2023.09.22., péntek - MóricZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A ZÁÉV értéket teremt épületeivel

2022. december 27. kedd, 10:59
Szerző: Antal Lívia
A ZÁÉV Zrt. a magasépítés minden folyamatában letette névjegyét országszerte. Tevékenységét felkészült mérnökeinek, hozzáértő szakembergárdájának köszönhetően több mint kétezer létrehozott épületet kíséri. Az idén 73 éves nagyvállalat gyökerei Zalába nyúlnak vissza, központja Zalaegerszegen található. Feladatainak egy része is ideköti, a ZalaZone tesztpálya innovációs és ipari környezetének megteremtéséhez, amit az idén átadott Rheinmetall harcjárműgyár képvisel. Értéket teremtettek a sport és a kultúra terén is: az uszodakomplexumot, a Göcseji Múzeumot és a Mindszentyneumot szintén idén vette birtokba a nagyközönség.

Harcjárműgyár, Mindszentyneum, atlétikai központ

 

A Mindszentyneum épülete Zalaegerszegen

– Milyen évet zárnak?Deák Gábort, a ZÁÉV Zrt. elnök-vezérigazgatóját kérdeztük.
– A korábbi éveket a koronavírus-járvány, az ideit már a háború is nehezítette. Az Ukrajnában kialakult konfliktus miatt tovább emelkedtek az építőipari anyagok árai. Az építőipart sem kerülte el a válság. Az Építési és Beruházási Minisztérium szeptember 19-én kelt döntése társaságunkat is nagymértékben érintette, hiszen számos olyan állami beruházás nem indulhatott el, amelyekre szerződésünk volt. A 2022-es év forgalom tekintetében még a vártaknak megfelelően tud zárulni, viszont 2023-ban nehézségek várnak az építőiparra is.

– A ZÁÉV Zrt. kezdetektől fogva részt vesz a ZalaZone Ipari Park környezetének fejlesztésében. A járműipari tesztpálya mellett a Rheinmetall harcjár-műgyár kivitelezésében is jelentős feladatot kaptak.
– 2017 óta veszünk részt a ZalaZone építésében. 2018-ban készült el a Fogadó- és Technikai épület. 2020 év végén kezdtük építeni a Rheinmetall világszínvonalú hadiipari üzemét, amit idén adtunk át. Megrendelő képviselőivel kiváló szakmai együttműködés keretén belül valósítottuk meg a projektet. A harcjárműgyár megépítése feszített munkatempót diktált, a szoros határidőt pontosan az ütemterv szerint teljesítettük. A megrendelői igényeknek megfelelően, tervezéssel együtt történt a kivitelezés, vagyis folyamatában készültek a kiviteli tervek és így maga az üzem is. A tesztkörnyezetben megvalósuló tesztépület kialakításának véghajrájában vagyunk, a technológia telepítésén dolgozunk, amelynek átadása a jövő év első negyedévében várható.

Az épülő Nemzeti Atlétikai Központ Budapesten

– Úgy tűnik az idei év az átadások éve a ZÁÉV életében. Zalaegerszegen is, hiszen elkészült az uszodakomplexum, a Göcseji Múzeum felújítása és a Mindszentyneum.
– Ez évben is több, magas színvonalon megvalósított épületet adtunk át, nemcsak Zalaegerszegen, de országszerte is. Az említetteken túl – a teljesség igénye nélkül – Nagycenken a Széchenyi-kastély, valamint Fertődön az Esterházy-kastély turisztikai fejlesztését jelentettük készre. Lakitelken felépítettük a Hun-garikum Hotelt, Bükfürdőn pedig a Hotel Répce felújításán dolgoztunk. Szeptemberben nyitották meg a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontot Rákosmen-tén, amelynek kivitelezői voltunk. Lentiben a Termálfürdő és Szent György Energiapark felújításában és bővítésében vettünk részt.

– A Puskás Aréna valamint a Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont után a Nemzeti Atlétikai Központ kivitelezésével ugyancsak egy páratlan létesítményt hoznak létre.
– A projekt egyik sajátossága, hogy kezdetektől fogva heti szinten van olyan mérföldkő, amelynek helye az ütemtervben „kőbe vésett”. A stadion koszinusz hiperbolikusz (kosárgörbe) alakját és a rendelkezésre álló időt alapul véve szerveztük a különböző munkafolyamatokat negyedekre osztva, az óramutató járásával megegyező, illetve ellentétes haladási irányokban. Az atlétikát megidéző diszkoszalakzat Budapest számos pontjáról látható, és egyedisége egyértelműen a magyar fővároshoz köti majd a Nemzeti Atlétikai Központot. Óhatatlanul is meghatározza a főváros látképét, és nagyon széppé is teszi azt. A Dunáról nézve ez egy csodálatos korona, valóban büszke lehet rá az ember. További érdekes számadat, hogy a kivitelező konzorciumot közel 50 fős mérnökcsapat alkotja, míg napi szinten, az építkezésen az adott technológiai folyamattól függően 400-500 fő végzi elhivatott munkáját.
A budapesti Nemzeti Atlétikai Központ a 2023 augusztusában megrendezendő atlétikai világbajnokság helyszíne lesz.

A Hungarikum Hotel Lakitelken

– Milyen projekteken dolgoznak még?
– Jelenleg Budapesten még a Citadella felújítási munkáin dolgozunk. Hamarosan kezdődő projektjeink Fertődön az Esterházy-kastély nyugati szárnyának átalakítása, Fenékpusztán a Huszármúzeum és kulturális rendezvényközpont kialakítása, valamint saját beruházás keretében elindul a Kerámia lakópark III. üteme is Zalaegerszegen.

– Mit tart a ZÁÉV legnagyobb értékének, legfontosabb küldetésének?
– A ZÁÉV Zrt. a hazai magasépítés meghatározó szereplője és szakmai központja. Legnagyobb értékünk a kollektívánk, sikerünk záloga munkavállalóink szakmai tudása, szorgalma és elkötelezettsége társaságunk iránt. Együtt tudunk – immár 73 éve – eleget tenni magas színvonalon megbízóink igényeinek – hangsúlyozta Deák Gábor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK