2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A ZalaZONE pálya napja

2023. május 23. kedd, 18:32
A ZalaZONE Járműipari Tesztpálya ünnepélyes alapkőletételére 2017. május 19-én került sor. A 250 hektáron elterülő tesztpálya és a köré csoportosuló infrastruktúra kiépítése több fázisban valósult meg. Az első ütem átadása 2019 májusában történt meg, majd a 2022. márciusi átadó ünnepséget követően a pálya immár 10 pályamodullal, teljes kapacitással nyitotta meg kapuit a tesztelő ügyfelek előtt.

Cél a zöld mobilitás és a versenysport népszerűsítése

A létesítmény Európában egyedülálló, mert a klasszikus járműdinamikai modulok mellett rendelkezik az önvezető technológiák tesztelésére alkalmas elemekkel, és az ehhez szükséges digitális infrastruktúrával is. A térségben katalizátorként működik, megépülését követően több cég is fejlesztőközpontot létesített, vagy tervez létesíteni a ZONE ökoszisztémában.

Az autóipari próbapálya egyaránt szolgál üzleti és kutatási célokat. A tesztpálya és létesítményei üzleti hasznosítását az AVL-ZalaZONE Kft.  végzi.  A kutatási tevékenységeket és a tesztpálya társadalmasítási programjának megvalósítását a ZalaZONE InnoTech Nonprofit Kft. koordinálja.

2023 januárjától a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya alapítói és fenntartói jogai a győri Széchenyi István Egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítványhoz kerültek. A tesztpálya mellett elhelyezkedő Kutatási és Technológiai Központban tavaly felépült a Széchenyi István Egyetem Zalaegerszegi Innovációs és Képzési Központjának inkubációs és szállásépülete, míg az oktatási célú előadóépület bokrétaünnepségére idén májusban került sor

A ZalaZONE Pálya Napjának fő célja az ismertség növelése, a zöld mobilitás, valamint a versenysport népszerűsítése, és a fiatal generációk mérnöki pálya iránti érdeklődésének felkeltése. Ezen a napon a közönség bepillantást nyerhet a próbapálya működésébe, a pályaelemeken zajló kutatás-fejlesztési tevékenységbe, amelyeket a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja és a Digitális Fejlesztési Központ munkatársai mutatnak be.  A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság jóvoltából a vendégeket katasztrófavédelmi, mentési és rendőrségi bemutatók, illetve további meglepetésprogramok várták. A gyermekek a Smart Cityben gokartozhatnak, megnézhetik a HUMDA Zrt. versenykamionját és versenygokartjait, valamint kipróbálhatják a közlekedésbiztonsági bemutatót. 

A parkolóban versenyautók, motorok, kvadok mellett szelfizhetnek az érdeklődők, a konferenciaközpontban a M1RA versenyautó, szimulációs bemutató, továbbá a tesztpálya építésekor előkerült régészeti leletek várják a vendégeket, akik a programot végignézve az emeleti galérián telefonos kvízjáték kitöltésével ZalaZONE-os ajándékokkal térhetnek haza

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK