2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fiatal vagy? Vállalkoznál?

2019. november 20. szerda, 18:36
Szerző és fotó: Antal Lívia
Kacérkodsz a gondolattal, hogy vállalkozó leszel? Vállalkozó vagy, de új területeken is kipróbálnád magad? – erre a kérdésre kaptak válaszokat az érdeklődők a Fiatal vállalkozók hete zalaegerszegi állomásán, melynek a BGE zalaegerszegi gazdálkodási kara Innovációs és Tudásközpontja adott helyet.

Ismeretszerzés és tapasztalatcsere a FIVOSZ rendezvényén

Idén november 18–21. között tartják Fiatal vállalkozók hetét, vagyis ezekben a napokban a világ 170 országában. A hazai rendezvény házigazdája a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ), amely tizenkettedik, míg Zala megyei szervezete negyedik alkalommal szervezte meg a találkozót, mondta Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő, a FIVOSZ nyugat-dunántúli régiójának elnöke. A szövetség célja, hogy segítsék azon 40 év alatti fiatalokat, akik vállalkozást szeretnének indítani, vagy meglévő vállalkozásukat kívánják továbbfejleszteni. A szakmai fórum témáit e szerint állították össze. Egy sikeres cégvezetőtől pedig első kézből hallhattak a résztvevők arról, hogyan kell ezt jól csinálni.  

Balaicz Zoltán polgármester elöljáróban arról beszélt, hogy tavaly a járműipari tesztpálya adott helyet a rendezvénynek, idén azonban a BGE zalaegerszegi gazdálkodási karának egy milliárd forintos beruházásban létesített és a közelmúltban átadott tudásközpontja. A választás nem volt véletlen, hiszen az új létesítmény, mint az oktatás és a kutatás-fejlesztés infrastrukturális háttere a zalaegerszegi gazdaságfejlesztési célok elérését is szolgálja. Kitért arra, hogy a rendszerváltáskor létrejött cégek, családi vállalkozások ma, 30-40 év elteltével, a generációváltás problémájával szembesülnek, hiszen nem biztos, hogy fiataljaik tovább akarják vinni azt. A FIVOSZ erősödésére éppen ezért van szükség, hogy egyrészt segítse ezen vállalkozásokat ennek megoldásában, másrészt támogassa azokat a fiatalokat, akik most terveznek vállalkozást indítani.

Ma a legtöbb fiatal otthon kezd bele valamilyen vállalkozásba: otthon szerkeszti meg honlapját, otthonról telefonál, melyhez nem kell személyesen megjelenni. Az üzleti kapcsolat építése azonban megkívánja jelenlétét, amelyhez nem biztos, hogy kezdőként fenn tud tartani egy irodát. A BGE megújult épületében úgynevezett coworking irodát tud bérelni, ami infrastrukturális hátterével már megfelelő tárgyalóhelyet biztosít számára. Erről Lambertné Katona Mónika beszélt köszöntőjében. A BGE kiemelt projektigazgatója hozzátette, ezt a szolgáltatást kis- és középvállalkozások számára ajánlják ki majd. Felsőoktatási intézményként elkötelezettek abban is, hogy rendezvénytermüket felajánlva közös szakmai programokat valósítanak meg gazdasági szereplőkkel. A 2018-ban létrehozott Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ feladata, hogy tudásmegosztással segítse a hazai kis- és középvállalkozásokat, egyik kutatási tevékenységével éppen a családi vállalkozások utódlásának kérdését vizsgálja.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK