2022.08.12., péntek - KláraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A szó szoros értelmében fellélegeztek

2016. november 10. csütörtök, 17:37
Szerző: Antal Lívia Fotók: AL
Napi 2000 vágtázó kamiontól szabadítja meg a Zalalövő belvárosát a 86-os főút majdnem 11 kilométeres elkerülő szakasza, amit november 4-én adtak át a forgalomnak. A 13,7 milliárd forintos beruházás ünnepélyes átadását november 10-én tartották a keménfai leágazóban nagy érdeklődés kíséretében.

Hosszú folyamat végén állunk itt – kezdte köszöntőjét Vigh László országgyűlési képviselő – utalva arra, hogy a település vezetése 2006-ban kereste meg az elkerülő út megépítése érdekében. Mint mondta, nyolc év lobbi, tervezés, egyeztetés és küzdelem árán 2014-ben indulhatott el a kivitelezés, mely határidőre fejeződött be. Jogos igényként merült fel Zalalövőnek az elkerülő megépítése, hiszen hatezer jármű, közte több mint kétezer kamion haladt végig a belvárosban naponta. Zalalövő azon kevés számú kisvárosok közé tartozik, melynek kellős közepét a főközlekedési út mellett vasútvonal is átszeli, melynek forgalma nagy terhet rótt az itt élőkre.

Átadták a 86-os főút Zalalövőt elkerülő szakaszát

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a döntéshozók éppen ezért jól döntöttek, mikor elhatározták az elkerülő megépítését. A belváros most csendes, hiszen a vasúti átjáró átépítése miatt lezárták a főutat. Ezt követően abban bíznak, hogy a napi hatezer járműből csak azok jönnek be a városba, amelyeknek itt van dolguk.

Manninger Jenő, Zala megye fejlesztési miniszteri biztosa emlékeztetett arra, hogy az uniós csatlakozást követően jelentősen megnőtt a tehergépjármű-forgalom a határ felé, mely Zalalövőnél az elkerülő út megépítését indokolta. Kiemelte, a közlekedéspolitikai szakmának ez egy régóta húzódó problémája volt, amely a beruházással végre megoldódott. Reményét fejezte ki, hogy az újabb utak tervezésénél és megépítésénél már nem kell 10-12 évet várni.

A szó szoros értelmében fellélegeztünk – hangsúlyozta Pintér Antal, Zalalövő polgármestere köszöntőjében. Mint mondta, már 2001-től remélték az elkerülő út megépítését, hiszen a város lakossága azóta szenvedett a kamionforgalom minden hátrányától, a zajtól, a légszennyezéstől, a veszélytől és a félelemtől. Zalalövő tehermentesítése és az átmenő forgalom városból való kivezetése éppen ezért volt nagyon fontos az itt élők számára. Az elkerülő út megépítésétől azt várják, hogy legalább ötezerrel csökken a településen áthaladó járművek (főleg a kamionok) száma. A polgármester úgy fogalmazott, áldás számukra ez az út, melynek építése a zalalövőieknek és a térségben élőknek is munkát adott. Köszönetet mondott valamennyi közreműködőnek a beruházás megvalósításáért, amit nemzetgazdasági szempontból is kiemelkedő jelentőségűnek nevezett.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója ismertette a beruházás részleteit. Többek között elmondta, hogy az új út Zalalövőt keletről 2x1 sávon, 10,7 kilométer hosszan kerüli el. Két jelentős méretű műtárgy épült: egy 600 méter hosszú, nyolcnyílású híd a Zala folyó, Zalaegerszeg–Hódos vasútvonal felett. A másik egy 160 m hosszú felüljáró a Zalalövő–Körmend vasútvonal és Zalapatakai patak keresztezésében. A Keresztúri patak felett egy kisebb felüljárót létesítettek. Az elkerülő úton három szintbeni és egy különszintű csomópontot alakítottak ki.

Loppert Dániel, Manninger Jenő, Pintér Antal, Vigh László, dr. Pál Attila és Héder Miklós

A megye számára rendkívül jelentős beruházás valósult meg, vélekedett dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke érdeklődésünkre. Értékében is nagy jelentőségű, az emberek számára pedig hatalmas siker, hogy végre megszabadulhattak a napi közlekedésüket veszélyeztető kamionoktól. A jövőt tekintve bízik abban, hogy megvalósul Zalaegerszeg 2x2 sávos összeköttetése az M7-es autópályával, valamint az M70-es autóút kétsávossá bővítése. S ezekre a beruházásokra nem kell annyit várni, mint a zalalövői elkerülő út megépítésére.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK