2022.09.26., hétfő - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Átadták a zalaegerszegi bevezető szakaszt

2020. szeptember 24. csütörtök, 16:57
Szerző és fotó: Antal Lívia
Átadták a több mint 3,7 milliárd forintos beruházásban elkészült 76-os főút kétszer kétsávos zalaegerszegi bevezető szakaszát, amely Balatonszentgyörgynél már épülő M76-os gyorsforgalmi úthoz fog csatlakozni.

A leendő M76-os gyorsforgalmi úthoz csatlakozik majd

Pántya József, Vigh László és Balaicz Zoltán a megépült új szakasz mellett

Pántya József, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta: a beruházást megelőzően az érintett szakasz egy- plusz kétsávos illetve kétszer egysávos volt, amit kétszer kétsávossá építettek át. A kivitelezés Alsónemesapáti járműosztályozós csomópontjától indult, majd Pethőhenye közigazgatási területét érintve elérte Zalaegerszeg zártkerti területét, ahol az új szakaszt becsatlakoztatták a már meglévő kétszer kétsávos útba. A korábbi négy szintbeli csatlakozásból hármat megszüntettek a biztonságos közlekedés érdekében. A kétszer kétsávossá bővített főúttal párhuzamosan több mint egy kilométeres szervizutat is építettek, ami az alsóbbrendű mellékirányi forgalmat szolgálja ki. Ez az útpálya alatt is átvezet, földúttal és vadjáróval kombinálva. A megyeszékhely zártkerti területeit megközelítendően az áthelyezett buszöblöknél gyalogos aluljárókat létesítettek mindkét oldalon. A domborzati viszonyok miatt 440 méter cölöptámfalat építettek, szintén mindkét oldalon, amivel a főút melletti természeti környezetet is meg akarták óvni. A 2018 februárjában indult projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízása alapján több mint 3,7 milliárd forintos hazai forrásból valósult meg 2020 szeptemberére.

Pántya József elmondta továbbá, hogy várhatóan októberben adják át az M76-os gyorsforgalmi út az M7-es autópálya holládi leágazójától Balatonszentgyörgyig megépült 5,6 kilométeres szakaszát. A Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti 3 kilométeres új nyomvonal előreláthatólag 2022 tavaszára készül el. Összetett a feladat, hiszen ezen a rövid szakaszon 11 hidat kell megépíteni. Az útfejlesztési igazgató közölte, hogy az M76-os gyorsforgalmi út Fenékpuszta és Zalaegerszeg közötti 44 kilométeres szakaszának építési engedélyei októberre várhatóak. Készülnek a kiviteli tervek is, így vélhetően 2021 tavaszán már kiírhatják a kivitelezői közbeszerzési pályázatokat az útépítés szakaszos elkezdéséhez.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő leendő M76-os gyorsforgalmi út a ZalaZONE Járműipari Tesztpályához kapcsolódva tesztútként is üzemel majd az elektromos, valamint az 5G technológián kommunikáló autonóm járművek vizsgálatához.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a Modern Városok Program keretében épülő M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út a meglévő autópálya-hálózatba köti be a várost. A közlekedési infrastruktúra fejlesztése szorosan illeszkedik a zalai megyeszékhely elmúlt években elindított gazdaságfejlesztési stratégiájához, amelynek már látható eredményei vannak. Mint mondta, a sármelléki repülőtér és a főváros elérése óriási logisztikai előny lesz a város számára. Az M76-os mellett másik irányba is tekintenek, hiszen azon is dolgoznak, hogy Zalaegerszegnek Körmend és az osztrák határ felé is legyen kétszer kétsávos gyorsforgalmi megközelítése.

Az M76-os megépítendő 44 kilométeres szakaszának nyomvonala Fenékpusztától halad Zalaapáti, Nemesrádó, Misefa és Alsónemesapáti irányába, és csatlakozni fog a 76-os főút most átadott kétszer kétsávos zalaegerszegi bevezetőjéhez. A sármelléki nemzetközi repülőteret kétszer egysávos úton kötik be majd az M76-os gyorsforgalmi útra. Fenékpuszta és Sármellék között kerékpárutat is építenek a projekt keretében. Zalaapáti és Nemesrádó közötti 11 kilométeres szakaszon alakítják ki a járműipari tesztpályához kapcsolódó okos utat autópálya paraméterekkel, rádiófrekvenciás lefedettséggel, ami a járművek nagy sebességű tesztelésére is alkalmas lesz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK