2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pályán verseny, bokszutcában csapatmunka

2018. július 22. vasárnap, 08:51
Szerző és fotó: Antal Lívia
Tíz év múlva Zalaegerszeg válhat a világ egyik fontos járműipari fejlesztőközpontjává, hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Formula Student East sajtótájékoztatóján. A mérnökhallgatók július 18-tól 22-ig tartó konstruktőri versenyének a 42 milliárd forintból épülő zalaegerszegi tesztpálya ad helyet.

Dr. György László úgy fogalmazott, a minisztériumban azért dolgoznak, hogy az önvezető autók tesztelésére is alkalmas ZalaZone járműipari tesztpálya és az olyan versenyek, mint a Formula Student East által olyan körülményeket alakítsanak ki, ahol a magyar vállalkozások és családok otthon érzik magukat. El szeretnék érni továbbá, hogy tíz év múlva Zalaegerszegen történjenek a világ élvonalába tartozó járműipari fejlesztések. Mindezzel nemcsak a magyar tehetségeknek kívánnak inspiráló munkakörnyezetet létrehozni, hanem a külföldieknek is, ahogy a Formula Student is teszi, beszélt a magyar gazdaságjfejlesztési stratégiáról.  

Vigh László országgyűlési képviselő, a tesztpálya miniszteri biztosa azt emelte ki, hogy Zalaegerszegen épül a „járműipar Szilícium-völgye”. Mint mondta, ez olyan nagy jelentőségű ügy, amelyről Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt tárgyalásai során egy héttel ezelőtt Németországban, a napokban pedig Izraelben. Az egy éve kezdődött építkezés jelenleg 35-40 százalékos készültségben van, ennek ellenére már ősszel megtörténhet az első tesztelés egy német cég révén. A világon egyedülinek nevezte, hogy a 250 hektáron épülő tesztpályához kétszer kétsávos okos gyorsforgalmi út, valamint egy nemzetközi tesztkör is csatlakozik majd. A helyszínen pedig felépül egy smart city zóna is, ahol valós, de biztonságos közlekedési környezetben tesztelhetik a járműveket. Várhatóan 2020-ra készül el a tesztpálya, amit azt követően is fejlesztenek a technológiai változásokat és igényeket lekövetve. Jelezte, ha minden a tervek szerint alakul, akkor Zalaegerszeg jelenleg mintegy 4 milliárd forintos éves iparűzési adóbevétele megduplázódhat, vagy akár meg is háromszorozódhat. Így többet tudnak majd költeni kultúrára, oktatásra, egészségügyre a városban.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere megtisztelőnek nevezte, hogy helyet adhatnak a Formula Student East versenynek, hiszen a rangos szakmai esemény külföldi mérnökhallgatók sokaságát vonzotta a városba. Kitért a megyeszékhelyen zajló fejlesztésekre, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a jövő városává váljon Zalaegerszeg. Ehhez, mint mondta, szükséges, hogy igyekezzenek mindenben az elsők lenni. Ezt olyan beruházások teszik lehetővé, mint a járműipari tesztpálya, az M76-os okosút, az önvezető járművek tesztelését sikeressé tevő ötödik generációs mobilhálózat tesztkörnyezete, továbbá a regionális logisztikai központ és konténerterminál.

Háry András, az Autóipari Próbapálya Kft. ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy a zalaegerszegi pálya a hagyományos tesztelések mellett a már jelenbe tartó önvezető járművek tesztelését is lehetővé fogja tenni. Éppen ezért abszolút illeszkedik a Formula Student világszínvonalú versenyéhez, amelyben a mérnökhallgatók saját fejlesztésű belső égésű, elektromos és önvezető járműveikkel mérik össze tudásukat. Külön érdekesség, hogy a verseny azon a 300 méter átmérőjű dinamikus körpályán zajlik, amely első elemként készült el a ZalaZone tesztpályán.

Ludwig Vollrath, a Formula Student mozgalom nemzetközi vezetője, és egyben a németországi verseny főszervezője arról beszélt, hogy idén 700 csapat vesz részt világszerte a versenyeken, amelyeket az Egyesült Államokban, Brazíliában, Kanadában, Japánban, Dél-Koreában és Európában rendeznek. Mint mondta, a hangsúly egyre inkább áttolódik Európára, miután az igazi autóipari innováció ezen a kontinensen illetve Kínában zajlik. A járműipari kutatás-fejlesztésnek a zalaegerszegi pálya ezért lehet majd kiváló központi helyszíne a világban.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fővédnökségében zajló Formula Student East konstruktőri verseny ma este 9 órakor a díjátadó ünnepséggel zárul.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK