2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Élelmiszeripari stratégia készül

2020. augusztus 16. vasárnap, 16:16
Szerző és fotó: Antal Lívia
A készülő élelmiszeripari stratégiában is az innovációra helyezi hangsúlyt, mondta az innovációs és technológiai miniszter, aki látogatást tett a 300 hektáron gyümölcsöt, 80 hektáron karácsonyfát termesztő nagykutasi Alma 2000 Gyümölcstermelő Kft. telephelyén, a közelmúltban.

Az innovációt és az innovatív megoldásokat támogatandóan

Farkas Ervin, dr. Palkovics László és Vigh László

Dr. Palkovics László kifejtette, hogy az élelmiszer-előállítás a termesztéstől, a feldolgozáson, a csomagoláson és az értékesítésen át különböző technológiai folyamatok sorozata. Fejlesztését tehát ez indokolja. A koronavírus-járvány is igazolta a technológiai fejlesztés szükségességét. Főleg a kistermelők kerültek bajba, mert a munkaerő hiánya fennakadást okozott a gyümölcsök begyűjtésében valamint boltokba szállításában. Megfelelő technológiák alkalmazásával egyrészt munkaerőt lehet kiváltani, másrészt gazdaságosabbá lehet tenni a termelést. Példaként a drónokat említette, amelyek segítségével fel lehet mérni egy adott területen, hogy milyen beavatkozást igényel a növényi kultúra. Így csak annyi vegyszer, vagy öntözővíz kerül ki, ami feltétlen szükséges, és ami egyúttal költséghatékony termelést tesz lehetővé. A drónokhoz hasonló autonóm rendszerekre a betakarított termés válogatásában és csomagolásában is lehet támaszkodni. Mint mondta, az élelmiszeripari stratégia részeként megjelenő pályázati program ilyen fejlesztések megvalósítását szolgálja majd.

Farkas Ervin, a nagykutasi vállalkozás ügyvezetője azt mondta, a gyümölcságazatnak szüksége van olyan pályázati kiírásokra, amelyek segítségével új technológiákat lehetne bevezetni. A gyümölcstermesztés ugyanis különösen érzékeny a szélsőséges időjárásra. Idén tavasszal a kajszibarack 90 százaléka fagyott el. Viszont léteznek technológiák, amelyekkel meg lehet védeni, és akkor a gyümölcs is kevesebbe kerülne. Az ügyvezető kiemelte, ez lenne az elsődleges beruházás, amit a közeljövőben megnyíló pályázati program segítségével valósítanának meg. A minél környezetkímélőbb növényvédelem érdekében drónok alkalmazásában is gondolkodnak. A járvány okozta nehézségek miatt sok munkát nem tudtak elvégezni tavasszal. Ez azt jelzi, hogy a gyümölcsfák telepítésében és ápolásában is új innovatív technológiákat kell bevezetni, vélekedett.

A minisztert elkísérte Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Hangsúlyozta, hogy az innovatív megoldásoknak a mezőgazdaságban is egyre nagyobb szerepet kell kapniuk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK