2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Flirt motorvonatokkal a villamosított vonalon

2016. december 09. péntek, 17:44
Forrás: MTI Fotó: Varga György MTI
Befejeződött a Szombathely-Zalaszentiván közötti 48 kilométer hosszú vasúti szakasz korszerűsítése, megkezdődött a szakaszon a villamos vontatás és az utazás is kényelmesebbé vált.

 A 13,3 milliárd forint értékű uniós forrásból végrehajtott beruházást Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztétium közlekedésfejlesztésért felelős helyettes államtitkára adta át a minap a szombathelyi vasútállomáson rendezett ünnepségen.

Avatóbeszédében kiemelte: regionális és nemzetközi szempontból is fontos fejlesztések valósultak meg a térségben, ezek közé tartozik a Szombathely–Zalaszentiván szakasz villamosítása is, folytatásaként pedig a Zalaszentiván és Nagykanizsa közötti szakasz villamosítása is a távlati tervek között szerepel. Szólt arról, hogy hosszú várakozás után októberben végre sikerült bekapcsolni a vasi megyeszékhelyet is az országos és nemzetközi gyorsforgalmi úthálózatba, átadták a Szombathely és Győr közötti autóutat, amelyen az M1-es autópályán továbbhaladva két óra alatt elérhetővé vált a főváros.

Befejeződött a Szombathely-Zalaszentiván vasútvonal korszerűsítése

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója (j2) és Mosóczi László közlekedésfejlesztésért felelős helyettes államtitkár (j) utazik egy új Flirt motorvonattal

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a GYSEV az elmúlt években már teljes egészében korszerűsítette a Bécs-Sopron-Szombathely-Szentgotthárd-Graz közlekedési folyosó magyarországi szakaszát, Csorna és Porpác között pedig több mint 50 kilométeren tavaly nyárra készült el a szakasz villamosítása. Megfogalmazása szerint a dízel vontatásról való áttérés nemcsak környezetkímélő, de jelentős megtakarítást is eredményez a vasúttársaság számára az energiaköltségekben. Mosóczi László beszédében kitért arra, hogy a kormány 2022-ig összesen 3700 forint uniós és hazai forrást szán a közúti és vasúti fejlesztésekre.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója elmondta: a felújítást követően a Szombathely–Zalaszentiván szakaszon is megindulhat a villamos vontatás, az utazóközönséget pedig a nagyobb kényelmet kínáló Flirt motorvonatokkal szállítja a vasúttársaság. Elképzeléseik szerint a vasútvonal fejlesztésének következő lépése lehet Zalaszentivánnál egy úgynevezett delta vágány kiépítése, amely megkönnyítené a vasúti közlekedést és az árufuvarozást Szlovénia irányába, ehhez azonban szintén európai uniós forrást vennének igénybe.

Az átadóünnepség résztvevői a beszédek elhangzása után vonatra ültek, Szombathely és Püspökmolnári között tettek egy próbautat.

Egy új Flirt motorvonat kocsija a püspökmolnári vasútállomáson a villamosítási projekt záró rendezvényén

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK