2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bokrétaünnep az AVL kutatóközpontjában

2021. december 03. péntek, 15:46
Szerző és fotó: Antal Lívia
Bokrétaünnepet tartottak az AVL Hungary új, zalaegerszegi kutatóközpontjában. A világ egyik legnagyobb független, grazi székhelyű járműipari-fejlesztő vállalata már ötszáz mérnököt foglalkoztat Magyarországon, és a zalaegerszegi tesztpálya közös működtetésében is részt vesz.

Újabb high-tech beruházás Zalaegerszegen

Erről prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszélt köszöntőjében. Mint mondta, a kormány célkitűzése az, hogy Magyarország ne csak a gyártás, de a kutatás-fejlesztés területén is high-tech legyen. Ezért folyamatosan növelték a k+f tevékenységet támogató ráfordításokat, ami 2020-ban a GDP 1,6 százalékát tette ki. Ezen felül létrehozták az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot, majd a Bay Zoltán Nemzeti Alkalmazott Kutatóintézet-hálózatot. A magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében az államtól független fenntartói formába helyezték a 21 egyetemet, és több mint két és félszeresére növelték költségvetési forrásukat. Az elkövetkező tíz évben pedig 2700 milliárd forintot kívánnak ráfordítani fejlesztésükre. A miniszter rátérve az ünnepségre azt hangsúlyozta, hogy a zalaegerszegi járműipari tesztpályának bebizonyosodott létjogosultsága, hiszen újabb és újabb beruházásokat vonz. A Piramis kutatóközpont mellett épül a Széchenyi István Egyetem kampusza, a Rheinmetall világszínvonalú harckocsigyára, valamint a globális járműipar egyik meghatározó szereplőjének, az AVL-nek 2022 tavaszára elkészülő irodája.

A bokrétaünnepségen köszöntőt mondott Dirk Janetzko, az AVL Hungary Kft. ügyvezetője, valamint Robert Fischer, az AVL List GmbH technológiai vezetője. Elhangzott, hogy az érdi központ és a két budapesti, valamint kecskeméti telephely mellett Zalaegerszegen is irodát létesít az AVL Hungary. A cég itt is elsősorban járműtesztelést fog végezni. Ez magába foglalja a hajtáslánc-tesztelést, a komplett járművek tesztelését, az önvezető technológiák, a járműdinamikai rendszerek fejlesztést és tesztelést, mely utóbbinak a fő helyszíne a járműipari tesztpálya lesz.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztosa bejelentette, hogy a 99 százalékos készültségen álló tesztpályát várhatóan márciusban adják át. Mint mondta, az építkezés nem zárul le, hiszen a gyártók igényeinek megfelelően folyamatosan tovább bővítik.

Balaicz Zoltán, Dirk Janetzko, Robert Fischer, Palkovics László és Vigh László

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt emelte ki, hogy a tesztpálya és a hozzákapcsolódó beruházások révén már olyan gazdasági ökoszisztéma kezd kialakulni, amelyhez a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, az egyetemi háttér és a városi környezet is adott. Zalaegerszeg mindezzel már olyan szintre lépett, ami európai, sőt világviszonylatban is elismerésre méltó.

A belső égésű, hibrid, valamint az elektromos motorok és hajtásláncok fejlesztésével foglalkozó AVL 2,5 milliárd forintból épülő zalaegerszegi kutatóközpontjában 150 főt foglalkoztatnak majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK