2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új tanműhely épül a Zalaegerszegi Szakképzési Centrumban

2024. március 18. hétfő, 13:08
ZalaMedia
Új tanműhelyfejlesztést hajt végre a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum a Ganz Ábrahám Technikum területén. A közel 1,8 milliárd forintos európai uniós és hazai vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló projektről sajtótájékoztató keretében számoltak be.

Új, korszerű tanműhely, korszerű berendezések és gépek által biztosítja a gyakorlati képzést. 

A 21. századi intézményfejlesztési program, a szakképzés "Ipar 4.0" bázisa a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum keretein belül a Ganz Ábrahám Technikum lesz, amely a legalkalmasabb intézmény a bázis ipari technikum szerepének ellátására.

- A Ganz Ábrahám Technikum részeként működő Munkácsy-szárny épülete melletti régi tanműhely elavult alapinfrastruktúrája és a '70-es évekbeli építészeti-műszaki megoldásai mellett rendkívül rossz energetikai tulajdonságok jellemzik. A régi épület új, modern eszközök fogadására és a minőségi, 21.századi oktatási és műhelyterek kialakítására teljesen alkalmatlan. A technikum esetében az alapvető fejlesztés egy új, korszerű tanműhely létesítése. A projekt részeként új, 661 négyzetméteres tanműhely létesül a Ganz Ábrahám Technikum területén. A projekt célja, hogy ezzel is emeljük a régió műszaki oktatásának színvonalát- mondta tájékoztatójában Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja. 

Hozzátette: a közel nulla fosszilis energiaigényű új tanműhely fedett területekkel, parkolóval, biciklitárolóval, elektromos autótöltővel, rendezett környezetben, valamint alternatív energetikai megoldások (napelem, levegő-hőcserélő) alkalmazásával valósul meg. A tanműhely profilja az ipari igények terén preferált forgácsolás, hegesztés és járműipari szakma erősítést hivatott biztosítani.  

A tájékoztatón Tóth Viktor projektmenedzser az építkezésről elmondta, hogy a kiviteli tervek már elkészültek. Az építkezés augusztus-szeptemberben kezdődhet el és várhatóan tizenkét hónap alatt megvalósul a beruházás. Ezzel párhuzamosan a tanműhely berendezéséhez szükséges szakmai eszközök, oktatási eszközök beszerzésére is elindul, majd 2025 őszén pedig berendezik a tanműhelyt. 

A beruházás a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, valamint a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. konzorciumi együttműködésével, a zalaegerszeg önkormányzata tulajdonában álló, a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képző Központ és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjának szomszédságában valósul meg.

A cél, hogy az új tanműhely szolgáltatásai, a komplementaritás és az együttműködés érdekében valós kapcsolatban legyenek a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont, a ZalaZONE, a Pannon Egyetem és a Széchenyi István Egyetem helyi szakmai tevékenységeivel.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK