2024.07.12., péntek - Izabella, DalmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az időjárás egyelőre nagyobb gond

2020. április 04. szombat, 12:50
Szerző és fotó: Antal Lívia
A mezőgazdasági munkák az ilyenkor szokásos ütemben zajlanak, magára a termelésre és a növényvédelemre közvetetten nincs hatással a koronavírus-járvány. Más kérdés, mindez hogyan befolyásolja majd a felvásárlási árakat. A termelőket egyelőre jobban aggasztja az időjárás. A gyenge tél és a hosszan tartó szárazság miatt a kártevők és kórokozók jelenléte fokozottabb a megszokottnál, ami nagyobb feladatot ró a növényvédelemre.

A mezőgazdasági termelésben az előírt szabályok betartása mellett
nem okoz fennakadást a koronavírus-járvány

Direkt hatású járványügyi helyzetről nem beszélhetünk a mezőgazdasági termelésben, hiszen a termelőüzemek kisebb létszámmal dolgoznak. A másokkal való érintkezés tulajdonképpen minimális, ugyanis a mezőgazdasági munkák az előírt szabályozások betartásával ’elszigetelten’ végezhetőek – válaszolt érdeklődésünkre Dr. Varga Zsolt területi szakmérnök, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke. – Az inputanyagok beszerzésében nagyobb türelemre és megértésre van szükség mindenki részéről, de jelentősebb problémát nem érzékelek, a kereskedők és a forgalmazók is dolgoznak: műtrágyák, vetőmagok, növényvédő szerek továbbra is kaphatók. Amiből esetlegesen hiány van, azt más termékkel tudják helyettesíteni a termelők, tehát nincs akadálya növényvédelmi munkák – gyomirtások, rovarok, kórokozók elleni védekezések - elvégzésének.  Hangsúlyosabb kérdés az árfolyam és a felvásárlási árak alakulása a termelés várható gazdaságossága szempontjából, ami hónapok múlva, az aratás után fog kiderülni.

– A növényorvosok munkájában hozott-e változásokat a járványügyi helyzet?

– Szakirányítóként az érintkezés és a személyes találkozás valóban nehezebb most a termelőkkel, hiszen az emberek félnek, inkább a telefonos megbeszélésre hagyatkoznak, hagyatkozunk. Ha kimegyünk határszemlére, betartjuk az egymástól tartandó előírt távolságot és kesztyűt, maszkot viselünk, azonban ez nem akadálya a munkának. A járványügyi helyzet mindazonáltal nem mentesít a növényvédő szerek vásárlásához szükséges vényírás alól. A kamara országos elnöke kiküldött egy ajánlást arról, hogy lehetőleg mindenki minimalizálja a papíralapú vény kiállítást, ehelyett kiváló lehetőség az elektronikus vény kihasználása. Ez az országos növényvédő kamara honlapján elérhető, tehát az otthoni számítógépen, vagy az okos telefonon a növényorvosok bármikor ki tudják állítani az e-vényt a receptköteles növényvédő szerek megvásárlásához.  

– Mi a helyzet most a szántóföldeken?

– Az esőt mindenki nagyon várja az őszi vetések, a gabonafélék és a repce fejlődéséhez ez nélkülözhetetlen. A múltkori 3-4 milliméter csapadéknak megfelelő hóesés a kiszórt fejtrágyák beolvadásához elegendő volt, de a maximális hatékonyságuk kifejtéséhez nagyon fontos lenne legalább 30-40 milliméteres csapadék. Ez ’éltető’ lenne a kalászosoknak és a repcéknek. Nem biztató, hogy a hosszabb távú előrejelzés nem ígér egyelőre jelentősebb csapadékot.

A két fagyhullám főleg a gyümölcsösöket érintette, az első kifejezetten a barackosokat, tehát van és lesz is kár a késői tartós fagyok miatt. A kalászosok és a repce esetében fagyási tünetek megjelenését is tapasztaltuk, de ezt a szántóföldi növények egy kondicionálást követően kiválóan tolerálják. A gazdák nagy része már előkészítette, a területeket a kapás kultúrák (napraforgó, kukorica), majd ezt követően a szója vetéséhez. Úgy gondolom, hogy a hőmérsékletemelkedéssel a jövő hét elején megindul napraforgó és kukorica vetése. A talajokban meglévő nedvesség, segíteni fogja a csírázást.

– Az időjárás miatt a növényvédelemre is több feladat hárul.

– Évekre visszamenőleg elmondható, hogy telek nagyon enyhék, nincs hótakaró és tartós hideg. Ennek következménye, hogy nagyon sok kártevő, kórokozó és gyomnövény károsodás nélkül áttelel. A kalászosok és repce ilyenkor szokásos kártevői már jóval a márciusi fagy előtt megjelentek. Számíthatunk a vetésfehérítő bogarak, illetve a repce-fénybogarak tömeges előtörésére, tehát védekezni kell. A betegségek esetében is már a tél folyamán több esetben megfigyelhető volt a szaporító képletek megjelenése. A felmelegedés tovább kedvez majd a kórokozóknak, ha pedig lesz megfelelő nedvesség, ez a fertőzések láncolatát indíthatja el. Ezért most nagyobb figyelem irányul a növényvédelmi munkákra. A repcében a fénybogár ellen permeteznek a termelők, a kalászosokban az elmaradt gyomirtásokat végzik, illetve készülnek az első gombaölő, illetve rovarölő szeres védekezésre. Az időjárási anomáliák egyelőre komolyabb kihívást jelentenek a termelőknek, véleményem szerint a járványügyi helyzet egyelőre nem akadálya a mezőgazdasági munkák elvégzésének és a termelésnek. Jelen helyzetben azt gondolom, hogy a mezőgazdaságban dolgozókat is komoly elismerés illeti, nagyon jó és eredményes gazdálkodást kívánok mindenkinek!  – zárta a beszélgetést dr. Varga Zsolt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK