2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Három miniszter látogatott Zalaegerszegre

2022. november 06. vasárnap, 15:13
Szerző és fotó: Antal Lívia
Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter meghívásárára Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter Zalaegerszegre látogatott, hogy megismerkedjenek a ZalaZONE Tudományos és Technológia Parkban megvalósult, illetve zajló gazdaságfejlesztési projektekkel.

A ZalaZONE Tudományos és Technológia Parkkal ismerkedtek

A  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szimulációs laborjában

A miniszteri küldöttség elsőként Európa legnagyobb és a világ egyik legkorszerűbb járműipari tesztpályáját tekintette meg. Dr. Palkovics László kiemelte, hogy a tesztpályával a magyar autóipar működésének támogatása cél, amely más technikai területeket is bevonzott. Példaként említette, hog a Rheinmetall harcjárműgyára januárban kezdi meg a termelést, az AVL felépítette már saját kutató-fejlesztő központját, a Bosch pedig most építi.

Mindemellett egyetemek jelentek meg: a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ épületeiben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, valamint a Bay Zoltán Kutatóintézet hallgatói és oktatói csoportjai végzik kutatás-fejlesztési tevékenységeiket. A küldöttség tagjai így többek között megtekintették a Bay Zoltán Kutatóintézet autóipari dinamikus szimulátorát, amellyel biztonságos körülmények között tudnak vezetési körülményeket, illetve önvezető funkciókat szimulálni. Az így szerzett tapasztalatokat felhasználják a technológiai fejlesztésekbe, mégpedig a közúti valós teszteknél sokkal költséghatékonyabb módon.

Balaicz Zoltán, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Csák János, Dr. Palkovics László és Vigh László

A magyar kormány kiemelt nemzeti és gazdaságstratégiai célja, hogy Magyarország Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon a gyártásban és kutatás-fejlesztésben is, hangzott el a Rheinmetall harcjárműgyára kapcsán. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a haderőfejlesztés nagyon fontos része az eszközök köré épülő tudás, amit a járműipari tesztpálya is képvisel. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter úgy vélekedett, hogy az itt létrejött innovációs környezet, és az itt zajló kutatások magyar cégeket segíthetnek abban, hogy beszállítóként nagyobb szerepre tegyenek szert az autóiparban és más iparágakban itthon és a nemzetközi piacokon.

Dr. Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatója elmondta, a jelenleg 500 hektáron működő park egy olyan komplett innovációs ökoszisztéma, amely a járműipari tesztpálya köré épült. Ez alkotja egyik felét, míg másik felét a kutatási és technológiai központba annak vonzásaként betelepült egyetemek, vállalatok és kutatóintézetek.

A Széchenyi István Egyetem járműipari laborjában

Maga az övezet Bagodtól a zalaszentiváni csomópontig kétezer hektárt tesz ki. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a minisztereket egyrészt azért hívták meg, hogy megmutassák nekik mindazt, ami már elkészült a járműipar Szilícium-völgyében, másrészt azért, hogy a terület beépítésének további tervei is valóra váljanak. A járműipari tesztpályának köszönhetően jelentős cégek jelentek meg, de ez még csak az út eleje. Mint mondta, világ- és Európa-szerte nagy az érdeklődés Zalaegerszeg iránt, ami a ZalaZONE Ipari Park további fejlesztésének biztos alapja.

Balaicz Zoltán polgármester azt emelte ki, hogy a már itt lévő cégeknek, egyetemeknek és kutatóbázisoknak köszönhetően ezerfős munkahelyteremtő beruházás-sorozat valósult meg azon a területen, ahol 2016-ban még szántóföld volt. Jelenlétük és további vállalatok, kutatóközpontok bevonzása a város iparűzési adóbevételének növekedése szempontjából nemkülönben fontos.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK