2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A hatékonyabb újrahasznosításért

2021. október 13. szerda, 16:42
Szerző és fotó: Antal Lívia
A zalaegerszegi búslakpusztai hulladéklerakó telepen kapacitásbővítő beruházás zajlik. A több mint két milliárd forintba kerülő fejlesztés a szelektíven gyűjtött hulladék korszerűbb és hatékonyabb kezelésére irányul. Ez teszi lehetővé a beépített optikai elven működő automata válogatórendszer, amellyel az újrahasznosítható hulladékokat nyerik vissza.

Fejlesztik és bővítik a búslakpusztai hulladéklerakót

Horváth Márton, Balaicz Zoltán, Bali József, Vigh László és Bauer Arnold az új hulladékválogató berendezései előtt

Balaicz Zoltán polgármester a sajtóbejáráson azt mondta, a város klímastratégiájának és cselekvési tervének egyik elemeként valósul meg a környezetkímélő hulladékgazdálkodást szolgáló fejlesztés. Ismertette a beruházás részleteit: a tervezésre 104 millió forintot, a hulladékválogató csarnok technológiai fejlesztésére 909 milliót, egy új 720 négyzetméteres tároló építésére 284 milliót, a lerakó két hektárral való bővítésére 675 millió forintot és közműfejlesztésre 43 millió forintot fordítanak. A polgármester jelezte továbbá, hogy a későbbiekben gépek, berendezések és a környezettudatosságot szolgáló programok megvalósítására is lesz lehetőség.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy a Föld lakossága 2050-re eléri a 9 milliárdot, súrolva azt a 10 milliárdos lélekszámot, ami már veszélyezteti a földi létet.  Kiemelte, hogy a kormány több intézkedést is hozott, melyek egyike az egyszer használatos műanyag termékek kivonása. A hulladéklerakó fejlesztésével kapcsolatban azt hangsúlyozta, fontos a szétválogatás korszerűsítése, de az lenne a legfontosabb, hogy a válogatás után ne is maradjon olyan anyag, amit a földbe kell helyezni. Ahhoz, hogy ez elérhetővé váljon, szemléletváltás is kell.

Bali József, a Zalaispa Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Nonprofit Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a megyében Zalaegerszeg gesztorságával öt helyszínen valósítanak meg fejlesztést a KEHOP-prgogram keretében. A megyeszékhelyi búslakpusztai hulladéklerakót három projekt érinti. Technológiai fejlesztésként óránként 2,5 tonna hulladék feldolgozására képes automata válogatórendszert építettek be. Ennek része két optikai válogató és egy ballisztikus szeparátor. Ezek válasszák szét a papírt és a műanyagot, a műanyagot színre is, amely által értékesíthető másodnyersanyagot kapnak. A maradék hulladék tárolására egy 720 négyzetméteres csarnokot építenek. A betelt hulladékdombot két hektárral bővítik, hogy ártalmatlanításuk is megoldott legyen. Mindezzel olyan komplex rendszert hoznak létre, amellyel hosszú távon tudják biztosítani a modern hulladékgazdálkodást Zalaegerszegen, emelte ki.

A folyamat végén az értékesíthető végtermék

Horváth Márton, a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék (papír, műanyag, fém és társított) Zalaegerszegről és 55 környező településről érkezik a 2008 óta üzemelő válogatóba. Az új technológiával átálltak az automatizált rendszerre. A méret, alak, anyag és szín szerint osztályozott hulladékot kézi válogatással a folyamat végén ellenőrzik, így csak a „tiszta” hulladék kerül a bálázóba.

Bauer Arnold, a Zala-Müllex Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, Zalaegerszegen éves szinten 25 ezer tonna hulladék képződik, amelynek jelentős része a hulladéklerakóba kerül. Miután betelt, az elmúlt egy évben Körmendre szállították. A több mint háromezer forduló 100 millió forintos többletköltséggel járt. A hulladéklerakó bővítésével ez a kiadás megtakarítható. A fejlesztés, a közúti szállításból eredő finompor-szennyezés megszűnésével, a környezet védelme szempontjából is jelentős.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK