2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Északnyugat-Magyarország gazdaságfejlesztéséről

2022. december 01. csütörtök, 16:10
Szerző és fotó: Antal Lívia
A területfejlesztés helyi kulcsszereplőivel folytatott eszmecserét a megyeházán Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa tájékoztató roadshow-ja keretében. A szakmai egyeztetést megelőzően sajtótájékoztatót tartott dr. Pál Attilával, a Zala Megyei Közgyűlés elnökével.

Szakmai konzultáció a Megyeházán

Márkus Ferenc, Czunyiné dr. Bertalan Judit és dr. Pál Attila

A roadshow célja, hogy minél szélesebb társadalmi egyezetés előzze meg a zónára vonatkozó, ciklus végére elkészítendő stratégiát, ami együtt kezeli a gazdaság- illetve a területfejlesztést, mondta Czunyiné dr. Bertalan Judit. A kormánybiztos kiemelte, a munkában a megyei önkormányzatok a bázispartnerei, hiszen van tapasztalatuk és tudásuk ezen téren, ami a megyei terület- és településfejlesztési operatív programok koordinálásában és kidolgozásban is megnyilvánul. Mint mondta, fontos szereplői a konzultációs folyamatnak az iparkamarák, az agrárkamarák, valamint az egyetemek, itt Zala megyében is. A kormánybiztos kifejtette, hogy az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna az ország gazdaságilag legfejlettebb térsége, melyet erősítendően kell meghatározni a Zala megyét érintő kitörési pontokat is úgy, hogy az egész zónára vonatkozóan komplex stratégia jöjjön létre.   

Kérdésre válaszolva elmondta, a zóna és a megye erőssége a járműipar, amely egyben kitettséget is jelent. Mivel hosszabb távon nem lehet egy iparágra alapozni, meg kell találni azokat a gazdasági ágazatokat, akár a járműiparhoz kapcsolódóan, amelyekkel fenntartható, illetve továbbfejleszthető a zóna és a megye gazdasága. Ezen a területen tehát biztos lesz feladat.

Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a korábban intézményfenntartóként működő megyei önkormányzatok éppen tíz éve kapták feladatul a terület- és a településfejlesztést. Ez az uniós források koordinálását jelenti, ami a 2014–2020-as ciklusban 35 milliárd forint volt a TOP-program keretében. Ennyit tudtak felhasználni a települések fejlesztéseikre. A 2021-2027-es uniós időszakban a TOP Plusz keretében már 65 milliárd áll rendelkezésre, amely két megyei jogú város keretösszegét is magában foglalja.

Cseresnyés Péter, országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere,
Balogh László, Nagykanizsa polgármestere és dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere

Az elfogadás előtt álló operatív program forrásainak hazai megelőlegezésének köszönhetően folytatódnak a fejlesztések. A Magyar Falu Programmal párhuzamosan a megyei önkormányzati és a települési önkormányzati projektek is zajlanak, jelezte a közgyűlés elnöke. A megyei önkormányzat Zala Kétkeréken programjában újabb kerékpárutak létesítését szolgáló projektek indultak el öt milliárd forint keretösszeggel. A kormányhivatallal közösen megvalósított foglalkoztatási paktum is folytatódik 3,9 milliárd forintból. A Magyar Közút 6,6 milliárd forintos támogatásban részesült, amit a megye 4-5 számjegyű útjainak felújításra fordíthat. A megye fejlődése nem állhat meg, mert a beruházások képezik alapját a munkahelyek megtartásának, újak létrehozásának és a magyar családok anyagi biztonságának, hangsúlyozta végül dr. Pál Attila.

A sajtótájékoztatón Márkus Ferenc, a Miniszterelnökség területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős helyettes államtitkára is részt vett, aki előadást tartott a konzultáción.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK