2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Átadták a munkáshotelt Zalaegerszegen

2019. május 13. hétfő, 19:27
Szerző és fotó: Antal Lívia
Ma már a munkaerőhiány okoz gondot a foglalkoztatásban, ezért a kormány négy nagyobb területen kívánja feltárni a tartalékokat, fogalmazott Varga Mihály a 600 millió forintos költséggel az országban elsőként megépült munkáshotel átadásán, Zalaegerszegen.

Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke, Vigh László, Varga Mihály,
Balaicz Zoltán, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Bodó Sándor államtitkár

A pénzügyminiszter azt mondta, hogy a város gyorsan reagált a kormány által kínált lehetőségekre, így valóban a program első fecskéje a Zalaegerszegen létesített munkáshotel. Jelezte továbbá, hogy Zala az ország hetedik legfejlettebb megyéje, ahol az egy főre eső bruttó hazai termék 33 százalékkal nőtt az elmúlt nyolc évben. Ebben szerepet játszik, hogy ezen idő alatt 3 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a megyeszékhelyen. Aki munkát akar, az talál is a városban, emellett szállást a korszerű munkáshotelben. Kiemelte, a munkaerő-mobilitásra csak átmeneti megoldás lehet munkásszállók építése, mert a kormánynak nem célja az ország azon részeinek elnéptelenítése, ahol kevesebb a munkalehetőség. Ellenben segíteni kívánnak azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek munkaerőre van szükségük.

Az országos foglalkoztatási adatokra rátérve elmondta: a 2010-es csaknem 12 százalékos munkanélküliségi ráta mára 3,6 százalékra csökkent. Az állásban lévők száma 820 ezerrel emelkedett, melyből 700 ezer fő a magánszférában helyezkedett el. A foglalkoztatottsági ráta 55-ről 70 százalékra emelkedett, amely meghaladja az uniós átlagot. A fennmaradó 30 százalékos aktívkorú népességet is be kívánják vonni a munka világába, így a munkanélkülieket és a közfoglalkoztatásban lévőket programokkal, képzésekkel segítve. A nők számára rugalmasabb foglalkoztatási lehetőségeket, mint a távmunka vagy a részmunkaidő, kívánnak biztosítani. A negyedik csoport a szépkorúak, akik újbóli munkába állását januártól már kedvező adószabályokkal segítik.

Varga Mihály hangsúlyozta: mindehhez a gazdaság általános helyzete adja a hátteret. Tavaly a szezonális hatásokkal kiigazított adatok szerint 5 százalékos volt a gazdasági növekedés, háromszorosa az uniós átlagnak. Idén 4 százalék körüli növekedéssel számolnak. Mindez lehetővé teszi, hogy a magyar lakosság életszínvonala közeledjen a nyugat-európai országokéhoz.

Balaicz Zoltán polgármester kiemelte, hogy jelentős beruházásoknak köszönhetően 2015-től mintegy 4 ezer új munkahely jött létre a városban. A helyi gazdaság munkaerőigénye azonban nem csökkent, melynek egyik megoldásaként fogtak bele volt munkásszálló, illetve kollégium átalakításába. A beruházáshoz 360 millió forint állami támogatást kaptak, amit az önkormányzat 240 millió forinttal egészített ki. A város cége, a LÉSZ Kft. fogja működtetni a 180 férőhelyes, korszerű szállót, amit szinte teljes egészében a Flex vesz igénybe. A szakképzett munkaerő biztosítása érdekében egymilliárd forintos felsőoktatási fejlesztés indul, és 600 millió forintból a duális szakképző központ építése is megkezdődik hamarosan, jelezte a polgármester.

 

Vigh László országgyűlési képviselő többek között azt hangsúlyozta, hogy a kormány eredményes, külföldön is elismert gazdaságpolitikájának köszönhetően fejlesztések valósulhatnak meg Zalaegerszegen. Ezek között említette a 45 milliárd forintos költséggel épülő tesztpályát és a hozzákapcsolódó M76-os gyorsforgalmi utat, ami szintén lehetőséget ad majd az önvezető és elektromos járművek tesztelésekre.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott a kormányhivatal és a város együttműködést emelte ki, ami a munkáshotel létesítésében is megnyilvánult. Mint mondta, a pályázat precíz előkészítésének eredményeként Zalaegerszeg a második legnagyobb értékű beruházást valósíthatta meg az országban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK