2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elkezdődött az V. GreenTech konferencia Zalaegerszegen

2024. május 24. péntek, 06:30
ZalaMedia
Csütörtökön kezdődött az V. GreenTech Zalaegerszeg Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás, Konferencia a ZalaZONE Zalaegerszegi Járműipari Tesztpályán. A kétnapos rendezvényen nyolcvan kiállító mutatkozik be a kétszintes épületben és az előtte lévő téren. A központi téma a zöld energia, a zöld átállás.

Nem a zöld ideológiára, igen a zöld energiára!

Az idei GreenTech rendezvény nemzetközi kiállítókkal és résztvevőkkel is kibővült, így a régió legnagyobb zöld eseményévé vált. A rendezvényt Balaicz Zoltán, polgármester nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy a GreenTech programmal a figyelem Zalaegerszegre irányul és olyan fontos témákra világít rá, mint a környezetvédelem, a természetvédelem, a klímavédelem, a fenntarthatóság. Kiemelte, hogy a város jó úton halad a klíma- és környezetvédelem területein és az elmúlt időszakban, közös összefogással sokat tettek, hogy az ország élharcosai legyenek ezen a területen. A napelemparkok létesítése, az épületeink hőszigetelése, az elektromos buszok városi forgalomba helyezése és a kiemelkedően sikeres faültetési program is mutatja Zalaegerszeg előremutató törekvéseit a fenntarthatóság felé. 

Köszöntőt mondott még Vigh László, országgyűlési képviselő, aki a tesztpályán folyó munkát emelte ki. A zöld energia fontosságáról adott elő dr. Bacsa György, a MOL nyrt. ügyvezető-igazgatója, a fenntarthatósági fejlesztésekhez kapcsolódó pályázati lehetőségekről dr. Szép-Tüske Rita, a HIPA vezérigazgató-helyettese beszélt. 

A rendezvényen a főelőadást Lantos Csaba energiaügyi miniszter tartotta, aki kiemelte az elmúlt időszak sikereit a zöld energia hasznosítás területén. Elmondta, hogy Magyarország energiaszuverenitásra törekszik, és olyan lépéseket tettek ennek érdekében, ami csökkentette az ország energiafüggőségét. Előadásában lépésről lépésre ismertette a napenergia, a szélenergia, a nukleáris energiafelhasználás és fejlesztés területén elért sikereket és kihívásokat. 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit. 

Az előadásokat követően panelbeszélgetésekkel folytatódott a program, melyek a zöld átállásról, a fenntarthatóság társadalmi hatásairól, a járműipar és a mobilitás helyzetéről szóltak.  

A konferencia második napján többek között a mesterséges intelligencia, a körforgásos gazdaság, a zöld közlekedés témakörökben hangzanak el előadások.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK