autókat is tesztelnek majd, nekünk is figyelemmel kell kísérni az autóipar fejlődését, hogy a piac igényeire gyorsan reagálhassunk. A legfontosabb feladatunk az, hogy a Mould Tech Kft.-t, illetve a céget jellemző struktúrát úgy építsük fel, hogy fel tudjunk szállni az ipar 4.0, vagyis a negyedik ipari forradalom vonatára – hangsúlyozta végül Molnár Gábor ügyvezető igazgató.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK