2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gazdafórumot rendeztek Zalaegerszegen

2024. március 27. szerda, 14:50
ZalaMedia
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szakmai fórumot tartott az uniós Közös Agrárpolitikáról (KAP), különös tekintettel az induló vidékfejlesztési pályázatokra. A rendezvényre megtelt a NAK Zala Vármegyei Szervezetének konferenciaterme, ahol az agrárgazdaságot érintő aktualitásokról hallhattak előadásokat a résztvevők. 

2027-ig 2900 milliárd forint jut a magyar vidék, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére

A KAP fórumsorozatának zalaegerszegi rendezvényét megelőző sajtótájékoztatón Sabján Krisztián, a NAK Zala vármegyei elnöke elmondta: tudásban, tenni akarásban a zalai gazdák kimagaslóan teljesítenek, és ezek a jellemvonások az előrelépésüket is segítik. A kamara az uniós támogatások hatékony felhasználásban is segítségére lehet a gazdáknak:

- Minden guruló forintra szüksége van a magyar gazdának. Abban segítünk, hogy a vállalkozásuk gazdaságossá váljon most is és az elkövetkezendőkben is, mert a magyar mezőgazdaságra szüksége van az országnak - fogalmazott Sabján Krisztián. 

Vigh László, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az agrárium egy kiemelt területe a magyar gazdaságnak, hiszen fontos, hogy egészséges élelmiszer kerüljön a családok asztalára. A magyar kormány szeretné, ha a meglévő tradicionális magyar élelmiszerek megmaradnának.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésének is köszönhetően az uniós Közös Agrárpolitika II. pillérében, a vidékfejlesztési támogatásoknál a korábbi 17,5-ről 80%-ra növelte a kormány a nemzeti társfinanszírozást. Ezt már Győrffy Balázs, a NAK elnöke mondta el a sajtótájékoztatón. 

- A történelmi forrásbővítés azt eredményezi, hogy 2027-ig 2900 milliárd forint jut a magyar vidék, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére. Ebből az összegből csak 600 milliárd forint az európai uniós támogatás, 2300 milliárd pedig nemzeti forrás. Vagyis: minden 100 Ft támogatásból 20 Ft az uniós és 80 Ft a hazai forrás -fogalmazott a NAK elnöke. 

Győrffy Balázs kiemelte, idén februártól közel 70 agrár- és vidékfejlesztési pályázatot hirdet meg az agrártárca. Ennek révén a kis-, közepes és nagygazdaságok számára egyaránt lehetőség nyílik arra, hogy reagáljanak az elmúlt évek gazdasági-piaci változásaira: legyen szó akár a hatékonyság javításáról, a hozzáadott érték növeléséről, az élelmiszertermelés erősítéséről, a gazdaságfejlesztésről vagy a zöld elvárások teljesítéséről. A támogatások hatékony lehívását segítendő február közepétől április közepéig a MAGOSZ-szal együttműködésben országszerte mintegy 70 fórumot szerveznek, de emellett kiadványokat is készítenek. A NAK elnöke tájékoztatójában kitért még  az Európai Unió hibás vidékpolitikájára is, ami miatt az élelmiszer-előállítás, élelmiszer-biztonság és az import termékek esetében a nyomonkövethetőség is veszélybe kerül.

A sajtótájékoztatót követően, a közben megtelt konferenciateremben köszöntöt mondott Sabján Krisztián, Győrffy Balázs és Vigh László mellett Süle Katalin, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnöke. 

„Fordulat előtt Európa agrárgazdasága: kihívások, döntések és válaszok” címmel előadást tartott Győrffy Balázs, valamint „A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigényléséről” Boczkó Attila, NAV Zala Vármegyei Igazgatóságának pénzügyőr százasa tartott tájékoztatót.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK