2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Intermodális konténerterminál épül

2021. február 19. péntek, 17:44
Szerző és fotó: Antal Lívia
Európa egyik legmodernebb intermodális vasúti-közúti konténerterminálját építi fel Zalaegerszegen a német hátterű Metrans Csoport. A 15,7 milliárd forintos magánerős fejlesztéshez Magyarország kormánya 3,9 milliárd forint beruházás-ösztönzési támogatást nyújt, jelentették be február 19-én előbb Budapesten, majd a város dísztermében tartott tájékoztatón.

Zalaegerszeg és a Metrans közös vágányon halad előre

Elöl: Lukács Péter tanácsadó, Kaszás Eszter divízió-vezető, Oláh Gábor, a Zalaegerszegi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója, dr. Vadvári Tibor alpolgármester
Hátul: Firbás György tanácsadó, Balaicz Zoltán polgármester, Zahalka Attila kereskedelmi igazgató, Nagy Lászó ügyvezető igazgató, dr. Palkovics László miniszter és Vigh László országgyűlési képviselő

A konténerterminál Zalaegerszeg területén, a nemzetközi vasúti korridor mellett, a járműipari tesztpálya, az északi ipari park és a leendő Rheinmetall-gyár közelében, az önkormányzattól megvásárolt területen épül meg 2023-ig, közölte Balaicz Zoltán polgármester. Az önkormányzat 1 milliárd forint ráfordítással kiépíti a létesülő logisztikai park területéig az útkapcsolatot és a közműveket. A magyar állam 14 milliárd forintos projekt keretében megépíti a nemzetközi vasúti korridor gyorsabb és közvetlenebb igénybevétele érdekében a zalaszentiváni deltavágányt. Így összességében közel 30 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg. A beruházás közvetlenül 120 új munkahelyet teremt, a kapcsolódó fejlesztésekkel együtt pedig akár 500 új munkahelyet a térségben. A Rheinmetall, az AVL, a Mould-Tech és más cégek fejlesztéseivel együtt már több mint ezerre nőhet az új álláshelyek száma Zalaegerszegen.

Szeretnék köszönetet mondani a Metrans óriásvállalatnak, hogy Zalaegerszeget választották! A város önkormányzata, valamennyi intézménye és teljes közössége mindent elkövet majd annak érdekében, hogy ez a beruházás igazi sikertörténetté váljon, amely meghatározza és újrapozícionálja a zalai megyeszékhely és kicsit talán Magyarország jövőjét is! – szögezte le végül a polgármester.

Kiss Péter, a Metrans Csoport elnök-vezérigazgatója a nemzetközi járványügyi korlátozások miatt nem tudott jelen lenni a bejelentésen, ezért videóüzenetet küldött. Azt mondta: pénzügyi nagyságrendjét tekintve a zalaegerszegi új intermodális konténerterminál lesz Magyarország egyik legjelentősebb magánbefektetése a logisztikai iparágban. Várhatóan még az idén elkezdődő beruházásának köszönhetően a zalai megyeszékhely nagy jelentőségű logisztikai csomóponttá fejlődhet a jövőben az adriai-tengeri kikötők és az európai piacok között húzódó közlekedési tengelyen. Nemcsak a város és a térség gazdasági növekedését fogja segíteni, de zöld alternatívát is kínál azáltal, hogy az áruforgalom jelentős részét a közutakról a környezetbarát vasútra tereli át. Működését úgy kell elképzelni, mint egy nagyszabású „postahivatalt”, azzal a különbséggel, hogy levelek és csomagok helyett itt zárt konténerek szakszerű fogadása, csoportosítása és továbbítása zajlik a nemzetközi címzetteknek.

Hiszek benne, hogy Zalaegerszeg, Magyarország és a Metrans jövője mostantól közös vágányon halad előre. Azon dolgozunk, hogy ez egy igazi sikertörténet legyen, és együtt növekedjünk, együtt fejlődjünk tovább! – emelte ki Kiss Péter.

Dr. Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa szintén videóüzenetben gratulált a beruházáshoz, kiemelve: hogy Zalaegerszeg a városvezetésnek köszönhetően az egyik legdinamikusabban fejlődő helyi gazdaság Magyarországon.

A rendezvényen dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter úgy fogalmazott, egy település vonzerejét három tényező megfelelő együttállása növelheti hosszú távon: a színvonalas közlekedési és digitális infrastruktúra, a minőségi szakemberképzés és az innovációt támogató környezet. Zalaegerszeg ezen képességek birtokában van, ennek is köszönheti, hogy a Metrans-csoport beruházása helyszínéül választotta. A továbbiakban a kormány 2030-ig szóló vasútfejlesztési stratégiáját ismertette, amelyben többek között kiemelten fontos elem a Budapest és a magyar nagyvárosok közötti vasúti összeköttetés megerősítése, a magyar és a környező országok fővárosai közötti vasúti kapcsolat kialakítása. Kiemelte a Budapest–Belgrád vasútvonal építésének jelentőségét, amellyel Magyarország részese lehet a Kína és Európa közötti árufuvarozásnak.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy a 80 százalékos készültségen álló zalaegerszegi járműipari tesztpálya építése az év végére befejeződik, a zalai megyeszékhely és az M7-es autópálya összeköttetését biztosító M76-os gyorsforgalmi út 2023-ra készül el. A tesztpálya szomszédságában létesülő harcjárműgyárnál az épületek alapozásánál tartanak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK