2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A szakemberigény biztosítására létesült

2022. március 14. hétfő, 18:12
Szerző és fotó: Antal Lívia
Átadták a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont üzemét, amit többek között gépészet, hegesztés, informatika és méréstechnika gyakorlati oktatásához szükséges berendezésekkel és eszközökkel szereltek fel. A képzőközpontban a helyi kis- és középvállalkozások működnek együtt a középfokú oktatási intézményekkel szakemberigényük biztosítása érdekében.

A Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont

Prof. dr. Palkovics László átadja a duális képzőközpont jelképes kulcsát Nagy Andrásnak.
Hátul Vigh László, Pölöskei Gáborné és Balaicz Zoltán

Prof. dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter úgy fogalmazott, a képzőközpont „zalaegerszegi találmány". Felidézte, hogy a kormány 2014-ben határozta el, hogy közelebb hozza egymáshoz az iskolákat és az ipart, amelynek egyik fontos eleme a duális képzés megjelenítése volt a középfokú illetve a felsőoktatásban. Mivel csak a nagyvállalatok rendelkeznek a képzésekhez szükséges eszközökkel, a kisvállalatok nem, ezért olyan konstrukcióban gondolkodtak, amely számukra is biztosítja ezt a lehetőségét. Így jött létre a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont, amelyből hasonló Kecskeméten is van. A miniszter kiemelte, hogy a 770 millió forint értékű gépekkel felszerelt  zalaegerszegi képzőközpont fejlettebb. Megemlítette, azt a miniatűr gyártásszimulációs berendezést, ami Ipar 4.0 oktatási eszköz. Ezt 120 millió forintból állítottak be, és amelyhez 200 millió értékű oktatási csomagot rendeltek. A következő évek kihívása mind a felsőoktatás, mind a szakképzés területén, hogy a városban lévő cégek munkaerőigényt ki tudják elégíteni. Ezért tervezik már most a bővítést egy új épülettel, ahol a járműiparhoz, valamint a védelmi iparhoz kapcsolódó szakmákat oktatnak majd, amelyekkel együtt egy komplex képzőközpont jöhet létre Zalaegerszegen, hangsúlyozta a miniszter.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára azt mondta, az ágazati képzőközpont lényege a cégek és a szakképzési centrumok együttműködése a minőségi, képzett munkaerő biztosítása érdekében. A zalaegerszegi képzőközpontban az itt lévő vállalatok határozták meg a tartalmat: vagyis milyen eszközöket és milyen képzést kapjanak a tanulóknak ahhoz, hogy amikor munkába állnak, egyből be tudjanak állni a termelésbe.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a kormánynak köszönhetően ma 4,8 millióan dolgoznak Magyarországon, több mint egymillióval többen, mint tíz évvel ezelőtt. A gyerekek számára jó példa ez, mert látják, szüleik dolgozni járnak, ezért igyekeznek ebben őket követni. Fontos az is, hogy megfelelő szakmát tudjanak választani, amelyhez megkaphatják a segítséget a duális képzőközpontban.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere arról beszélt, hogy 2014-ben még 7,5 százalékos volt munkanélküliség a városban, ami mára 2,8 százalékra csökkent, köszönhetően az ezen idő alatt létrejött négyezer új munkahelynek. A cégek és vállalkozások 2024-ig további kétezer új álláshelyet terveznek. Ahhoz, hogy rendelkezésre álljon a szükséges és megfelelően képzett munkaerő, erős szakképzést, illetve egyetemi képzést kell biztosítani. A város is kiveszi részét ebből, hiszen a képzőközpont a TOP-program keretében 46 millió forint önkormányzati kiegészítéssel és 646 millió forintos ráfordítással épült fel, hogy mint a duális szakképzés helyszíne megoldást hozzon a szakemberigényre.

Nagy András, a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont ügyvezetője úgy fogalmazott, végére értek annak a folyamatnak, amit nyolc helyi vállalat indított el 2016-ban a szakemberképzés fejlesztése érdekében. A képzőközpontban kialakított szimulált ipari környezetben olyan gyakorlati oktatásban részesülhetnek a gyerekek, amely tudással vértezi fel őket az iskolából kilépve, és ami példaértékű országosan is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK