2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kutatóbázis, portfólióbővítés, technológiai és kompetenciaközpont

2018. december 17. hétfő, 18:03
Szerző: Antal Lívia
Csoportszintre emelte szervezeti működését a fröccsöntő szerszámok tervezésével és gyártásával foglalkozó Mould Tech Kft. A zalaegerszegi vállalkozás ezáltal elindult a technológiai és kompetencia centrummá válás útján.

Tevékenységét bővítve megvásárolt egy győri fröccsöntő céget, amelyben többségi tulajdont szerzett. Autóipari beszállítóként a járműipari tesztpálya lehetőségeit is ki szeretné használni. Ingatlanfejlesztésbe fogott annak érdekében, hogy a járműipari kutatás-fejlesztésben érdekelt egyetemek, vállalatok teret kapjanak tevékenységeikhez. A tesztpálya mellett már épülő kutatóépület első létesítménye ennek. A Mould Tech Kft.-nek mindezzel nem kevesebb a célja, mint hogy megfeleljen az ipar 4.0 kihívásainak.

– Milyen indokok álltak a csoportszintű szervezetfejlesztés hátterében?
– A cégcsoportot és benne a Mould Tech Kft.-t maximálisan az innováció szolgálatába kívánjuk állítani. Maga az innováció sokrétű fogalom, egyrészt a fogyasztói igények kielégítésének a korábbinál magasabb minőségű módját jelenti, vagy éppen a termelési tényezők új kombinációjára utal – mondja Molnár Gábor ügyvezető igazgató, a Mould Tech Kft. egyik tulajdonosa. – Ez magába foglalja a jelentősen továbbfejlesztett terméket, illetve eljárást, új piacok kialakításával. Nálunk az innováció olyan speciális alkatrész-előállítást jelöl, amely nem korlátozza a kreativitást, hiszen a rendelkezésre álló technológia és géppark lehetőséget teremt a nagyon könnyű és az extrém bonyolult alkatrészek gyártására is. A 4.0 elnevezésű új ipari korszak küszöbén mi ennél is tovább szeretnénk menni. A digitalizáció, a mesterséges intelligencia megjelenésével az informatikai megoldások ugyanis egyre nagyobb teret nyernek a gyártási, termelési folyamatokban, a gépek és emberek közötti kommunikációban. Ez a változó ipari környezet a korábbiakhoz képest más feltételeket követel meg, ezért döntöttünk a magas fokú automatizálás mellett, ami egyrészt gépberuházásainkat is meghatározza.

A Mould Tech Kft. az ipar 4.0-ban gondolkodik

– A győri cég megvásárlása hogyan illeszkedik terveikbe?
– Célunk a hasonlóan innovatív cégekkel való együttműködés, az egymástól való kölcsönös tanulás, a fejlődés töretlensége. A győri KMT az elmúlt másfél évtized alatt modern gépparkjának és széles záróerő tartományának köszönhetően a precíziós műszaki műanyag gyártás területén elismert szereplőjévé vált a hazai és az európai iparnak. Integrálása 2018-ban a Mould Tech csoporthoz tovább erősíti piaci pozícióját, hiszen számos szinergián keresztül egy kézből tudunk a legmagasabb vevői igényekre reagálni, rövidebb idő alatt.  Ezáltal a Mould Tech alaptevékenysége már nem kizárólag fröccsöntő szerszámok tervezéséből és gyártásából áll, hanem technológiai és kompetencia centrumként a precíziós fémmegmunkálásra és fémalkatrész-gyártásra is nagyobb hangsúlyt tud fordítani.

– A győri KMT-vel való együttműködés célja gyártóbázis kialakítása továbbá a Mould Tech eddigi tevékenységének kiterjesztése a késztermékgyártás, illetve a saját termékfejlesztés irányába. A két cég együttműködésével tulajdonképpen ennek hátterét tudjuk biztosítani, hiszen a szükséges technológiák házon belül állnak rendelkezésre – vette át a szót Doró Tibor, a cégcsoport kereskedelmi igazgatója. – Az elmúlt két-három évvel nagyon gyors és intenzív működést tudhat maga mögött a Mould Tech, ami után kicsit konszolidáltabb időszakot várunk a 2019-es, a 2020-as és a 2021-es esztendőkre. Feladatunk most az, hogy megkeressük azokat a kompetenciákat, amelyekben jók tudunk lenni. Fontos célkitűzésünk az, hogy szerszámgyártóból technológiai centrummá váljon a cégcsoport. Tehát nemcsak az eddigi alaptevékenységre, a szerszámtervezésre és szerszámgyártásra szeretnénk koncentrálni, hanem megkeresni azokat a kapcsolódási pontokat az iparral, ahol a már meglévő technológiai hátterünket sokkal változatosabban tudjuk felhasználni. Ez azt jelenti, hogy az alkatrészgyártásban és az egyedi terméktervezésben és -gyártásban kis, közepes és nagyszériás fémmegmunkálással szeretnénk foglalkozni. Ennek megfelelően alakítjuk, illetve bővítjük gépparkunkat, ami lehetővé teszi, hogy szériamunkákat is el tudjunk látni.
Jelen pillanatban a kapcsolódási pontok feltérképezése, valamint ezen filozófia melletti piaci pozicionálása zajlik a cégcsoportnak. A csoportszintű megjelenéssel valamint az Ausztriában idén novemberben megnyitott állandó kereskedelmi és mérnöki képviseletünkkel még közelebb kerültek cégeink a legfontosabb piacainkhoz. A rendelkezésre álló kapacitásainkat nem kizárólag Magyarországon, hanem az osztrák és a német piacokon is szeretnénk értékesíteni. Azt gondoljuk, hogy a már rendelkezésre álló technológiai kompetenciákkal versenyképesek tudunk lenni.

A zalaegerszegi tesztpálya szomszédságában épülő kutatóépület látványterve

– A cégcsoport életében a tömeggyártás új kompetenciaként jelentkezik, ami lehetőséget ad arra, hogy a szerszámokat élettartamra is jobban tudjuk vizsgálni. Ez mindenképpen fejlődést jelent a szerszámtervezésben, a szerszámgyártásban, a technológiában és a kivitelezésben annak érdekében, hogy tartósabb, robosztusabb szer-számok készüljenek. Miután a szerszám vevői tulajdon, ez alapvető elvárás is – vélekedett Szentgyörgyvölgyi Miklós, a győri KMT ügyvezetője. – Maga a tömeggyártás stabilitást tud adni a cégcsoportnak gazdaságilag, hiszen a jelenlegi működés projektalapú. Cégünkről elmondható, hogy a tömeggyártásban hosszú távú megrendelések alapján dolgozunk olyan vevőkkel, melyek minimum nyolc éve a partnereink. Azt gondoljuk, hogy ez az idő akármeddig is kitolódhat, hiszen olyan termékeket gyártunk, amelyek minket is túlélhetnek. Az egyik legnagyobb vevőnk ipari méretű víztisztító berendezésekhez gyárt teljes megoldást, míg másik nagy vevőnk ipari csatlakozókat készít évtizedek óta. Hozzájuk szállítunk be részalkatrészeket. Ahogy már említettem, ezek időtlen termékek. A cégcsoporton belül éppen ezért bír nagy jelentőséggel ez a megbízható vevői környezet, hiszen van egy stabil ág, ami folyamatosan működik és ráadásul kiszámítható.

A győri KMT Kft. üzemcsarnoka

– A Mould Tech-nek kezdetek óta az a mottója, hogy „Megoldás egy kézből”. Ebből kitűnik az, hogy teljes szolgáltatást szeretnénk nyújtani vevőinknek, vagyis kiszolgálni őket a legelejétől a legvégéig, a fejlesztéstől az innováción keresztül az értékesítésig lefedni a teljes életútvonalat – hangsúlyozta Egyed Péter tulajdonos ügyvezető. – Ha visszatekintünk múltunkra, mindenképpen kiemelendő, hogy egy kis cégből jutottunk el a mostani szintre. A fő csapásvonal valóban a műanyag fröccsöntő szerszámok tervezése és gyártása volt, mely által olyan skatulyába raktuk bele magunkat, ami megrekesztette a fejlődés további lehetőségeit. A cégcsoport szintű működést valójában az indokolta, hogy kimozduljunk ebből a helyzetből. A győri fröccsöntő cég megvásárlása hátterében tulajdonképpen az áll, hogy magát a Mould Tech-et olyan technológiai és kompetencia központtá fejlesszük, ami nem korlátozza le saját magát, és ami kapukat nyit a különböző technológiák irányába. Az idei évben megvalósított technológiai fejlesztések is ezt támogatják. Vásároltunk két, automatizált öttengelyes marógépet, amivel nagyon jó minőségű felületeket gyorsan és hatékonyan tudunk előállítani. A jövő évben várható a 3D-s fémnyomtató érkezése, ami precíz alkatrészek gyártására alkalmas, és amelyből csak kettő van az országban, Európában pedig tíz darab.

Gépparkunk fejlesztésével kimondott célunk az, hogy itt, Magyarországon mindig bent legyünk abban az első öt cégben, amely új technológiát valósít meg. Ez biztosítja számunkra, hogy lépéselőnybe kerüljünk. Az új piacok felkutatását ezért végezzük, és ezért járunk kiállításokra és különféle rendezvényekre, hogy lássuk, merre halad az európai piac. A Mould Tech és a KMT tekintetében az európai szintű gyártás a legfőbb célunk. 2019-ben a fémnyomtatási technológia megvalósításával, valamint az öttengelyes marógépek továbbfejlesztésével kívánjuk ezt elérni. Tudást és eszközöket szeretnénk beszerezni, hogy ezeket a gépeket hatékonyan tudjuk használni. Azt gondolom, hogy mind a technológiai, mind pedig tudásoldalról ott vagyunk az európai középmezőny elején, a hatékonyság növelésével azonban jelentősen javíthatunk piaci helyzetünkön. A magas minőség mellett a gyorsaság ugyancsak vevői, piaci elvárás. Az ipar 4.0, a digitalizáció, az adatok feldolgozása, a gépek összekötése, távolról vezérlése éppen ezért megkerülhetetlen.

A Mould Tech irodája Salzburgban

– A járműipari tesztpálya szomszédságába tervezett ingatlanfejlesztéssel szintén a csoportszintű működést kívánják erősíteni?
– A Mould Tech technológiai és kompetencia centrummá való felfejlesztésével az innovációt kívánjuk szolgálni. Az innovatív megoldások közé tartozik az automatizálás és robotika, melynek tulajdonképpen az autóipar a motorja. Autóipari beszállítóként természetes, hogy olyan innovatív beruházásra, mint a zalaegerszegi járműipari tesztpálya is, kiterjed figyelmünk. Ezért fogtunk ingatlanfejlesztésbe, amit a cégcsoporton belül a Z-One Park Kft. végez – válaszol a kérdésre Doszpoth Attila, a cég ügyvezetője. – Ennek első állomása a már épülő kutatóépület a járműipari tesztpálya szomszédságában. A tervünk az, hogy az autó- illetve a járműipari kutatás-fejlesztésnek olyan bázisát hozzuk létre, ahol minden feltétel rendelkezésére áll egyetemi kutatóknak, vállalati fejlesztőmérnököknek ehhez a tevékenységhez. Ezzel is az a célunk, hogy együttműködjünk innovatív nagyvállalatokkal, ígéretes startup cégekkel, és nemkülönben egyetemekkel, az egymástól való kölcsönös tanulás érdekében.

– Ha már az egyetem szóba került, a jövő szakembereinek kinevelésében is részt vesznek?
– A Mould Tech Kft. a kezdetek óta elkötelezett a szakképzés és a műszaki felsőoktatás támogatásában. A Zalaegerszegi Duális Képzőközpontot hét helyi gépipari céggel és az önkormányzattal közösen hoztuk létre, hogy a szakközépiskolai diákoknak gyakorlati képzést biztosítsunk – mondta Egyed Péter, aki két évig vezette az intézményt. – A mechatronika szorosan illeszkedik tevékenységünkhöz, így a Pannon Egyetemmel is együttműködünk. Duális mérnökhallgatóink szakmai gyakorlatot szerezhetnek nálunk.

A tehetséggondozást ugyancsak fontosnak érezzük. Ennek egyik eszköze a VEPP Racing team, amit fanatikus motorosokként azért alapítottunk tavaly, hogy egy rendkívül tehetséges zalai versenyzőnek lehetővé tegyük a nemzetközi versenyzést. Molnár Gergő idén többek között az Alpok–Adria bajnokságon vett részt, melyen mindvégig kiválóan szerepelt, a 12 futamból tízen indult, ebből 7-et megnyert és kétszer második lett. A VEPP Racing-gel az is a célunk volt, hogy olyan technológiai információkhoz jussunk a motor verseny közbeni vizsgálatával, amelyeket itt a gyártásban, illetve a hétköznapi életbe be tudunk vezetni. Hasonlóan a nagy autóipari cégekhez, amelyek első körben mindent a versenytechnikában próbálnak ki és tesztelnek, és innen vezetik be a tömeggyártásba, úgy mi is ebbe az irányba mozdultunk el. Nyilván volt ennek egy marketingértéke is, hiszen szerettük volna megmutatni magunkat a nagyközönség előtt, mint Mould Tech. Természetesen származott abból előny, hogy megjelentünk versenyeken, kiállításokon a VEPP Racing-gel, ami azt is szolgálta, hogy kitörjünk a szerszámgyártás burkából.

A Vepp Racing team Molnár Gergő tehetséges, fiatal versenyzővel

Ez egyben aktív részvételt is jelentett a motorversenyzésben, amelyből most átváltottunk egy másik irányba. A technológiai centrummá válás ugyanis arra is kötelez bennünk, hogy erősítsük magunkat a kutatás-fejlesztésben és az innovációban. A kecskeméti Neumann János Egyetem hallgatóinak fejlesztőcsoportjára egy szaklap hasábjain bukkantunk rá. Ők elektromos motort fejlesztenek, a tervezéstől a gyártásig. Felvettük velük a kapcsolatot, támogattuk őket, hogy kijussanak a spanyolországi ötödik Nemzetközi Motostudent versenyre, amit idén októberben rendeztek meg. Elektromos gépük a mezőny legkönynyebb motorja lett. A zalaegerszegi járműipari tesztpálya azáltal kapcsolódik ide, hogy elektromos meghajtású járművek tesztelésére is lesz ott lehetőség. A cégcsoportunk számára az épülő kutatóközpont teremti meg a kutatás-fejlesztés bázisát, ahol figyelemmel kísérhetjük az autó- illetve a gépjárműipar trendjeit, fejlődési irányait, így a piac igényeire egyre gyorsabban reagálhatunk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK