2024.06.12., szerda - VillőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kutatás-fejlesztéssel a növekedésért

2019. december 11. szerda, 18:08
Szerző: Antal Lívia Fotó: ZÁÉV
A ZÁÉV Zrt. 2019-ben fennállásának 70. esztendejébe lépett. Az ország egyik meghatározó építőipari kivitelező nagyvállalata a jubileum évében a 2018. évi közel 72 milliárdos nettó árbevételével a megyei TOP 100-as rangsorban az első helyet is megszerezte. A közelmúltban átadott új Puskás Ferenc Stadion kivitelezésében való részvételével pedig az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb építőipari projektjében tehette le névjegyét a zalaegerszegi székhelyű vállalat.

A ZÁÉV Zrt. a megye legnagyobb vállalkozása

Az új Puskás Ferenc Stadion

– Az idei év kiemelten sikeresnek bizonyult a ZÁÉV életében, hiszen alapvetően teljesültek azok a tervek, melyeket az igazgatóság megfogalmazott a cégvezetés számára. Ezek a célok realizálódtak a vállalat fejlesztése és az üzletmenet tekintetében, ami egyébiránt vonatkozik az árbevételre, a termelésre és a jövedelmezőségre – kezdte a beszélgetést Peresztegi Imre vezérigazgató. – Az idei technológiai fejlesztések között megemlíteném, hogy a villamos kapcsolószekrények gyártásával is foglalkozó Zala-Elektro Kft.-nek új csarnokot létesítettünk a zalaegerszegi Zrínyi úti telephelyünkön, valamint új gyártástechnológiát vezettünk be. A humánerő-fejlesztés érdekében a digitalizáció irányába léptünk, vagyis jelentős informatikai fejlesztésekbe is fogtunk. A 2005-től működő integrált vállalatirányítási rendszerünket is továbbfejlesztjük, a cég növekedésének megfelelően. Etekintetben is jól haladnak fejlesztéseink. A beruházások körébe tartozik az is, hogy megvásároltunk egy Baranya megyei üzemet, ahol előregyártott vasbetonszerkezeteket gyártunk. Az épületgépészet területén létrehoztunk egy integrátor céget, amely gépészeti kivitelezési munkákat végez. Mindezzel erősebb technológiai hátteret teremtettünk projektjeink megvalósításához. Céljaink közé tartozik a szervezettség javítása, hogy költségeinket csökkenteni tudjuk. Mindezt a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetemmel (BME) közös konzorciumi pályázatunkkal is elő kívánjuk segíteni. Biztonságtudományi és technológiai kompetenciaközpont – Digitális integráció az ipari megbízhatóság, a minőség és a hatékonyság fokozására címet viseli ez a projekt.

A botfai Erdődy–Hüvös-kastély

– Milyen tevékenységekre irányul a projekt?

– Ez egy hároméves időtartamú projekt, melyben a humánerőforrás képzése, a projektek irányításának, szervezésének fejlesztése valósul meg, vizsgálva az élő munka kiváltásának lehetőségeit. Így közös kutatási cél a teljes értékláncot felölelő építőipari folyamatok digitalizálásának elősegítése, a „design and build” koncepció gyakorlati megvalósítása a ZÁÉV generálkivitelező folyamatain keresztül a BIM program alkalmazásával. A projekt új típusú, előre gyártott vasbetonszerkezetek fejlesztését is célként jelölte meg, mégpedig az iparágban eddig nem alkalmazott Ipar 4.0 technológiákkal. Ez a termékfejlesztés az új vasbetonüzemünket érinti.

Az egyetem biztosítja a szakmai vezetést, ami az építés-kivitelezéshez kapcsolódik, mi pedig munkatársainkkal együtt részt veszünk ezekben a programokban. Mindez a BME és a termelő vállalatok együttműködését is erősíti azáltal, hogy az elméleti és a gyakorlati oktatást igyekszik közelebb hozni egymáshoz. A projekthez a ZÁÉV több száz millió forint pénzügyi forrást is biztosít, hiszen célunk a vállalat közép és hosszú távú stabilizálása az építési piacon. Az egyetemmel való közös projektünk, újszerű eszköz abban, hogy megtartsuk vezető szerepünket a dunántúli magasépítési piacon, illetve továbbra is meghatározó szereplője legyünk a magyar magasépítési piacnak. Eredményként azt várjuk, hogy a kis és közepes projektek mellett hatékonyan tudjuk megvalósítani a nagy projekteket is.

– Térjünk az át az idei munkákra.

– A 2019-es esztendőre kitűzött célok projektjeink tekintetében is teljesültek. Kijelenthetjük, hogy jó minőségen adhattuk át ezeket a beruházásokat. Közülük kiemelkedik a 67 ezer nézőt befogadó új Puskás Ferenc Stadion kivitelezése, ami összetettségét és nagyságrendjét tekintve az elmúlt évtizedek legnagyobb magyarországi beruházása. Büszkék vagyunk rá mindannyian, konzorciumi partnerek, beszállítók, és alvállalkozók egyaránt. Három évig tartó kivitelezésében döntően magyar cégek vettek részt, csak néhány anyag esetében volt import beszerzés. A tervezett határidőn és a tervezett költségkereten belül valósult meg építése. Mindez komoly logisztikai feladatok elvégzését feltételezte, hiszen a munka Budapest belvárosában zajlott. Az elmúlt közel egy évben mintegy 1500-2000 ember dolgozott naponta a munkaterületen, köztük több zalai cég munkatársai. Az ország olyan korszerű stadionnal gazdagodott, ami nemzetközi összehasonlításban is messzemenőkig megállja a helyét.

Idén fejeztük be a kaposvári Csiky Gergely Színház rekonstrukcióját, Veresegyházon az új katolikus gimnázium építését, Körmenden pedig az Egis Gyógyszergyár új üzemegységének kivitelezését. Zalaegerszegen felépítettük a Zalaco Zrt. második üzemegységét az északi ipari parkban, és felújítottuk a botfai Erdődy–Hüvös-kastélyt.

A kaposvári vasútállomás

– Milyen feladatok határozzák meg a következő időszakot?

– Cégünk folyamatos működését az új megbízások biztosítják, ezért változatlanul két területre koncentrálunk. Ezek egyike a Modern városok program, míg a másik a központi régióban lévő fejlesztési projektek. Zalaegerszegen két tendert nyertünk. Így feladatunk lett a Göcseji Múzeum rekonstrukciója valamint az új uszodakomplexum megépítése a zalai megyeszékhelyen. Sportberuházásaink közé tartozik Szombathelyen a futballakadémia, Újpesten a jégcsarnok, a 17. kerületben egy multifunkcionális sportcsarnok megépítése. Budapesten a Néprajzi Múzeum új városligeti épületének kivitelezésén is dolgozunk jelenleg, ahová költözik majd az intézmény a Kossuth téri épületéből. Szintén folyamatban lévő projektünk a pécsi orvosi egyetem új oktatási és kutatási épületének megvalósítása.

 

– A ZÁÉV a megye legnagyobb vállalkozása lett a 2018-as teljesítménye alapján.

– Valóban az előző évi nettó árbevétel alapján megszereztük az első helyet a megyei TOP 100-as rangsorában. Büszkék vagyunk arra, hogy ezzel a teljesítménnyel az országos TOP 200-ba is bekerült a ZÁÉV Zrt.. Azt gondolom folyamatos munkavégzés, és új érték előállítása nélkül nincs siker. A teljesítmény letéteményese, az a jól képzett, kellő szorgalommal és szaktudással bíró szakember gárda, amivel a ZÁÉV Zrt és leányvállalati rendelkeznek. Vállalatunk ennek alapját a folyamos technológia és szervezeti fejlesztéssel valamint képzéssel teremti meg. Ezt szolgálja a BME-vel megvalósítandó kutatás-fejlesztési projekt is – zárta a beszélgetést Peresztegi Imre vezérigazgató.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK