2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

HR-café a cafeteriáról

2017. január 18. szerda, 18:35
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
A Cafetéria témakörében szervezett rendezvényt a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásért Közalapítvány Karrierirodája és Diákcentruma. A HR-Café találkozón cégképviselők, a helyi egyetemek vezetői, a megyei iparkamara és a szakképzési centrum munkatársai tanácskoztak.

A béren kívüli juttatások adózása és a hozzájuk tartozó adózási szabályok, törvényi rendelkezések évről évre változnak. Ez idén is így van, hiszen 2017. január 1-től újabb nagymértékű változások léptek érvénybe, mondta el Németh-Horváth Kata irodavezető. A hatodik alkalommal összehívott HR-Café találkozót ez okból szervezték meg, melyen tapasztalataikat és elvárásaikat osztották meg egymással a résztvevők.

„A béren kívüli juttatások munkerő-megtartóak”

Az ez évi változásokról Horváth Tamás, a Prohumán 2004 Kft. a Cafeteria-szolgáltatásokért felelős ágazatvezetője adott rövid tájékoztatást. Az új szabályozás szélesítette a kisgyermekes családok támogatási lehetőségeit. A bölcsődei költségtérítés mellett megjelent az óvodai támogatás is, ami szintén adómentes. Új elem a mobilitási lakhatási támogatás is, amit ugyancsak adóteher nélkül biztosíthat a munkáltató. A juttatás a dolgozók könnyebb áramlását hivatott elősegíteni a hátrányosabb régiókból a munkahelyeket kínálók felé. 

Azonban több népszerű béren kívüli juttatás idén már magasabb közteherrel adható, így a korlátlanul adható Erzsébet-utalvány az iskolakezdési támogatás, a helyi bérlet, a munkahelyi étkezés, az önkéntes nyugdíjpénztár és egészségpénztár. Várható, hogy a munkáltatók emiatt nettóról bruttó keretre alakítják át az immáron nem kedvezményes adózású juttatásokat.

A jelenlévők munkaerő-megtartónak ítélték meg a Cafetéria rendszerét. A munkaerőhiánnyal kapcsolatban elhangzott, hogy a vállatok is mutassanak egyfajta arculatot a diákoknak, hogy ne csak iskolát, de céget is válasszanak a szakmához. Ugyanis az már nem elég, hogy a hiányszakmában tanulókat különféle ösztöndíjakkal támogatják, ami egy jól teljesítő diák esetében nettó 40-45 ezer forint havonta. Most már arra is szükség van, hogy a szülők és a diákok lássák, milyen életpálya járható be az adott szakmával, milyen lehetőségek (plusz szakma, érettségi vagy akár diploma) állnak rendelkezésre a továbblépés terén.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK