2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az alkatrészektől a drónok gyártásáig

2021. december 27. hétfő, 17:00
Szerző: Antal Lívia
Egészségipar, mezőgazdaság, meteorológia, vezető nélküli légi járművek. Ezek azok a területek, amelyek a kutatás-fejlesztés, tervezés és gyártás tekintetében egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a MouldTech System Kft. portfoliójában. A zalaegerszegi székhelyű cég a modellváltás mellett döntött, amelyhez szakmai tudástőkét rendelt, illetve telephelybővítést is végrehajtott. Molnár Gábor ügyvezető tulajdonossal beszélgettünk.

MouldTech Systems: kutatás-fejlesztés, tervezés és előállítás

Orvostechnikai eszközök

– A vállalat több, a pandémiára közvetlenül reagáló fejlesztést is végrehajtott az elmúlt években.  
– Az egészségipar egyre nagyobb helyet foglal el portfoliónkban, amit részben kényszerhelyzet szült a COVID miatt. A beszerzéseket koordináló Állami Egészségügyi Ellátó Központ megrendelésére komoly volumenben gyártunk állványokat, nővérkocsikat, arcvédő pajzsokat és fertőtlenítő rendszereket. Hamarosan bevezetjük az új ISO minőségirányítási rendszert, amelynek birtokában jövő márciustól lehetőségünk nyílik az orvostechnikai eszközök szélesebb körű beszállítására. A vállalaton belül egészségügyi szekciót hoztunk létre, vagyis az egészségügyből jött szakemberekkel a humán erőforrás oldaláról is támogatjuk ezt az irányt. Célunk az, hogy elektronikai, informatikai, illetve okoseszközök fejlesztésével és gyártásával is jelen legyünk az iparágban. Biztató, hogy az előbb említett termékeink iránt külföldön is nagy az érdeklődés. Bővíthetjük exportunkat, ami hozzátartozik cégünk jövőképéhez.

– A kutatás-fejlesztés irányai még milyen szegmenseket, illetve milyen új tevékenységeket fednek fel?
– Jelentős szerepet szánunk a drónok, repülő eszközök fejlesztésének, amelynek érdekében bevezettük az AS 9100 repülőgép-ipari minőségirányítási rendszert. Prototípusokat fejlesztünk és gyártunk, amelyeket megrendelőinkkel együtt tesztelünk. 2022 második negyedévben ezek sorozatgyártását is megkezdjük. A drón-fejlesztés legfőbb iránya a mezőgazdaság, ezen belül is a precíziós gazdálkodás. Képzett pilótánk segítségével elindítottuk drónos növényvédelmi szolgáltatásunkat, emellett kísérleti drónos növényvédelmet is végzünk, szoros együttműködésben a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel. A permetező drónok, kopterek mellett merev szárnyú drónokat is fejlesztünk és gyártunk. Ezek kiváló siklóképességüknek köszönhetően hosszabb ideig tudnak fennmaradni a levegőben, ezért képalkotó berendezéseik és adatgyűjtő szoftvereik segítségével alkalmasak a növénykultúrák fejlődésének, állapotának figyelemmel kísérésére, betegségeik detektálására, észlelésére.

Mindemellett kifejlesztettünk egy nagyon összetett meteorológiai megfigyelőrendszert is. A drónok szenzorai megfigyelést végeznek különböző, alacsony magasságokban és adatokat gyűjtenek többek között a levegő páratartalmáról, a szél irányáról és a szélerősség mértékéről. Az ország három különböző pontján mérünk jelenleg, ezzel bekapcsolódtunk a meteorológiai előrejelzésbe. Másrészt már itt van a jövő a drónok logisztikában történő alkalmazásával. Ahhoz, hogy például pizzát szállítsunk házhoz, pontosan ismerni kell a várható időjárást. A drón szempontjából is fontos tudnunk, ideálisak-e a körülmények a repüléshez?

– A drónok fejlesztésével nagyobb célokat is megfogalmaztak.
– Drón kompetenciaközpontot létesítünk Zalaegerszeg városával együttműködve, ami 2023-ban nyílhat meg az andráshidai repülőtéren, miközben annak eredeti funkciója is megmarad. A drónok fejlesztése, tesztelése mellett az oktatás is fontos hangsúlyt kap. Az oktatóközpontban kisrepülőgépes és drónpilótákat képeznek majd.

– Hozott új feladatokat az autóipar?
– Ezen a téren is új minőségben lehetünk jelen. Hétfős fejlesztőcsoportunkkal három cég számára tervezünk klasszikus autóreplikákat, amiket szinte teljesen készre gyártunk. Ezek kis szériás, manufakturális termékek. Ettől függetlenül sem túlzás azt állítani, hogy Zalaegerszegen már autógyártás is van.

– Idén telephelybővítést is végrehajtottak.
– A meglévő épületet két új csarnokkal bővítettük, amelyek 4200 négyzetmétert tesznek ki együtt. Portfoliónkban továbbra is fontos helyet foglal el a szerszám- és gépgyártás, igaz, ez a megnövelt helynek csupán 20 százalékát viszi el. A lehető legmodernebb eszközökkel nagyon nagy méreteket is meg tudunk munkálni. Az alkatrészüzem és a szerszámgyár létesítése mellett új épületrésszel bővítettük Piramis kutatási központunkat is. Mindhárom építési beruházással technológiai szintet is léptünk, ami Európában is kiemelkedőnek számít. Az additív gyártástechnológiában meghatározóvá váltunk Magyarországon. Húsznál több 3D nyomtatónkkal kvázi nyomtatófarmként működünk fém és műanyag alkatrészek előállításával.

Az új üzemcsarnok

– Idén húszéves a cég. Hogyan értékeli az eltelt időszakot?
– A modellváltást szolgáló beruházásokkal komoly döntést hoztunk meg. A pandémia okozta nehézségek ellenére nem a visszalépést, hanem az előrelépést választottuk. Nagyon kockázatos volt egy év alatt felépíteni és beüzemeltetni az új csarnokunkat. Kutatás-fejlesztési tevékenységünkben erős hátteret képeznek az egyetemekkel való együttműködések. A gödöllői, a szegedi, a budapesti kampuszon történő kutatás-fejlesztések nem csupán világszínvonalúak, hanem végtelenül előremutatóak. A Piramis kutatóközpontunknak helyet adó science park az egyetemi fejlesztéseknek köszönhetően szépen bővül; erőteljes szellemi, innovatív környezet formálódik. Mindebben nagy szerepe van a járműipari tesztpályának, amely nagyívű beruházások számára nyújtott közeget. Tehetséges fiatalokat és sok neves szakembert vonzott cégcsoportunkhoz és ezen belül a MouldTech-hez is, akikkel véghez tudjuk vinni elképzeléseinket. Egy vállalat húsz év alatt statikussá válhat, ők azonban lendületet vittek a cég életébe, amellyel az rugalmasabbá, emberközpontúbbá és tudásintenzívebbé vált. Ezt tartom az elmúlt két év legnagyobb eredményének, amellyel a jövőképünket is megalapoztuk – hangsúlyozta Molnár Gábor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK