2021.09.22., szerda - MóricZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közbeszerzési tudnivalókról

2019. május 09. csütörtök, 18:20
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság tudásmegosztó rendezvénysorozatot indított a 23 megyei jogú város gazdasági társaságainak szakmai támogatása érdekében, együttműködésben a Megyei Jogú Városok Szövetségével. A hat állomásos programnak ötödikként adott helyet Zalaegerszeg. Az eseményre a helyi, a nagykanizsai, a soproni és a szombathelyi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetőit is meghívták.

Az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság ülése Zalaegerszegen

A megjelenteket elsőként Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a díszteremben. Történelmi kitekintésében többek között elmondta: 2017-ben ünnepelték a zalai megyeszékhely első írásos említésének 770. évfordulóját. A május 10-i ünnepi közgyűlésen 1885. május 13-ára emlékeznek, mely naptól rendezett tanácsú város Zalaegerszeg. A jelenről szólva elmondta, 2014-től négyezer új munkahely jött létre, és a legfrissebb statisztika mindössze 2,5 százalék a regisztrált álláskeresők száma. A város gazdasági fejlődése kapcsán szóba hozta az épülő tesztpályát, az M76-os gyorsforgalmi utat valamint az 5 generációs hálózat kiépítését, amelynek szintén tesztvárosa lesz Zalaegerszeg.

Rigó Csaba Balázs, Balaicz Zoltán, Papp Erika, az MJVSZ főtitkára, Nagy Imre, az ÁSZ felügyeleti vezetője,
Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere és Illés Károly, Szombathely alpolgármestere

A folytatásban Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke beszélt az országos rendezvénysorozat céljáról, miszerint a megyei jogú városok cégeit érintő számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatok megosztása, a közbeszerzésekkel kapcsolatos ismeretek bővítése, valamint a gazdasági társaságok szabályszerű és eredményes működésének a támogatása a szándék.

Hangsúlyozta, a Közbeszerzési Hatóság 2018-ban is magas színvonalú szakmai teljesítményt nyújtott, amellyel sikeresen segítette elő a közpénzek nyilvános és jogszerű módon történő elköltését. Előadásában elhangzott: 2018-ban 10 361 közbeszerzési eljárás zárult le eredményesen hazánkban, összesen több mint 3 294 milliárd forint összértékben. Ebből 4,5 ezer eljárást a helyi és regionális szintű ajánlatkérők folytattak le, ami az önkormányzatokat érintette. A tavalyi év közbeszerzéseinek értéke a teljes magyar GDP 7,8 százalékát tette ki. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások arányát alacsony szintre sikerült szorítani, nemzeti eljárásrendben az összes eljárás mindössze 0,9 százaléka volt, míg az uniós eljárásrendben csupán 4,8 százalék. Utóbbi esetben több mint 36 százalékos volt a csökkenés 2017-hez képest, amely a közbeszerzési eljárások átláthatóságának további javulását és a verseny növekedését jelzi.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK