2023.12.06., szerda - MiklósZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Letették az M76-os autóút alapkövét

2018. február 23. péntek, 18:48
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszeg és a cserlapi csomópont 2x2 forgalmi sávra való bővítésével valamint az M7-es holládi csomópontja és Fenékpuszta között újonnan építendő 2x2 sávos szakasz létesítésével kezdődnek meg a munkálatok – hangzott el a zalai megyeszékhely és az M7-es autópálya között megépülő M76-os gyorsforgalmi út kivitelezésének alapkőletételén.

Megvalósul Zalaegerszeg bekötése a gyorsforgalmiút-hálózatba

Az ünnepségen elsőként Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (1. fotó) kapott szót. Mint mondta, a város eddig egy nehezen megközelíthető, 2x2 sávos úttal el nem érhető megyeszékhely volt, ami több befektetői döntésnél hátrányt jelentett. Most azonban egy több évtizedes álom valósulhat meg a zalaegerszegiek és a zalaiak számára. Emlékeztetett arra, hogy megyeszékhely közlekedési kapcsolatainak javítását ezen gyorsforgalmi út megépítésével a Modern városok program első és legfontosabb pontjaként határozták meg. Így a mai nappal elkezdődhet közel 170 milliárd forintos beruházással a megyeszékhely és az M7-es autópálya közötti gyorsforgalmi út kivitelezése a sármelléki nemzetközi repülőtér érintésével. Megépítése a reptér mellett a zalaegerszegi járműipari tesztpálya, valamint a leendő logisztikai központ és kamionterminál fejlődésére is nagy hatással lesz.

Horváth István, a megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy kormány fontos célja, hogy a Modern városok program keretében megvalósítandó beruházásokkal valamennyi megyei jogú várost bekapcsolja a gyorsforgalmiút-hálózatba. Mindez újabb lehetőséget biztosít a helyi gazdaság bővítésére, új munkahelyek létrehozására, valamint a már működő vállalkozások versenyképességének növelésére. A biztonságosabb, komfortosabb közlekedés előnyeit nemcsak az érintett városok, hanem agglomerációjukban élők is élvezhetik. Zalaegerszegre kitérve jelezte, hogy a városhoz és térségéhez kötődően 212,5 milliárd forintos fejlesztés valósul meg. Az M76-os beruházásán kívül elkezdődik a Zalaegerszeg és Vasvár közötti gyorsforgalmi út tervezése is. 

Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a beruházás Zalaegerszeg és Alsónemesapáti illetve cserlapi csomópont között még hiányzó 1,5 kilométeres szakasz négysávossá alakításával, valamint az M7-es holládi csomópontjától Fenékpusztáig tartó új 5,6 kilométeres nyomvonal megépítésével kezdődik. Ez 2020-ig fejeződik be. A közöttük lévő szakasz tervezése is elindul. Építésének befejezését 2022 végére tervezik. Hangsúlyozta, hogy a hazai gazdaság fejlődésének iramát nemcsak tartani, de növelni is kell, amelyhez a kormány a közlekedési infrastruktúra fejlesztését rendelte. E program két alappillére, hogy az autópályák a programozási ciklus végére érjék el az országhatárokat, illetve minden megyei jogú városnak és kiemelt ipari parknak legyen 2x2 sávos gyorsforgalmiút-csatlakozása. A teljes program 2500 milliárd forintot meghaladó összegének több mint felét a hazai költségvetés állja, kisebbik részét európai uniós forrásokból biztosítják. Mint mondta, a közel ezer kilométernyi autópálya, autóút, gyorsút és kiemelt főút megépítésével elérjük Ausztria autópálya-sűrűségét, Magyarország közúthálózata tehát európai szintű lesz.

Vigh László, Zala megye 1. sz. választókerületének országgyűlési képviselője, miniszteri biztos azt mondta, hogy az új út a zalaegerszegi járműipari tesztpályához kapcsolódva lehetővé teszi az önvezető és elektromos járművek közúti tesztelését is. Az úttestbe integrált napelemek fogják működtetni a jelzőlámpákat, a felsővezetéken pedig áramszedőket alakítanak ki az elektromos meghajtású kamionok számára.

Manninger Jenő, Zala megye 2. sz. választókerületének országgyűlési képviselője szintén méltatta a beruházás jelentőségét, melynek révén Keszthely is kétszer kétsávos bekötést kap. Hozzátette, hogy az M76-os elkészültével szükség lenne az ehhez csatlakozó M9-es gyorsforgalmi út észak-déli irányú megépítésére is.

Az M76-os gyorsforgalmi út 17 települést érint, és 110 kilométeres sebességű haladást tesz lehetővé, melyről Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese is beszélt. Az alapkőletételen részt vett Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, dr. Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott és dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az érintett települések polgármestereivel együtt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK