2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Felvillanyozó tervek a Tungsramnál

2020. október 28. szerda, 19:01
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Tungsram modern üvegfeldolgozó üzemet létesít zalaegerszegi gyárában. Az 565 millió forintos beruházás megvalósítását a magyar kormány 282 millió forinttal segíti. A versenyképesség-növelő támogatásról szóló okiratot ünnepélyes keretek között adta át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jörg Bauernek, a Tungsram elnök-vezérigazgatójának.

Versenyképességi támogatásból fejleszt a zalaegerszegi gyár

Balogh Zsolt, a zalaegerszegi gyár igazgatója, Vigh László, Szijjártó Péter és Jörg Bauer

Szijjártó Péter kifejtette: az ország működőképességének fenntartásához elsősorban a gazdaságnak kell működnie, melynek alapvető feltétele a meglévő munkahelyek megvédése és lehetőség szerint újak létrehozása. A magyar gazdaság ugyanis a magyar emberek munkájától lehet sikeres a jövőben, és nem a kiszolgáltatottsághoz vezető nemzetközi hitelektől, segélyektől. A kormány ezért is kötött szövetséget azokkal a vállalatokkal, amelyek elkötelezték magukat, hogy fejlesztenek és megtartják a munkaerőt, dacára a nehéz körülményeknek. A kormány vállalta, hogy minden olyan beruházás felét kifizeti a vállalatoknak, amelyek ezt lehetővé teszik. A zalaegerszegi Tunsgrammal együtt eddig 904 vállalat vette igénybe a kormány versenyképesség-növelő támogatását, amellyel 425 milliárd forint értékű beruházás valósul meg ezekben a hónapokban, és amivel 155 ezer munkahelyet védenek meg az országban.

A külgazdasági miniszter a Tungsrammal kapcsolatban kiemelte, hogy a vállalat gyökerei 1896-ig nyúlnak vissza. Hosszú évek amerikai tulajdonlása után két éve újra Tungsram és újra magyar tulajdonú vállalat. Mint mondta, a Tungsram szinonimája az égőknek, az izzóknak a világban, amit kihasználva újabb nemzetközi piaci hódításokra indulhat az elkövetkező időszakban. Hangsúlyozta: ehhez kapacitás kell, ezért döntöttek úgy, hogy támogatják a zalaegerszegi beruházást, amely 118 munkahely megvédését teszi lehetővé. A Tungsram termékei 95 százalékát exportálja. Igazi magyar multi, amely 60 százalék fölé növelte magyar beszállítói arányát, és amelynek 650 hazai kis- és közepes vállalat köszönheti a kiszámítható működést.

A miniszter Zala megyére rátérve elmondta, hogy 13 vállalat 5,7 milliárd forint értékben valósít meg beruházásokat, melyekhez a kormány 2,5 milliárd forintnyi támogatást nyújt, megvédve több mint 2 ezer munkahelyet.

Led-fénnyel nevelt növények

Jörg Bauer, a vállalat elnök-vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a jövőre 125 éves Tungsram történelme során számos válságot túlélt. A jelenlegi világjárvány is azt mutatja, hogy egy vállalat ilyenkor elsősorban a hazájára számíthat. Mint fogalmazott: „Köszönjük a támogatást. Biztosak vagyunk benne, hogy így megragadhatjuk a válság kínálta lehetőségeket, és erősebben kerülhetünk ki belőle”. A technológiai fejlesztéseket is tartalmazó beruházással erősíteni kívánják piaci pozíciójukat a színesüvegbúra gyártásban tapasztalható globális versenyben. Az üzletág a nagykanizsai és zalaegerszegi telephelyen működik, közvetlenül és közvetetten több mint száz főt foglalkoztatva.

A támogatói okirat átadásán a várost Bali Zoltán alpolgármester képviselte; a térséget Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki köszöntőt is mondott.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK