2022.05.19., csütörtök - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A műemlék épületektől a legmodernebbekig

2022. január 02. vasárnap, 16:42
Szerző: Antal Lívia
A ZÁÉV Építőipari Zrt. 2021-ben is növekedést tudott elérni az előző évhez képest az alapanyagárak drasztikus emelkedése és a pandémia okozta nehézségek ellenére. A zalaegerszegi székhelyű cég biztos hátterét több mint 70 éves tudás és tapasztalat adja. Legyen szó műemlék épület rekonstrukciójáról, vagy új tervezésű, modern épület létrehozásáról, megbízásait magas szakmai színvonalon teljesíti.

A ZÁÉV a magasépítés mestere

– Milyen esztendőt hagynak maguk mögött?
– A járvány 2021-es évünkre is befolyással bírt. A beszerzési útvonalak ugyanis lelassultak, amely mögött főként bizonyos építőipari alapanyagok hiánya és jelentős árnövekedése áll – mondja Dormán  József vezérigazgató. – A faanyagok esetében 400 százalékos, az acéltermékek tekintetében idén 200–250 százalékos árdrágulásról beszélhetünk. Igaz, a piac korrigált, de nem számolt az energiaárak meredek emelkedésével, amely az alapanyagárak újbóli növekedésében köszön majd vissza. Ez kiszámíthatatlanságot eredményez a gazdasági társaságok számára, ami az üzletmenet folyamatos átgondolását kívánja meg. Ennek ellenére sikerült a 2021-es esztendőre kitűzött tervszámokat teljesítenünk. Ebben nagy szerepe van humán erőforrásunk magas szintű és naprakész tudásának, amellyel immár több mint hetven éve tudunk eleget tenni megbízóink igényeinek országszerte.

A Göcseji Múzeum és a Mindszentyneum felújítottt illetve újonnan létesített épülete Zalaegerszegen

– Milyen projekteken dolgoztak a megyeszékhelyen, illetve a megyében az elmúlt évben?
– Zalaegerszegen a Göcseji Múzeum műemlék épületének felújítását már befejeztük, amelynek műszaki átadása is megtörtént. A szomszédos szárny, a Mindszen-tyneum kivitelezésével is jól haladunk. Komoly szakmai feladatot adott alapozásánál a talajvízsülylyesztés, úgy, hogy a környező műemlék épületek, a múzeum, a bíróság és a templom alapjai ne süllyedjenek meg. A Mindszenty-neum Zalaegerszeg legmodernebb épülete lesz gépészeti és gyengeáramú rendszerei, továbbá egyedülálló kiállítástechnológiája tekintetében is. Az új városi fedett uszoda és tanuszoda építésével is a befejezéshez közeledünk. Ezen épület esetében is a legmodernebb építészeti, energetikai, vízgépészeti és uszodatechnológiai megoldások kerültek kialakításra.  Érdekességként tudnám megemlíteni, hogy a FINA-szabvány szerint megépített versenymedencéhez már felszereltük az Omega gyártmányú startköveket. Zalaegerszegen még építjük a Rheinmetall harcjárműgyárát, amely méretében és műszaki megoldásaiban ugyancsak különleges feladat. A megyére kitekintve, nemrég adtuk át a Kanizsa Arénát. A multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokkal szintén egy modern és impozáns megjelenésű épület került megvalósításra.

Nagykanizsa új sportcsarnoka

– Nagyszabású projekteket valósítanak meg országszerte is. Melyek ezek?
– Szeptemberben adtuk át a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának 12 ezer négyzetméteres új oktatási és kutatási épületét. A lakiteleki népfőiskola számára hotelt, Szekszárdon az egykori laktanya helyén 3600 négyzetméter alapterületű tudásközpontot építünk. Budán a Testnevelési Egyetem Koltai Jenő sporttelepének fejlesztésén dolgozunk, ahol többek között multifunkcionális csarnokot építünk. Rákosmentén hamarosan átadhatjuk a sport- és rendezvényközpontot. Legnagyobb munkánk a Nemzeti Atlétikai Stadion kivitelezése, amely a 2023-as atlétikai világbajnokságra készül. Ugyanígy hajrában vagyunk a több mint 30 ezer négyzetméteres új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont építésével is. A műemlék épületeket érintő beruházások között szót érdemel a fertődi Esterházy-kastély, illetve a nagycenki Széchenyi-kastély felújítása.

– Milyen elvek jellemzik foglalkoztatáspolitikájukat?
– A cégvezetés meggyőződése, hogy a ZÁÉV Zrt. sikerének titka elsősorban a munkatársakban rejlik. Éppen ezért egyik legfontosabb célkitűzésünk szakmai tudásuk, nyelvismeretük folyamatos fejlesztése, amely a legjobb garancia piaci pozícióink megőrzésére. Fontosnak tartjuk dolgozóink pszichés-fizikai egészségi állapotát is, különösen most a járványhelyzetben. Ezt bizonyítandóan az idei évre a járóbeteg-szakellátást lefedő magán-egészségbiztosítást kötöttünk valamennyi munkatársunkra, amit a jövő évre vonatkozóan is meghosszabbítunk.

A pécsi orvostudományi kar új oktatási és kutatási épülete

Sikeres kampányt folytattunk a zalaegerszegi Széchenyi István Technikummal, illetve a nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Technikummal együttműködve, amelynek eredményeként az előző tanévhez képest több mint a duplájára nőtt az építőipari szakmákra beiratkozók száma. A szakképzési rendszer átalakulását éljük, ennek megfelelően, már az új rendszer szerint – szakképzési munka-szerződéssel is – foglalkoztatjuk tanulóinkat, minden olyan juttatást megkapnak a diákok, amiket a törvények szabályoznak. Célunk, hogy végzés után minél több tanuló csatlakozzon a ZÁÉV fizikai termelőállományához. Bízunk benne, hogy a szakképzés új rendszere, valamint saját ösztönzőrendszerünk is segíti ezen törekvésünket.
A magyar gazdaság egyik húzó ágazatának számító építőipar számára kiemelten fontos, hogy a külföldön dolgozó szakemberek reális képet, illetve tájékoztatást kapjanak az itthoni munkalehetőségekről, a foglalkoztatás feltételeinek folyamatos javulásáról. Ezt segíti elő az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége és a Pénzügyminisztérium által koordinált Építőipari Hazahívó Program, amelyhez vállalatunk, a ZÁÉV Zrt. is csatlakozott.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK