2022.01.20., csütörtök - Fábián, SebestyénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bővíti telephelyét a MouldTech Systems

2020. december 14. hétfő, 16:29
Szerző és fotó: Antal Lívia
A vállalat a repülőgép- és egészségügyi ipar felé nyit, ezért bővíti meglévő üzemét, és egy új gyártócsarnokot is épít a zalaegerszegi északi ipari parkban lévő telephelyén. A MouldTech Systems egy olyan mérnöki és gyártókapacitást értékesítő megoldási ökoszisztéma, amely a mérnöki szolgáltatáson túl, a prototipizálást és a késztermék sorozatgyártását is kínálja megrendelőinek. A kapacitásbővítésnek köszönhetően olyan infrastruktúrát alakít ki, amely hozzásegíti az Ipar 4.0-val kapcsolatos automatizáció és digitalizáció kiterjesztéséhez.

A repülőgép- és az egészségügyi ipar felé nyitnak

Elöl jobbra a jelenlegi üzem, mögötte és jobbra a két új megépítendő csarnok, most még látványtervben

– Ezt az évet, a cégek és a magánemberek életében egyaránt meghatározza a koronavírus-járvány. Mindjárt az első hetekben példás társadalmi felelősségvállalásról adtak tanúbizonyságot.

– Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert nem kellett leállnunk a járvány miatt, ezért azonnal tudtunk reagálni a tavasszal kialakult helyzetre. Kihasználva a modern technológia, a 3D fémnyomtatás adta lehetőséget, egészségvédelmi pajzsok fejlesztésébe és gyártásába fogtunk, ezzel együtt megszereztük az ehhez szükséges egészségügyi és hatósági engedélyeket. A segíteni akarás vezérelt bennünket, azzal a szándékkal, hogy mi is kivegyük a részünket a koronavírus-járvány elleni küzdelemből – mondta Molnár Gábor, a cég egyik tulajdonosa és stratégiai vezetője, akit idei évükről és a jövőre vonatkozó terveikről kérdeztük.

A jelenlegi üzem

– Térjünk rá beruházásokra. Milyen céllal kezdtek bele az építkezésbe és a bővítésbe?

– A 600 négyzetméterrel bővülő meglévő csarnok a prototípus összeszereléseknek lesz a helyszíne. A másik új gyártócsarnok 3000 négyzetméteren létesül, ahol már valóban az Ipar 4.0 technológiákkal folyik majd a termelés. A régi üzem gépparkját áttelepítjük az új csarnokba, a felszabaduló helyet pedig a saját gyártás megerősítése érdekében tavaly létrehozott 10 fős fejlesztői csoport foglalja el. Mindegyikük tudományos fokozatokkal rendelkező kutatómérnök: az elektronika, a gépészet, a mechatronika és a természettudomány területén jártas és kiemelkedő tudással bíró szakember. Januártól fejlesztői csapatunkat négy fővel bővítjük. Ezáltal, a MouldTech Systems székház, egy prototípuskutató és -fejlesztő laborrá válik. Az új 3000 négyzetméteres csarnokkal a megnövekedett vevői igényekre kívánunk reagálni. Ez egy olyan modern gyár lesz, ahol a csúcstechnológia és a magas hozzáadott értékű termékek fejlesztése és gyártása kap helyet.

– Tervezik a tavaly ősszel átadott ZalaZone Kutatási és Technológiai Központ bővítését is?

– Igen. A csonka piramist formáló épület, és a hozzátartozó műhelyépület mondhatni azonnal betelt. Kutatók, mérnökök, technológusok, felsőfokú tanulmányaikat végző hallgatók dolgoznak benne. Feladatuk a kutatás-fejlesztés projektek prototípusainak és kész termékeinek validálása és tesztelése. A K+F laborépület bővítését a cégcsoportunkhoz tartozó Z-One Park Kft. fogja elvégezni, melynek a SmartField komplexum ad majd helyet, megközelítőleg 700 négyzetméternyi területen.

Permetező drónokat is fejlesztenek

– A termékfejlesztésekkel milyen új területekre koncentrálnak?

– Azok a termékeink, amelyeket tavaly és tavalyelőtt fejlesztettünk, már túlestek a validálás és a szabványosítás hosszú folyamatán. Izgalmas mérföldkőhöz érkeztünk ezáltal, hiszen 2021-ben megkezdődhet a szabadpiaci forgalmazásuk. Ezek egyike a permetező drónokhoz kifejlesztett, - saját szabadalmon alapuló- CDA technológiát használó szórófej. Amellet, hogy a vizsgálati eredmények visszaigazolták, hogy alkalmas a növényvédő szerek pontos és szakszerű légi kijuttatására még jóval hatékonyabb is, mint az eddig használt műszaki megoldások. Fontosnak tartom kiemelni az egyetemi együttműködések jelentőségét, hiszen kutatócsoportok nélkül nehéz lenne megvalósítani termékfejlesztéseinket. Ehhez kapcsolódóan az év elején üzembe állított 3D fémnyomtató további lehetőségeket nyújt számunkra a K+F terén. A 2021-es esztendő legfontosabb célkitűzése, hogy a repülőgépiparban és az egészségügyi iparban egyaránt pontos és megbízható beszállítóként azonosítsanak minket, amelynek érdekében új minőségbiztosítási sztenderdeket vezettünk be idén – zárta a beszélgetést Molnár Gábor. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK