2024.07.25., csütörtök - Kristóf, JakabZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Drónok és önvezető technológiák

2021. október 02. szombat, 14:34
Szerző és fotó: Antal Lívia
A drónok és az autonóm közlekedés kutatás-fejlesztésének eredményei és irányai kerültek előtérbe a III. ZalaZONE Innovációs Napon, amit az előadások mellett önvezető légi és földi járművek bemutatójával is demonstráltak a zalaegerszegi járműipari tesztpályán. A rendezvényen a hazai agráriumot érintő oktatási és kutatás-fejlesztési megállapodást is aláírtak.

Innovációs nap kutatás-fejlesztési megállapodással

Vigh László, dr. Palkovics László, dr. Csányi Sándor, dr. Gyuricza Csaba és Balaicz Zoltán

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a járműipari tesztpálya tudáskörnyezetének kialakításáról beszélt. Mint mondta, az első kutatóközpont magánberuházásban létesült, jelenleg pedig egyetemi kutatóintézetek épülnek a pálya szomszédságában. Mindemellett a szakképző intézmények teljes átalakítását is megkezdték Zalaegerszegen. Vállalatok is építkeznek, köztük a világ legnagyobb független járműtervező cége is létesít itt kutatóbázist. Elkészült az épülő Lynx harcjárműgyár egyik tesztkörnyezete, ami a mezőgazdasági járművek vizsgálatára is alkalmas lesz. A miniszter a májusban létrehozott Magyarországi Drón Koalícióra utalva beszélt a drónok fejlesztésének jelentőségéről. Ennek kapcsán megemlítette, hogy egy közeli gyümölcsösben kabin nélküli traktorokból és permetező drónokból álló autonóm rendszer kiépítésébe fogtak.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy vélekedett, hogy az év végére elkészülő járműipari tesztpálya és annak környezete világszínvonalú fejlesztésekre ad lehetőséget – hazai mezőgazdaság területén is – a magyar mérnökök jóvoltából.

A MouldTech által kifejlesztett mezőgazdasági permetező drón

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy a győri Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Zalaegerszegi Egyetemi Központot is működtető veszprémi Pannon Egyetem tavaly kezdett bele kutatóközpontjai építésébe. Mint mondta, ezzel olyan gazdasági ökoszisztéma kialakítása indult el a járműipari tesztpálya környezetében, amelyben együtt van jelen az egyetemi oktatás, a szakképzés, a kutatás-fejlesztés és az innováció.

A rendezvényen a mezőgazdaság technológiai fejlődését elősegítő oktatási és kutatás-fejlesztési megállapodást írt alá a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), a MouldTech Systems Kft. és az Autóipari Próbapálya Zala Kft.

Az eseményen felszólalt dr. Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Azt mondta, az agrárium technológiai fejlődésével megjelenő precíziós gazdálkodás és a drónok alkalmazása környezetbarát termesztést tesz lehetővé kevesebb műtrágya, növényvédő szer felhasználása mellett. Az együttműködésben számít Magyarország vezető mezőgazdasági integrátorára, az innovációban élen járó KITE-re. Úgy vélekedett, hogy a tudomány, oktatás és kutatás egységében a mezőgazdasági gépek, járművek és a dróntechnológia fejlesztése olyan eredményeket hozhat, ami Európa élvonalában repítheti a magyar agráriumot.

Dr. Gyuricza Csaba, Barta-Eke Gyula és Molnár Gábor Péter

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora azt hangsúlyozta, hogy az egyetem által biztosított agárszaktudás találkozik a járműipari tesztpálya és a MouldTech által képviselt csúcstechnológiával és robotizációval. Ezáltal olyan mérnököket tudnak képezni a jövő számára, akik már közvetlenül tudnak bekapcsolódni a csúcstechnológiák fejlesztésébe. Az egyetem képzési portfóliájában három területet érint az együttműködés: a mezőgazdaságban már jelenlévő önvezető járművek és drónok, valamint a védelmi technológiák kutatás-fejlesztését és oktatását.

Molnár Gábor Péter, a MouldTech Systems Kft. tulajdonos ügyvezetője azt mondta, számára az innováció a jövő alakításának képességét jelenti, amit ez az együttműködés is szimbolizál. Mint fogalmazott, a jövő tekintetében egyértelmű az irány, hogy környezettudatosabb, zöldebb világot alkossunk. Ebben a mezőgazdaság is fontos szerepet játszik, amely az új termékek, eljárások, technológiák megjelenésével nemcsak hatékonyabbá, de zöldebbé is válik. Kidolgozásukhoz, fejlesztésükhöz egyaránt szükséges a magyar agrárium tudásbázisa és a ZalaZONE járműipari tesztpálya tesztkörnyezete. Piacra vitelükkel pedig a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége erősödhet.

Önvezető jármű és a drónraj egymás követése

Barta-Eke Gyula, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető-igazgatója úgy vélte, az együttműködéssel megerősödik a kutatás-fejlesztés és az innováció a magyar mezőgazdáságban. Az egyetemi oktatás és a gazdasági szereplők egymásra találása egyéni és nemzetgazdasági szinten is hasznot hoz majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK