2023.02.05., vasárnap - Ágota, IngridZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A tagság aktivitására számítanak

2017. július 25. kedd, 11:39
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara március végén tartotta meg tisztújító közgyűlését, melyhez kapcsolódóan a Zala megyei szervezet is megújította vezetőségét. Ennek kapcsán beszélgettünk az új zalai elnökség tagjaival a közelmúltban.

– A növényorvosi kamarában vállalt valamennyi tisztség négy évre szól, így a korábbi vezetőség – Vuityné Kövér Mária elnök, Gáspár Zoltán alelnök és Simonfalvi Elemér titkár – részéről az a megtisztelő felkérés érkezett felénk, hogy vegyünk részt a tisztújításban. Titkos szavazással dőlt el, hogy az újabb négyéves ciklusban Gaál Orsolya alelnökként, Kabai Gábor titkárként, jómagam pedig elnökként tevékenykedünk a zalai szervezetben – mondta érdeklődésünkre dr. Varga Zsolt, az Országos Növényorvosi Kamara Zala megyei szervezetének elnöke, az FMC-Agro Hungary Kft. szakmérnöke. – A bizalmat megköszönve a ránk bízott feladatokat egymás között felosztva közösen kívánjuk elvégezni, mivel a hatásköröket szimbolikusnak tekintjük.

Dr. Varga Zsolt, Gaál Orsolya és Kabai Gábor

Az átadás és az átvétel időszakát éljük most, és mint megyei tagszervezet az országos kamara által meghatározott irányok szerint dolgozunk tovább. Az országos kamara tagsága négyezer növényorvosra tehető, ebből a zalai regisztrált tagok száma 135 fő. Teljes körű adategyeztetéssel szeretnénk pontos képet kapni arról, hogy tagjainkból hány fő az, aki szakmailag aktív. A munka egészét tekintve az az elképzelésünk, hogy a szakma érdekeit minél hatékonyabban képviselve, egy kis lendületet vigyünk a zalai szervezet életébe, követve elődeink munkáját.  

– Valóban mozgalmasabb kamarai életet szeretnénk, ezért szakmai összejöveteleket kívánunk szervezni az ötévente esedékes szakmai továbbképzések között – erősítette meg az elhangzottakat Kabai Gábor titkár, az AGRO.bio Hungary nyugat-magyarországi régióvezetője. – Emellett egy önálló weblap elindításában is gondolkodunk, amelynek online szakmai fórum szerepet szánunk, illetve elérhető lenne az országos kamara honlapjáról is. A tagok összekovácsolását nemcsak a szakmai összejövetelekben, hanem a családtagokkal is közös szabadidős tevékenységekben látjuk. Erre jó példa a Vas megyei kamara régiós sportnapja változatos sportágakkal, melyen mi is részt szoktunk venni. Akár Zalában is megrendezhetnénk egy ilyen programot, melyre visszahívhatnánk vasi, győri, veszprémi, burgenlandi kollégáinkat. Éves programunk a közös szakmai kirándulás novemberben.

– A feladatok mindazonáltal adottak, folytatjuk a munkát – fűzte hozzá Gaál Orsolya alelnök, a Nufarm Hungary Kft. szaktanácsadója. – A növényorvosi vény kiváltásához megköttettek a szerződések a termelőkkel, a rendszer működik. Továbbra is biztatjuk a gazdákat a három évesnél idősebb permetezőgépek műszaki felülvizsgálatára, amely saját célú használat esetén csak ajánlott a jelenlegi rendelet szerint, a permetezést szolgáltatásként végzőnek kötelező. Ez az európai uniós elvárás ugyanakkor a többi országban mindenki számára kötelező. A növényvédő szerek szakszerű és megfelelő műszaki állapotú permetezőgéppel történő kijuttatása fontos élelmiszerbiztonsági kérdés az egészséges növényi termékek előállítása érdekében.

Két zalai növényorvost, Kabai Gábort és Németh Lajost beválasztották az Országos Kamara oktatási bizottságába is.

(a nyitókép korábbi fotó, illusztráció)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK