2023.12.01., péntek - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Magyar, zöld és high-tech

2020. szeptember 26. szombat, 18:40
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszeg jó példa arra, hogyan fér meg egymás mellett a környezetvédelem, a zöldgazdaság és a versenyképesség – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter előadásában a zalai megyeszékhelyen megrendezett GreenTech Zöld Energia és Fenntarthatóság című szakkiállításon és konferencián.

GreenTech: Környezetvédelem és zöldgazdaság

Dr. Palkovics László kifejtette, a magyar kormány klíma- és természetvédelmi akciótervében a környezetet kevésbé terhelő, versenyképes zöldgazdaság kialakítását tűzte ki célul. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy hazánk az Európai Tanács tavaly decemberi ülésén támogatta a karbonsemlegesség elérését 2050-re az Európai Zöld Megállapodás keretében. Ez a vállalás azt jelenti, hogy az 1990-es szinthez képest mintegy 95 százalékkal kell csökkenteni a széndioxid-kibocsátást. Az Európai Unió 2020-ra 25 százalék csökkenést tudott elérni, míg Magyarország 33 százalékot. Ahhoz, hogy hazánk klímasemleges gazdaságú országgá váljon az évszázad közepére, mintegy 50 ezer milliárd forintra van szükség. Ezt a pénzt a klímaszennyező cégeknek és országoknak kell megfizetni és nem az adófizetőknek, tette hozzá.

A miniszter a klímavédelmi akcióterv intézkedései között többek között megemlítette, a háztartások napelemes áramtermelésének segítését, a hazai vizek szennyezésektől való megóvását, öntözési rendszer létrehozását, az egyszer használatos műanyagok betiltását 2021 júliusától, a műanyagipar zöld fejlesztéseinek, az elektromos járművek (busz, személyautó) beszerzésének, valamint a magyar kis- és középvállalkozások megújuló energiafelhasználásának támogatását. Kiemelte: cél az, hogy „magyar tulajdonú, zöld és high-tech” legyen a gazdaság.

A Keresztury VMK-ban megrendezett konferencia résztvevőit Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, valamint Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere is köszöntötte. A közgyűlés által tavaly decemberben elfogadott Ökováros program – Zalaegerszeg a klímavédelemért című cselekvési tervről egy kisfilmet is megnézhettek a jelenlévők, illetve tájékozódhattak Bali Zoltán alpolgármester előadásából is.

Mint mondta, ez az akcióterv tartalmazza a 2030-ig szóló, a klímaváltozás káros hatásainak kivédését szolgáló intézkedéseket. Ide tartozik a városüzemelés is, amit a 21. századi okos eszközrendszerek felhasználásával, illetve a társadalmi igényeknek megfelelően kívánnak megvalósítani. A stratégiában négy fejlesztési irányt határoztak meg, amelyekhez projekteket is rendeltek. Az energiafelhasználással kapcsolatos a közintézmények energetikai felújítása, valamint a hulladékgazdálkodási rendszer korszerűsítése. Az infokommunikáció terén a közösségi médiafelületek használatát szorgalmazzák. A lakosság számára mobil alkalmazásokat is fejlesztenek. Ezek egyikére digitálisan feltölthető lesz az Egerszeg-kártya, amit okos telefonon lehet majd felmutatni. A közösségformálás és a környezettudatosság jegyében  faültetési akciókat, a gyerekek, fiatalok számára környezetvédelmi akciókat szerveznek. Továbbá konferenciákat rendeznek (mint például aznapi Greentech). A mobilitás terén többek között a meglévő kerékpárút-hálózat bővítése a cél. A környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében azt szeretnék, hogy a zöld és az okos, innovatív gondolatok együttesen jelenjenek meg az emberek mindennapi életében, hangsúlyozta Bali Zoltán.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK